Kristýna Trpková – Někdo z nás, foto: LUXOR

Opravdu si můžou věřit? Recenze thrilleru Někdo z nás

Minulost je jako stín, který nás neustále provází, a právě tento motiv je základem nového psychologického thrilleru Někdo z nás. Česká spisovatelka Kristýna Trpková v něm rozplétá rodinné vztahy a odhaluje děsivá tajemství, která se skrývají v hlubinách lidské psychiky. O tom, jak kniha obstála u čtenářky Simony, si přečtěte v její recenzi!

Eva, matka s nezlomným duchem, a Radan, otec s tyranskou povahou, stojí v čele rodiny Herelových, která se skládá z pěti sourozenců: nejstarších dvojčat Lukáše a Theodory, Richarda, Violy a nejmladší Nely. Příběh se rozvíjí v den Neliných pětadvacátých narozenin, kdy na rodinnou oslavu přivádí svého přítele Patrika, aby ho představila své rodině. Patrik cítí obavy z toho, jak ho přijmou Nelini starší sourozenci.

Oslava je obohacena přítomností strýce Bedřicha a tety Lýdie, kteří přicházejí s malým pejskem, jehož pád do jímky vyvolá řetězec nečekaných událostí. Richard, který se neochotně vydává do jímky zachránit pejska, objeví lidskou kost, což vyvolává otázky o možném spojení s Radanem, který záhadně zmizel před 25 lety.

20240311 Luxor 9

„Čí myslíte, že ta ruka byla?“ zeptal se napřímo, aniž by chodil okolo horké kaše. Ticho. Rozhlédl se po místnosti. Když ani po několika dalších vteřinách nikdo nepromluvil, konstatoval: „Já osobně bych řekl, že je to celkem jasný.“
„To tedy není,“ prohlásila matka kategoricky.
„Že ne?“
Nela rychle zamrkala, pohled upřený na bratra. „Na co narážíš?“
Pohodlně se uvelebil na kancelářské židli. „Nikoho nenapadá, kdopak nám tu jaksi ,chybí do počtu´?“ Prsty naznačil ve vzduchu uvozovky.
Opět žádná reakce.
„Kdo tady, přímo v tomhle domě, žil a pak se najednou jednoho dne vypařil, jako by se po něm slehla zem?“

Po příjezdu policie a exhumaci celé kostry se potvrzuje, že ostatky patří nezvěstnému otci. Tato šokující událost rozdělí rodinu, když se všichni začnou vyhýbat Nele a jejím dotěrným otázkám. Do té události si u nich v rodině říkali všechno, sdíleli spolu radosti i strasti, byli k sobě maximálně upřímní a otevření. Nela, která si otce nepamatuje, neboť zmizel krátce po jejím narození, se snaží rozluštit tajemství jeho zmizení, o kterém se její sourozenci nikdy nechtěli bavit kvůli Radanově násilnické povaze.

Zatímco Nela nemá motiv, ostatní členové rodiny by měli důvod otce zabít.

Spekulace se točí kolem možnosti, že Radan byl zavražděn někým z hostů místní hospody, kde si vytvořil dluhy, nebo že mohl nešťastně spadnout do jímky v opilosti. Případ je plný otázek a teorií, ale vrah zůstává na svobodě, což vrhá stín podezření na celou komunitu. V průběhu pátrání po tom, kdo zabil jejich otce, vyplouvá na povrch další děsivé tajemství, které může změnit vše.

Tento napínavý příběh je mistrovským vyprávěním o tom, jak minulost ovlivňuje přítomnost a jak se s ní vyrovnat. Je to kniha, která vás donutí zamyslet se nad vlastními životními rozhodnutími a možná i nad tím, co byste udělali vy, kdybyste se ocitli v podobné situaci. Tato kniha je mým prvním setkáním s dílem dané autorky a s nadšením se již těším na její vydanou trilogii Stvůra, Vesnice a Vetřelec, kterou si rozhodně nemohu nechat ujít.

Autorkou recenze je Simona Krchová.

9788024295947

Strhující román o tom, jak snadné je ztratit důvěru v někoho, koho známe celý život, a začít tak pod tlakem mimořádných situací pochybovat o tom, co jsou naši nejbližší vlastně zač.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *