Bronislav Sobotka

Zakousněte se do angličtiny jako křeček do prstu: Tipy Broni Sobotky i knihomolský slovníček

Zakousněte se zostra, pevně a nenechte se jen tak setřást! Nepotřebujete drahé pomůcky ani hodiny času. Angličtinu do svého života nalákáte pohodlně, za pár minut denně. A klidně i zdarma. Tady je návod od Bronislava Sobotky alias Broni z Brna, jak to provést.

Konkrétní motivace rozhoduje o úspěchu

Na sobě i stovkách studentů mám tohle odzkoušené. Tak to nepřeskočte. Zastavte se, dejte z ruky mobil a opravdu se zamyslete, proč se anglicky chcete naučit. Možná si říkáte něco jako protože prostě chci umět anglicky. Nebo jste o fous konkrétnější:

• chci se domluvit na dovolené,
• díky angličtině mě v práci povýší,
• zvládnu se podívat na seriál/film v originálním znění.

Ale já po vás teď chci, abyste byli ještě konkrétnější. Říkám tomu metoda 3×3. Načrtněte si tabulku a do ní zapište tři důvody, proč se chcete do angličtiny pustit. A ke každému připište ještě tři vysvětlení, proč je to pro vás důležité. Tabulku nezahoďte, ideálně ji mějte stále na očích, ať na svoji motivaci myslíte a představujete si, čeho všeho dosáhnete, když se (i dnes) do angličtiny dokopete.

Nepřepalte to, každý den trochu

Máte velkolepé plány, kupu aplikací, knih a… Po pár dnech zjistíte, že to žere kupu času, a tak to začnete trochu flákat. Máte výčitky, jste naštvaní. Radost z učení je pryč. Proto si dejte reálný cíl a angličtině věnujte raději méně času, ale pravidelně.

TŘI TIPY DO STRAVITELNÝCH 10 MINUT

1. Pět slovíček každý den

Cca 80 procent běžných konverzací zvládnete s tisíci slovy. To je hodně cool! Takže s pěti slovíčky každý den se přibližně za půl roku jakž takž domluvíte.

2. Gramatika není nutné zlo

Najeďte si ke mně na YouTube a dejte si každý den jedno video s gramatikou. Nejvíce doporučuji Anglické časy graficky a Předložky graficky. Garantuji, že to (tentokrát) konečně pochopíte.

3. Mini lekce každý den

Sáhněte po mojí knize Let Your English September, kde vysvětluji 365 nejčastějších chyb Čechů v angličtině. A pokud nechcete knihu hned kupovat, na mých sociálních sítích postuji od 1. ledna každý den jednu lekci zdarma.

Bonusová rada: Přepněte si hlavu do angličtiny. Povídejte si sami pro sebe, popisujte to, co kolem sebe vidíte, pište si nákupní seznamy. A to všechno v angličtině. Každý den, step by step a uvidíte, že se vám podaří se do angličtiny zamilovat.

TIPY NA 5 CIZOJAZYČNÝCH KNIH OD BRONISLAVA SOBOTKY

9780603572821

Antoine de Saint-Exupéry – The Little Prince

Příběh, který nás učí, že to opravdu důležité vidíme jen srdcem, určitě znáte. Takže je to ideální odrazový můstek i pro čtení v angličtině.

Roald Dahl – Charlie and the Chocolate Factory and Other Illustrated Stories

Tři top bestsellery Roalda Dahla se sešly v jednom svazku i s půvabnými ilustracemi Quentina Blakea. Kniha je psaná pro děti, takže její jazyk je jednodušší a pro studenty angličtiny stravitelnější. Navíc ilustrace pomáhají s pochopením.

9780593089774

9781471156267

Colleen Hoover – It Ends With Us

Pokud máte rádi romantické příběhy, budete tuhle knihu milovat. Jednoznačně nejpopulárnější kniha v angličtině v Luxoru.

Taylor Jenkins Reid – The Seven Husbands of Evelyn Hugo

Vydejte se na fascinující cestu nádherami starého Hollywoodu až do drsné reality současnosti. Zjistěte, jakou cenu musíte zaplatit za pravdu.

9781398515697

9781840228021

George Orwell – 1984

Brilantní analýza totalitních režimů, která se i (nebo snad právě) dnes čte jedním dechem.

Podívejte se také na přehledný knihomolský slovníček, který pro vás Broňa Sobotka natočil:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *