Petr Horký - Hausbot

Rozhovory, se kterými se budete cítit dobře: recenze knihy Hausbot Petra Horkého

Baví vás rozhovory s inspirativními lidmi? Potom vám možná neunikla talkshow Petra Horkého Hausbot na Prima ZOOM, kam si zve nejrůznější hosty z Česka i celého světa. Ty nejzajímavější rozmluvy si teď můžete vychutnat i v knize Hausbot: Rozhovory o životě a spokojenosti, k jejímuž přečtení se můžete právě teď nechat zlákat recenzí čtenářky Zuzany.

Petr Horký zpovídá inteligentně a s vtipem české i světové osobnosti z různých oborů. Donutí vás se smát i zamýšlet nad životem a světem kolem nás.

Petr Horký

Petr Horký je český režisér, polárník a spisovatel, kterého jsem dosud neznala. Říkala jsem si, jaké asi budou rozhovory s těmi známými tvářemi, které si k vzájemnému povídání přizval? A hned úvodní rozhovor se spisovatelem Robertem Fulghumem mě příjemně překvapil. Nejen veselým nádechem, který člověk u Fulghuma tak trochu očekává, ale i zajímavými detaily ohledně překladů a vydávání knížek.

Petr Horký klade chytré a zvídavé otázky a nebojí se zabrousit i ke složitějším tématům. Tak je tomu třeba i v rozhovoru s bioložkou Jane Goodallovou, se kterou rozebírá otázky ochrany životního prostředí. Naopak na rozhovoru se zpěvačkou Radúzou je znát jejich přátelský vztah, a tak i jejich povídání se nese v otevřeném duchu. A tak bych mohla vyjmenovat postupně i ostatní hosty v této knize.

Třeba od Meika Wikinga se dozvíte, proč začal zkoumat štěstí a co udržuje lidi zdravé. S cestovatelem Miroslavem Zikmundem se podíváte zpětně na jeho život a dozvíte se, proč je dobré někdy neplánovat. Nebo archeolog Sergio Rappa, který rozluštil tajemství soch na Velikonočním ostrově, se s vámi podělí o záhadu očí soch Moi.

Zkrátka v každém z rozhovorů se člověk dozví něco nového, ale velmi nenásilně a s pocitem, že sedí s dotyčnou osobností někde u šálku kávy či sklenky dobrého vína. Během čtení se rozhodně nebudete nudit, a ještě na konci budete potěšeni, jak jste si rozšířili obzory. A možná si řeknete, že je vlastně fajn, nemít občas život pod kontrolou a jen tak čekat, co přinese.

Autorka recenze: Zuzana Erbenová

9788024284491

Myslíte si, že přemýšlet nad životem je ztráta času? Jak dlouho může trvat takové štěstí – a lze ho vůbec zkoumat? Skutečně vědí domorodci lépe než my, jak se má žít? Sledování pohrom ve zprávách otravuje život – nemělo by být na jejich začátku podobné varování jako na obalech od cigaret? A může být Dán opilý jako Dán? V rukou držíte výběr z talkshow televize Prima Zoom Hausbot Petra Horkého a z jeho youtubového kanálu. Petr Horký vybral ty nejzajímavější rozhovory s českými i světovými osobnostmi o jejich přístupu k životu. Jan Hnízdil, Miroslav Bárta, Václav Cílek, Jane Goodallová, Anna Hogenová, Radůza, Robert Fulghum, Miroslav Zikmund a jiní hovoří o tom, kam je dovedl jejich vlastní život nebo třeba vědecké výzkumy. Nad osobitými debatami se nejen zamyslíte, ale i zasmějete.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *