Stane se zázrak

Zuzana Štelbaská – Stane se zázrak

Zuzana Štelbaská napsala krásnou dětskou knihu – Stane se zázrak. Text, který vás donutí se nad mnoha věcmi v životě zamyslet, je obohacený o snové ilustrace Adriána Macha, jenž berou dech. Kniha je určena pro děti od šesti let a vydalo ji nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media.

Tato úžasná kniha vypráví příběh o človíčkovi, který má každý den tolik práce! Stavěl hrady a pečoval o zvířata. Bylo toho ještě tolik, co chtěl udělat! Jak moc mi to připomíná spoustu lidí, kteří se ženou v dnešní uspěchané době za prací…

Avšak jednoho rána zjistí, že všechny hrady jsou dostavěny a všechna zvířátka nakrmená. Všechno, všecičko bylo hotové! Najednou měl pocit, že se zastavil čas. Ještě nikdy se mu to nestalo, a tak čekal, co se přihodí. A vtom se stal opravdový zázrak.

Najednou viděl „věci“, které dříve přehlížel nebo si jich nevšiml. Na rozkvetlou pampelišku se posadil motýl. Byl nádherný. Človíček ucítil vůni dalších květin. Divoká růže, chrpa, sedmikráska… Človíček se sklonil do trávy a uviděl tolik života! Jak to, že to doteď neviděl? Mech, rostlinky, střevlíci…

Zamyslel se i nad „životem stromů“. Obejmul ho a zacítil vůni dávných věků. Uvědomil si, že život stromů plyne pomaleji než ten lidský.

Človíček má najednou hromadu otázek. A má také spoustu času na přemýšlení. Tak si říkám, proč lidský život tak rychle plyne? Je mi z toho teď na chvíli smutno, protože tu nejsou někteří lidé, které jsem měla moc ráda. Ale zase si říkám, že se má žít přítomností, ne minulostí. A dokonce ani budoucností, ale nynějším okamžikem. Cítím vděčnost, že tu a teď mohu být, žít. Život je tak úžasný. Nabízí nám tolik možností a příležitostí. Jen je musíme pevně chytit za pačesy. Vše má své správné načasování a svůj důvod. A to jistě ví i človíček z tohoto příběhu. Ví, že kdykoliv bude chtít, může zastavit čas a udělat si chvíli pro sebe. Stačí, když si sedne a počká. A on se stane zázrak! Život je jeden velký zázrak.

Autorkou recenze je Jitka Ježková.