Dva názory na Hledání Aljašky od Johna Greena

Jak to vidí Barbora Votavová (Hodnocení: 95 %)

Nesmělý hubeňour Miles Halter, který vyniká pouze bizarní zálibou ve sbírání posledních slov slavných lidí, není ve škole moc oblíbený, a tak se rozhodne opustit nejen horkou Floridu, ale i své milované rodiče. Po vzoru svého otce odjede studovat na soukromou školu Culver Creek v Alabamě, kde prý bude hledat velké Možná.

Místo velkého Možná ho hned po příjezdu přivítá okouzlující spolubydlící Chip alias Plukovník, který ho okamžitě přejmenuje na Válečka a jeho kufr předělá na STOLEK. Nikdo z nových přátel ale Milesovo srdce nezasáhne tolik jako Aljaška. Dívka tak zvláštní a tajemná, stejně jako její neobvyklé jméno. Že je to největší kočka široko daleko, má ráda sex a hodně čte, je jen bonus. Jenže za její dokonalostí se skrývá velký smutek, tragédie, která jí už nikdy nedovolí být šťastnou.

Noví přátele vtáhnou Milese do světa porušování školních pravidel a každodenních dobrodružství v podobě kouření v koupelně, popíjení alkoholu nebo kanadských žertíků namířených proti vedení školy nebo neoblíbeným bohatým spolužákům. Miles má konečně pocit, že někam patří, a i když je nešťastně zamilovaný do zadané Aljašky, ví, že zažívá ty nejkrásnější chvíle svého života. Dokud všechny nepotká tragédie, která změní nejen jejich život, ale i je samotné.

Za tím vším flákáním, kouřením a alkoholovými dýchánky se skrývá něco víc než jen touha po porušování řádu. Hledání Aljašky není jen románem o dospívání, prvních láskách a hledání vlastního já. To by totiž nebyl John Green. Hledání Aljašky je filozofický román, který pokládá otázky o životě, smrti, utrpení, o lásce i ztrátě blízkého člověka. Díky Milesově zálibě v posledních slovech světových velikánů a Aljaščině lásce k literatuře nabízí silné myšlenky, které se zarývají hluboko do duše.

Mimořádně čtivý příběh je rozdělen na dvě části. Předtím a Potom. Kapitoly odpočítávající dny do onoho dne udržují křehké napětí a dokonale vzbuzují strach z toho, co v polovině knihy přijde.

Tento dech beroucí román si víc než jakýkoli jiný zaslouží tak ohromující pozornost. Prvotina autora současné beletrie pro mládež posbírala řadu literárních cen, ale byla také trnem v oku konzervativním rodičovským sdružením, která ji označila za nechutnou a vulgární. I přesto ji Americká knihovnická asociace zařadila mezi deset nejlepších knih pro dospívající. Není divu, že je kniha často označována za důstojného nástupce kultovního románu Kdo chytá v žitě J. D. Salingera, který nejen v 50. letech pobláznil svět.

V Hledání Aljašky vás čeká první cigareta, první drink, první přátelství, první láska a poslední slova. A možná i velké Možná.

Hledání Aljašky podle Moniky Zbínové (Hodnocení: 75 %)

Mladý chalanisko Miles prestupuje na súkromnú školu v Culver Creek. Na jeho rozlúčkovú party nikto nepríde, a to je v podstate aj hlavná odpoveď na otázku, prečo túži po zmene prostredia. Opúšťa milujúcich rodičov a od prvého dňa zapadne medzi nových spolužiakov. Veď Culver Creek má všetko, čo by taká stredná škola mala mať – nudných aj geniálnych učiteľov, snobských spolužiakov, dokonca i beznádejný basketbalový tím, v ktorom majú všetci hráči len okolo 170 cm.

Na Milesovi sú najvýnimočnejší jeho noví priatelia – Plukovník, Aljaška a Takumi. Od prvých dní ho zasvätia do bežného života na škole, ktorý zahŕňa vzťahy, alkohol, cigarety a hlavne kanadské žartíky. On sám je skôr typ pasívnejšieho utiahnutého chalana s bizarnou záľubou v posledných slovách slávnych osobností. Niet sa čomu diviť, že jeho pozornosť priťahuje najmä výstredná Aljaška. Začnú sa odrátavať dni, kým sa nestane niečo, čo najvždy zmení ich životy.

Hledání Aljašky (nie, naozaj nejde o cestopis) mnohí prirovnávajú ku knihe Ten, kdo stojí v koutě. Postavy sú ale omnoho dospelejšie a hoci ide o žáner young adult literatúry, môže pokojne baviť aj starších čitateľov.

Otázkou však je, nakoľko sú Plukovník či Aljaška reálni a či sa v nich dokážu nájsť aj dnešní mladí ľudia. Rada by som verila tomu, že niekde (a dokonca v Amerike) existuje škola, kde sa mravy na jednej strane prísne dodržujú, no na druhej strane ich porušenie málokedy trestá. Kde sú ešte študenti, ktorí dokážu aj úplne naťatí filozofovať o živote a predsa sú takí ambiciózni, že nemajú problém počas skúšok zabrať a vytiahnuť to na jednotky či dvojky, pretože cieľom ich študentov je v prvom rade dostať sa na dobrú univerzitu (o telefonovaní z automatov na chodbách nehovoriac).

V roku 2013 už takýto obraz nie je veľmi uveriteľný, naopak, možno ho pokladať za trochu retro. Na druhej strane, pre mladých ľudí to môže byť také modernejšie Kto chytá v žite. Podstatné je, že John Green písať vie, o čom sme sa mohli presvedčiť už pri knihe Hvězdy nám nepřály. Rozprávať jednoduchý príbeh a vyjadrovať pritom hlboké myšlienky je kumštom len tých najlepších majstrov.

Láska, priateľstvo, život, smrť, prítomnosť, minulosť a budúcnosť. Základné témy young adult. Ale prečo sa k nim radi dostávame aj my, „veľkí dospeláci“? Asi nám takéto knihy v každom veku dokážu pripomenúť obdobie, keď sme všetci hľadali veľké životné pravdy – nech už to bolo pred jedným rokom či dvadsiatimi – a možno ich aj pomôžu opäť nájsť.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *