Ken Follett blog

Nedostižný Ken Follett zve čtenáře již počtvrté do Kingsbridge

Stát se ještě za života literární legendou není pro spisovatele nejsnadnější úkol. Ne každý je Hemingway nebo Remarque, aby jej uznávala již jeho generace. Britskému spisovateli Kenu Follettovi, autorovi kultovních sérií Pilíře země či Století, se to ale povedlo. Nyní vychází další pokračování právě z historické ságy Pilíře země.

Ken Follett, britský mistr bestselleru
Ken Follett
je jedním z nejúspěšnějších autorů na světě. Napsal 36 knih, kterých se prodalo více než 170 milionů výtisků v 80 zemích světa a ve 33 jazycích. Follett se narodil ve Walesu jako syn daňového inspektora a vystudoval filozofii na University College v Londýně s vyznamenáním. Svou kariéru zahájil jako reportér v novinách, následně pracoval pro malé londýnské nakladatelství Everest Books, aby se nakonec stal zástupcem generálního ředitele. První spisovatelský se dostavil s vydáním špionážního thrilleru Oko jehly, který se dočkal také filmového zpracování s Donaldem Sutherlandem v hlavní roli. Tento thriller z druhé světové války zůstává stále jednou z nejpopulárnějších Follettových knih.

Již v roce 1989 vyšel první epický román o stavbě středověké katedrály Pilíře země. Okamžitě atakoval přední příčky prodejnosti a čtenáři jej zbožňují. Během let Follett přidával další příběhy z Kingsbridge a vznikla tak fenomenální série, v níž nyní vychází již čtvrtý díl Večer a jitro. Kenu Follettovi úspěch přinesl právě onen výše zmíněný statut živoucí legendy.

Follett se stará (s nadsázkou řečeno) o to, aby proud jeho čtenářů nevysychal, a působí v mnoha charitativních organizacích zaměřených na gramotnost. Skoro stejně jako knihy miluje také hudbu a je nadšeným hráčem na basovou kytaru. Žije ve Stevenage v Hertfordshire se svou manželkou Barbarou, bývalou labouristickou poslankyní za Stevenage.

Večer a jitro, nový díl ságy Pilíře země
Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup, tři monumentální historické ságy, dokázaly tedy oslovit miliony čtenářů na celém světě. Nyní přichází autor s dalším románem Večer a jitro, který tuto kingsbridgeskou sérii dějově předchází. Follett se vnořil do období před Pilíři země, a díky tomu můžeme zjistit, jak vlastně město Kingsbridge vzniklo.

Píše se rok 997, Anglie čelí útokům Velšanů na západě a Vikingů na východě. Život je těžký a mocní si podrobují spravedlnost, jak se jim zlíbí, často v konfliktu s králem. Králova moc je křehká, zákony se vykládají všelijak, v zemi vládne chaos a krveprolití.

Ken Follett blog 2

V tomto nejistém světě vystupují do popředí tři lidé. Mladý stavitel lodí sní o lepší budoucnosti pro sebe a svou budoucí ženu. Zničující vpád Vikingů však zcela zhatí život, v nějž doufali. Normanská šlechtična, která následuje milovaného manžela přes moře do nové země. Záhy však zjistí, že tamní život se řídí otřesně odlišnými zvyklostmi. Posledním je schopný mnich, který touží po přerodu svého prostého opatství v centrum vzdělanosti obdivované v celé Evropě. Anglie se nachází na úsvitu středověku a tito tři se ocitnou v nebezpečném konfliktu s nemilosrdným biskupem, který dělá vše ve jménu vlastního bohatství a moci.

Pilíře země jako fenomén napříč kulturou
Follett samozřejmě není známý pouze svými ságami Pilíře země nebo Století, ale nejvíce čtenářů si jej spojuje právě s nimi. A není divu. Všechny knihy ze série Pilíře země se dočkaly obrovského úspěchu, čtenářské obliby a také uznání odborné veřejnosti. Čtenáře uchvátilo dokonalé vykreslení postav, napínavý děj, ale také fakt, že v každém příběhu se některý z hlavních hrdinů věnuje stavitelství a architektuře, ať už mostů, katedrál či slévačských pecí. Knihy nejsou pouze historickou románovou freskou, jejíž barvitý děj se prolíná mnoha staletími v životě města Kingsbridge. Od prvního vydání se totiž staly fenoménem a zasáhly hned několik kulturních odvětví. Pilíře země můžete tedy mimo knihy také znát jako:

  • stejnojmennou televizní minisérii z roku 2011, v níž se v hlavních rolích představili například Ian McShane, Donald Sutherland, Rufus Sewell, Matthew MacFayden či Eddie Redmayne. Zajímavostí je, že sám Follett si v seriálu zahrál malou roli.
  • v Dánsku a Španělsku vznikla muzikálová verze Pilířů, španělskou adaptaci připravili skladatel Iván Macías a scenárista Félix Amador.
  • jste-li opravdový nadšenec, můžete si Pilíře země zahrát také jako videohru, nebo dokonce hru stolní.

Všechny čtyři knihy spojuje pouze místo, kde se děj odehrává. Pilíře země zvou do 12. století, v Na věky věků navštívíme 14. století, Ohnivý sloup nás zavede do 16. století a Večer a jitro se vrací do 10. století. Jelikož je vždy dělí zhruba dvě stě let, každá z knih má své vlastní hlavní hrdiny, a zabývá se životem v tom kterém století a nějakou důležitou stavbou, která se v Kingsbridge právě rodí.

Pokud jste ještě kouzlu série Pilíře země nepropadli, můžete začít pěkně od začátku nebo rovnou novinkou Večer a jitro. Jak již víte, příběhy spolu souvisejí pouze místem, což je výhoda. Můžete si vybrat své oblíbené století a ponořit se do obrovské knihy. Epický příběh ctižádosti a rivality, smrti a narození, lásky a nenávisti vám uhrane natolik, že budete chtít stejně nakonec zhltnout všechna pokračování. A zajímavost pro fanoušky na závěr, celá série vyjde znovu s krásnými novými přebaly, které vám dozajista ozdobí poličku v knihovně.

Helena Herynková

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *