Velký knižní čtvrtek v Neoluxoru

I letošní výběr titulů je velmi lákavý a kromě nové knihy Jiřího Hájíčka nabídne VKČ také dlouho očekávaný detektivní román s Harry Holem v hlavní roli, či povídky George R. R. Martina předcházející sérii Píseň ledu a ohně.

Velký knižní čtvrtek v knihkupectví Neoluxor

Každý zákazník, který nakoupí v knihkupectví Neoluxor, Neopalladium či Neoluxor Books 2 a více knih z nabídky podzimních bestsellerů, získá poukázku (s platností 6 měsíců) na další nákup. Hodnota poukázky je odstupňována dle počtu zakoupených knih. Akce platí pouze v kamenných knihkupectvích.

  • 2 zakoupené knihy = 50 Kč poukázka

  • 3 zakoupené knihy = 100 Kč poukázka

  • 4 zakoupené knihy = 150 Kč poukázka

  • 5 zakoupených knih = 200 Kč poukázka

  • 6 zakoupených knih = 250 Kč poukázka

  • 7 zakoupených knih = 300 Kč poukázka

  • 8 zakoupených knih = 350 Kč poukázka

  • 9 zakoupených knih = 400 Kč poukázka

  • 10 zakoupených knih = 450 Kč poukázka

Kromě velkočtvrtečních titulů přidáváme do výběru i další knihy (také při jejich koupi získáte poukázky): Co s námi bude? – Stručná historie příštích 20 let, Selekce, Labyrint: Útěk, Červenobílá, Husitská epopej I. – Za časů krále Václava IV., Vraždy s monogramem, Bridget Jonesová: láskou šílená, Marco, Globální samoobsluha (Jeff Bezos a věk Amazonu), Dědictví z kostí, Nevěra, Osm světů – Včelí lid, Body Book, Dokonalá chuť, Emoční rovnice, Poslední Laponec, Muzeum prazvláštních věcí, Sexznam, Roky pod psa, Tváří v tvář.

V rámci Velkého knižního čtvrtku proběhnou 16. října 2014 v Paláci knih Luxor hned tři zajímavé akce, na které vás srdečně zveme.

  • 10:00 Křest dvojjazyčné pohádkové knihy J. T. Mettlerové Pohádečko moje/Rozprávočka moja s CD, na které pohádky načetli herci Zuzana Kronerová a Josef Somr. Oba knihu představí a pokřtí.

  • 15:30 Autogramiáda Andrey Sedláčkové ke knize Moje pařížská revoluce.

  • 17:00 Autogramiáda amerického spisovatele Samuela Shema ke knize Duch místa.

Nabídka Velkého knižního čtvrtku

Bohové Gothamu

Špičkové historické krimi, jehož autorka, vybavená perfektní znalostí místa a doby, rekonstruuje fascinující obraz New Yorku poloviny 19. století a přivádí na scénu originálního detektiva, který se specializuje na řešení zdánlivě nevysvětlitelných případů.

Když Timothymu Wildovi jeho nezdárný starší bratr, známá postava dobového New Yorku, dohodí místo u právě vznikajícího policejního sboru, mladý muž s nechutí, ale přesto úkol přijme. A zdá se, že v pravý čas. Nezletilá dívenka Bird, prchnuvší z bordelu, je nalezena ve špíně ulice celá pokrytá krví, která není její. Začínají se dít podivné věci, až nakonec Wilde s pomocníky objeví v odlehlém koutu Manhattanu hrozivý masový hrob znetvořených dětských těl.

Boj o Jeruzalém

Na pozadí třítisícileté historie města a dějin tří monoteistických náboženství autor předkládá vazby muslimů, křesťanů a židů ke svatým místům v Jeruzalémě a jako diplomat a politolog dokazuje, že svobodný přístup k mešitě Al Aqsá a Skalnímu dómu, Chrámu Božího hrobu a Zdi nářků může v současné době zajistit jen Stát Izrael, protože Západ přišel v této otázce o svoji věrohodnost.

