agatha christie1

Audioknihou roku 2023 se stal Vlastní životopis Agathy Christie!

25. dubna proběhlo slavnostní vyhlášení cen Audiokniha roku 2023. Absolutním vítězem se stal Vlastní životopis Agathy Christie, čtený Alenou Vránovou. Jaké další audioknihy si odnesly ocenění? Nechte se inspirovat ke kvalitnímu poslechu!

Absolutní vítěz, Nejlepší jednohlasá četba

Agatha Christie – Vlastní životopis

Čte Alena Vránová

AK863005

Poznejte fascinující život královny detektivní prózy! Oceníte její laskavý nadhled, dozvíte se, kde a proč získala tak hlubokou znalost smrtících jedů, nahlédnete pod pokličku obou jejích manželství. A pochopitelně se dozvíte, jak na svět přišel nejen neústupný belgický ješita s knírkem, ale i všetečná slečna Marplová…

Nejlepší vícehlasá četba

Alice Horáčková – Rozpůlený dům

Čtou Jan Holík, Magdaléna Borová, Filip Kaňkovský

Románová kronika ze Sudet první poloviny 20. století, ke které autorku inspirovala vlastní rozpůlená rodina, je příběhem o tajných láskách, změnách identit, útěcích, křivdách i žabomyších válkách, které nakonec stály životy.

AK869922

Nejlepší mluvené slovo mimo kategorie

Karin Lednická – Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie

Čtou Zuzana Truplová a Norbert Lichý

AK862747

Autorka bestselleru Šikmý kostel (mimochodem, právě vyšel 3. díl!) Karin Lednická přivádí zpět k životu příběh pozapomenuté tragédie, která se udála ve městečku Životice za druhé světové války. Tři zastřelené příslušníky gestapa zde nacisté pomstili vraždou 36 mužů, dalších 31 bylo posláno do koncentračního tábora.

Nejlepší zvuk – četba

Tomáš Peřina – Tam uvnitř něco je

Čte Karel Dobrý

Třicet hororových básniček, zabydlených podivnými příšerami a bizarními představami, zaujme strašidelnými tématy i humorem, slovními hříčkami i nečekanými pointami. Něco v té knížce číhá!

AK895833

Cena posluchačů

Radek Starý – Arila: Poslední hvězda

Čte Jitka Ježková

AK866845

Z trosek pradávného Amdailu povstal nový Nurheim a zdá se, že je národ Nurů konečně v bezpečí před šílenou bohyní. Všichni ale tuší, že jde pouze o dočasné období klidu a že kdykoli může přijít bouře, která je smete. A ač vždy chtěla být hrdinkou, Arila nyní musí dělat něco mnohem náročnějšího – postavit se čelem šílené bohyni, jejíž hněv otřásá samotnou realitou.

Nejlepší interpret

Jiří Vyorálek

Za audioknihu Zvedá se vítr (Kateřina Surmanová)

Autorčina prvotina Šepot z lesa z prostředí Orlických hor se dočkala ohromného úspěchu – mnozí ji dokonce přirovnávají k dílům Jozefa Kariky nebo C. J. Tudor. I mysteriózní thriller Zvedá se vítr vás zavede do pro mnohé důvěrně známého prostředí, a to na Moravu. Tu právě sužuje přírodní katastrofa, během níž navíc dojde i k vraždě…

AK905180

Nejlepší interpretka

Eliška Balzarová

Za audioknihu Roky (Annie Ernauxová)

AK884006

V knize Roky předkládá Annie Ernauxová osobní příběh, v němž popisuje léta 1940 až 2006 prostřednictvím svých vzpomínek, dojmů z minulosti i současnosti, ale zároveň z nich vyvozuje předpovědi budoucnosti. Fotografie, knihy, písně, rozhlas, televizi a desítky let reklam a novinových titulků staví autorka do kontrastu se svými vnitřními zápasy a deníkovými záznamy.

Nejlepší dramatizace, Nejlepší audiokniha pro děti a mládež, Nejlepší zvuk – dramatizace

Lukáš Csicsely – Předvečer sv. Mikuláše

Čtou Saša Rašilov, Daniel Vano

Každý rok se v den sv. Mikuláše po městě prohání tlupy maskovaných čertů a ze všech koutů znějí petardy, štěkot a křik. A malý Petr letos bude u toho. Poprvé! Těší se, ale jak už to tak bývá, všechno dopadne jinak, než si vysnil. Bude se muset poprat s ledasčím, zjistí, že není kamarád jako kamarád, a nečekané události jednoho večera ho úplně změní.

cover predvecer sv mikulase 1

Audioknihy si teď můžete pohodlně vychutnat v aplikaci Můj Luxor – v té si poslechnete ukázky, za pár vteřin nakoupíte a rovnou se můžete pustit do poslechu. Čím začnete?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *