Dědečku vyprávěj o Vánocích

Ladislav Špaček – Dědečku, vyprávěj o Vánocích

Blíží se nejkrásnější období celého roku. Pojďme spolu s dědečkem a jeho vnučkou Viktorkou tyto svátky přivítat o něco dříve.

Již posedmé vychází dětská kniha od Ladislava Špačka s našimi oblíbenými hrdiny. A ani tentokrát děti nebudou zklamané. Naopak. Tato kniha je naprosto jedinečná, kouzelná a laskavá. Na Štědrý den se těší každé dítě a věřím, že i většina dospělých. Já rozhodně ano. A proto jsem se s dětmi u čtení této knihy ocitla v myšlenkách právě u štědrovečerního stolu, u nazdobeného vánočního stromečku a v hlavě mi znělo plno známých vánočních koled. Kniha je doplněna o velké množství nádherných ilustrací od Jany Fernandes, což ji dělá ještě krásnější. Ve dvaceti kapitolách se tím nejkouzelnějším způsobem děti dozví vše o Vánocích. Tak usedněme a spolu s dědečkem a Viktorkou se nechme vtáhnout do těchto nádherných časů.

V první kapitole knihy Dědečku, vyprávěj o Vánocích přijíždí dědeček za svou vnučkou, maminka peče cukroví, zapalují adventní věnec a Viktorka díky dědečkovi zjišťuje vše o těchto nádherných časech. Každá ze čtyř svíček má svůj význam. Víte jaký?

Viktorka odpočítává dny do Štědrého dne pomocí čokoládového adventního kalendáře. Pak spolu s dědečkem a tatínkem píše dopis Ježíškovi, spíše tedy maluje, protože ještě neumí psát. Pamatuji si ze svého dětství, že psaní dopisu Ježíškovi byla jedna z nejúžasnějších věcí, obzvláště pak, když jsme se sestrou daly dopis za okno a za několik hodin tam nebyl. Kouzlo Vánoc!

Pak dědeček bere svou vnučku do dětského domova. Ne každé dítě má takové štěstí, aby mohlo Štědrý den trávit se svou rodinou. Proto jim Viktorka donesla oblečení, hračky i knížky, aby je potěšila. Nejen o Vánocích bychom měli myslet na ostatní a pomáhat například dětem, seniorům nebo zvířátkům v útulku. Každá pomoc je dobrá a v těchto kouzelných časech se dobrý skutek počítá dvakrát. Tak pomáhejme jako Viktorka s dědečkem.

Po návštěvě dětí se vydávají na vánoční trhy, a i tentokrát dědeček pro svou vnučku připravil úžasné vyprávění, aby se dozvěděla o jejich historii a vzniku. Stejně zajímavé je vyprávění o Karlu IV., o jeho nelehkém dětství, sňatku v sedmi letech s dívkou, kterou ani neznal, a jeho vládnutí v naší krásné zemi. Výstava betlémů se Viktorce obzvláště líbila a není divu. Lidé vytváří dechberoucí betlémy a stojí za to takovou výstavu navštívit.

Když se spolu vrací domů, pomáhají s cukrovím. Vanilkové rohlíčky obalují v cukru, linecké potírají ovocnou marmeládou. Sama se nemohu dočkat vánočního cukroví. Vše spojené s Vánoci je kouzelné a autor ví, jak děti pro tyto svátky nadchnout. Dozvídáme se o historii a požáru Národního divadla, o tom, proč nepouštět kapry zpátky do rybníka, kdo to byl Josef a Marie, jak a proč se narodil Ježíšek ve chlévě.

Na Vánocích obzvláště miluji to, že se celá rodina sejdeme a užíváme si pohody, smějeme se u šálku horkého kakaa a lahodného cukroví. To má ráda i Viktorka, může si s dětmi hrát a vyprávět například o vánoční besídce, kterou měla ve školce. Vše v tento čas je kouzelné a každý z nás by si ho měl užívat plnými doušky. Příchod Štědrého dne je pro mnohé z nás tím nejvýjimečnějším. S tím spojené zdobení vánočního stromečku, držení půstu (kdo by nechtěl vidět zlaté prasátko), štědrovečerní večeře, správné stolování a prostírání (i v tom autor Ladislav Špaček děti umí zaujmout). A co teprve ten moment, kdy Ježíšek zazvoní na zvoneček a utíkáme si rozbalovat dárky, které jsme si přáli. S Vánoci se pojí i vánoční zvyky. My doma rádi rozkrajujeme jablíčko, pouštíme lodičky, házíme střevíc ke dveřím a lijeme olovo. Také máte rádi zvyky?

Díky této knize, která je navíc nádherně namluvená i jako audiokniha, se děti na příchod Vánoc budou těšit zase o něco víc. Za mě osobně nádherné čtení jak pro děti, tak i jejich rodiče a prarodiče.

Autorkou recenze je Andrea Šmídová.