Kniha je nepostradatelným zdrojem informací pro všechny, kdo se zajímají o izraelsko-arabský konflikt a situaci na Blízkém východě. Dore Gold, bývalý velvyslanec Izraele v OSN, se v poslední době podílí na izraelsko-palestinských jednáních.

Duch místa

Po rozvodu a roce putování světem s Lékaři bez hranic se dr. Orville Rose dozvídá o matčině úmrtí a je opouští spokojený život v Evropě a čerstvou lásku. Vrací se do fádního městečka Columbia, kde zjistí, že chce-li si vysloužit atraktivní dědictví, musí splnit podivnou podmínku matčiny závěti: strávit v opovrhovaném maloměstě svého dětství rok a třináct dní. Přistupuje na ni jen s těžkým srdcem, přelomový krok mu však do života přináší novou lásku a umožní mu vrátit se ke kořenům – obnovit vztahy s rodinou, shledat se s dávnými přáteli, vyrovnat se se starým nepřítelem i trpkými vzpomínkami a dostává příležitost vypořádat se s komplikovaným vztahem k matce – která, ač po smrti, se v knize svérázným způsobem zhmotňuje a synovi o sobě dává hlasitě vědět.

Chce – li získat dědictví, musí hlavní hrdina strávit rok a třináct dní v maloměstě svého dětství. Po světových bestsellerech Dům páně a Hora hoře se Samuel Shem velkolepě vrací na pole literatury!

Jak si postavit motorku

Jak si postavit motorku je nová dětská kniha z úspěšné Edice technických pohádek, která kombinuje zábavný příběh malých zvířecích hrdinů s názornými ilustracemi, ze kterých je možné pochopit, nejen jak je motorka sestrojena, ale také funkci motoru, převodovky, zapalování, brzd a mnoho dalších věcí.

Mnozí malí čtenáři dobře znají kamarády krysáka Arnyho a vrabčáka Zílu, kteří spolu již postavili auto a letadlo.

Kořistí v Kaddáfího harému

Výjimečná kniha odkrývá pravděpodobně poslední tajemství libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, které pobouřilo celý svět. V listopadu 2011 publikovala francouzská novinářka Annick Cojean článek o libyjské dívce Surajje, kterou si Kaddáfí v jejích patnácti letech vybral při své návštěvě ve škole a nechal odvléct do svého paláce, kde ji několik let věznil jako sexuální otrokyni. Ukázalo se, že Kaddáfí věznil dívek jako ona stovky, a tak se Annick Cojean rozhodla napsat tuto knihu. Její první část přibližuje životní osudy Surajji, druhá zavádí čtenáře do zákulisí libyjské diktatury, do pavučiny korupce, teroru, zločinu, fyzického i psychického znásilňování libyjských občanů.

Lumpové a beránci

Je tu něco znepokojivého v dnešní společnosti. Krize stíhá krizi, svět velkých peněz se otřásá. A dva svérázní manželé s úžasem zjišťují, že pod povrchem je všechno jinak, než se na první pohled zdá… Zjišťují toho o prohnilosti systému dokonce víc, než by bylo milé jim samotným, i „těm druhým“. Kdo ale „ti druzí“ vlastně jsou a proč mají zájem na likvidaci manželů? A dá se zabránit blížící se apokalypse?

Suchý situační humor, gradující napětí, nečekané psychologické prozření i nanejvýš aktuální varování pro společnost v příběhu od známých autorů několika bestsellerů. Tady se politická korektnost nenosí! Zdají-li se vám některé z postav či událostí povědomé, vězte, že podobnost patrně není čistě náhodná. Každá z postav i událostí má v reálném světě svůj reálný vzor, který si autoři vypůjčili a více či méně literárně pozměnili. Anebo občas ani nepozměnili. A zdají-li se vám varování a poselství knihy šílená, vězte, že z pohledu celé historie jsou vlastně docela umírněná…

