Osvětimský proces recenze

Román upřímný jako sám život

Eva touží po lásce a netrpělivě čeká na nabídku k sňatku. Její svět se otřese v základech počátkem roku 1963. Překládá u Osvětimského procesu a uvědomí si, že její život je postavený na lži.

Knih o hrůzách druhé světové války vyšlo bezpočet. Osvětimský proces od německé autorky Annette Hessové se ale v mnohém liší. Příběh se odehrává v šedesátých letech a jeho hrdinkou je mladičká Němka Eva. Ačkoliv Eva jako dítě zažila válku, stejně jako mnozí vrstevníci ji chápe jako něco, o čem se nemluví a o čem není nutné přemýšlet. Upřímně řečeno, tahle mladá dáma je více než povrchní.

Pokud ji něco trápí, pak jsou to pouze vdavky. Její milý ne a ne požádat o její ruku a Eva nechce skončit jako stará panna. Kvůli svatbě kašle na svou ženskou intuici a nic si nedělá ani z dobře míněných rad svých rodičů. Evin snoubenec je poněkud zvláštní především v intimní oblasti, ale to není nic ve srovnání s tím, co všechno na hlavní hrdinku čeká. Problémy nastanou ve chvíli, kdy souhlasí s tím, že bude překladatelkou z polštiny u Osvětimského procesu.

Z původně dobře placeného kšeftu se stává noční můra a Eva je konfrontována se svým pokrytectvím a pohodlnou naivitou rozmazlované slečinky. Díky výpovědím vězňů z Osvětimi se dozvídá, jaká zvěrstva Němci páchali a postupně si uvědomuje, jak byla bláhová, když se domnívala, že jde o lži bývalých trestanců, kteří byli odsouzení za trestné činy. Eva přehodnocuje své názory a cítí, že už nikdy nebude taková jako dřív. Ruku v ruce s tím vzrůstají i pochybnosti o budoucím manželovi.

A aby toho nebylo málo, začíná si vybavovat dávné rozhovory v polštině. Před očima jí běhají scény z koncentračního tábora a ona má nepříjemný pocit, že některé svědky a obžalované osobně zná. Evu čeká obrovské dilema. Stejně jako ostatní Němci se musí postavit čelem k realitě. Nyní už není možné popírat, co se kdysi dělo. Eva musí zaujmout postoj k Osvětimi, a dokonce i k lidem, které důvěrně zná. Jistoty jsou v troskách a je otázka, jak obstojí v nečekané životní zkoušce.

Román Osvětimský proces je založený na historických událostech a jde v něm především o to, jak se Němci vyrovnají se svou tíživou minulostí. Protože autorka Annette Hessová řadu let pracovala jako novinářka a scénáristka, sedí jí objektivní a reportážní styl vyprávění. Příběh Evy a jejích blízkých vypráví bez emocí. Nefilozofuje, nevysvětluje ani se za nic neomlouvá. Pouze konstatuje a nechává na vás, jaký si uděláte obrázek.

Osvětimský proces není nijak snadné čtení. Tahle kniha se vám dostane pod kůži a chtě nechtě ve vás vyvolá řadu palčivých otázek. Klíčová bude ta, jak byste se zachovali vy, kdybyste byli Evou. Odpověď nebude vůbec jednoduchá. Osvětimský proces je krutý a až brutálně upřímný, ale přesně takový je i život. A taková má být i kvalitní literatura. Máte-li rádi knižní i životní výzvy, potom si tenhle román rozhodně nenechte ujít.

Veronika Černucká