Výživná kniha o jídle 2

Karolína Fourová – Výživná kniha o jídle

Určitě každý občas přemýšlí nad jídlem, které má zrovna na talíři. Jak se vůbec vyrobilo, co obsahuje, čím můžeme nahradit některé potraviny atd. Výživná kniha o jídle vám dá odpovědi na tyto záludné otázky.

Nejdříve si řekněme něco o autorce této publikace. Karolína Fourová je inženýrkou v oboru výživy a kvality potravin. Během svých studií spolupracovala jako odborník na výživu s organizací STOB. Vzdělává veřejnost o správném stravování, nakupování, kvalitě výrobků a jejich složení. Dále vyvrací výživové mýty týkající se mimo jiné i šílených novodobých diet. Založila si blog www.karolinafour.cz a Instagram @karolinafour. Na jejím blogu se dozvíte informace o výživě, potravinách, a také tam naleznete nádherné recepty, které si budete chtít uvařit, jakmile spatříte jejich fotku. Karolíně vyšla už jedna kniha, která se stala bestsellerem – Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete. Několikrát se umístila v soutěži Food blog roku a v roce 2022 se stala absolutní vítězkou Food blog roku.

Kniha zaujme na první pohled titulní stranou plnou rozličných potravin. Výživná kniha o jídle je rozdělena do několika kategorií. První kapitola vás provede spotřebitelským průvodcem galaxií potravin. Zde se dozvíte vše o základních potravinách, které běžně kupujete. Jejich výrobní proces, zpracování, co která potravina obsahuje, čím ji nahradit, kde ji využít. Díky Karolíně si navždy zapamatuji, jaké vitamíny rozpustné v tucích jsou zastoupené v mléce. Druhá kapitola se zaměřuje na trvanlivost potravin, třetí obsahuje informace o ovoci a zelenině. Jejich skladování, proč se kazí, proč se jablka voskují, něco o vitamínech a vaření. Velice se mi líbila čtvrtá kapitola s názvem Éčka, sbírám éčka, aneb bubáci na obalech. Řadím se mezi většinu spotřebitelů, kteří se domnívají, že potravina, která nese označení písmeno E ve složení, tak jde o škodlivou chemikálii. Nyní jsem zjistila, že jsem byla po celou dobu špatně informovaná. Média vše nafouknou a píšou to, co se jim zrovna hodí a spotřebitelé na to bohužel slyší. Například E 330 si vezmete do ruky, když konzervujete džemy. Je to kyselina citrónová. Díky ní se nám džem nezkazí. E 300 je vitamín C. Jen rajče obsahuje čtrnáct éček. V páté kapitole Karolína popisuje výživové směry, trendy a populární diety, v šesté se dozvíte, jak vzniká mýtus a dezinformace. Sedmá kapitola poukáže na zdravý vztah k jídlu a osmá vás provede 10 pravidly, která byste měli znát při pečení. Poslední třetina knihy vás ohromí nádhernými fotkami s recepty. Najdete zde 51 receptů, které opravdu stojí za vyzkoušení. Recepty jsou rychlé, snadné, a hlavně z dostupných surovin. Jsou zde uvedené porce, doba přípravy, různé tipy a doporučení.

Než jsem začala psát recenzi, musela jsem si vyzkoušet některé recepty, a že jich bylo hodně. Například velevláčné muffiny z řeckého jogurtu. Naprostá pochoutka. Placičky ze sýru cottage byly raz dva hotové a ještě rychleji snědené.

Jsem ráda, že se mi dostala tato kniha do ruky, protože jsem teď mnohem moudřejší. Vše je tak hezky a srozumitelně popsané. A pokud si i vy kladete nějaké otázky ohledně éček, cukrů, konzervantů, barviv, diet, nebo si jen budete chtít uvařit, upéct něco zdravějšího, ale zároveň chutného, doporučuji sáhnout po této Výživné knize o jídle.

Autorkou recenze je Simona Krchová.