Moje pařížská revoluce

Září 1989. V Polsku, Maďarsku pukají ledy, desetitisíce východních Němců prchají ze země, z perestrojkového Sovětského svazu přichází jedna nepředstavitelná zpráva za druhou, vše je v pohybu – jen v Československu se jako by nic neděje. Dva měsíce před listopadem 89 se mladá žena, studentka FAMU, rozhoduje k riskantnímu a osudovému kroku. Zůstává v Paříži! Následují týdny a měsíce plné dramatických situací, nejistot a zklamání, ale i okouzlení novým prostředím, krásným městem, ve kterém stojí za to žít, svobodou, kterou stojí za to dýchat. Hrdinka poznává, jak je nečekaně těžké ocitnout se sama, bez domova, ve světě sice lákavém, ale přece jen cizím a chladném. Přichází první nárazy s realitou, ale i nová přátelství, zážitky, lásky…

Přízrak

Harry Hole se po třech letech strávených v Hong Kongu vrací domů do Norska, nejde ovšem o žádnou zdvořilostní návštěvu. Po příletu okamžitě míří na policejní ředitelství, kde žádá svého někdejšího nadřízeného, aby se mohl ujmout vyšetřování již takřka uzavřeného a objasněného případu vraždy na drogové scéně.

Harrymu je umožněno setkat se s domnělým vrahem, osmnáctiletým chlapcem, jehož Harry dlouho neviděl, avšak který mu kdysi byl velice blízký. Jejich setkání není jediným překvapením, jež Harryho při vyšetřování čeká. Vražda, zpočátku typická pro drogové prostředí, se rozroste do rozměrů, o jakých se Harrymu ani nesnilo. Sám se okamžitě ocitá ve velkém nebezpečí, protože se kvůli svým aktivitám stává velmi nepohodlnou osobou. Většina stop přitom ukazuje jediným směrem. Směrem vzhůru. A také vyšetřování vede k jedinému, nadmíru překvapivému vyústění.

Zdánlivě jasný případ vraždy na drogové scéně se komplikuje a Harry Holle se při jejím vyšetřování ocitá ve velkém nebezpečí. Na konci čeká opravdu překvapivé odhalení.

Rytíř Sedmi království

Dlouho před událostmi, které znáte ze Hry o trůny, sedí Targaryenové pevně na Železném trůně. To ovšem neznamená, že v Západozemí panuje klid. Bratrovražedný boj uvnitř vládnoucí dynastie rozpoltil Sedm království. A právě v té době křižuje krajem potulný rytíř ser Duncan Vysoký. Anebo Dunk tupý jako lenochův meč? Všechno je to nějak zamotané, a to včetně původu jeho panoše Egga. Tři uzavřené, ale navazující novely ze světa Hry o trůny představují G. R. R. Martina tak, jak si jej čtenáři zamilovali dávno před slavnou ságou – jako jednoho z nejlepších povídkářů žánru.

Úsměvy smutných mužů

Když spadnete na dno, nezbývá než se odrazit směrem vzhůru. Místy úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny. Příběhy čtyř pacientů, kteří se skamarádí při nelehkém úkolu – zbavit se závislosti, černého draka v sobě. Mrazí při sledování jejich předchozích životů, kdy se díky alkoholu ocitají až na pokraji smrti. To jim však při samotné léčbě nebrání zažívat humorné příběhy a situace, které plynou z nenormálního soužití třiceti mužů na uzavřeném oddělení. Podaří se jim přitom vyhrát válku s démonem alkoholu?

Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku

Dějištěm sedmnácti povídek, které autor napsal v průběhu let 1995—2014, je jihočeský venkov. Většina příběhů z tohoto povídkového výboru jsou všednodenní lidská mikrodramata, někdy jde více o zachycení nálady a atmosféry, jindy o odvyprávění příběhu nebo o záznam životního pocitu či zkušenosti. Čtenář tak v textech objeví podzim v krajině, jaro a kvetoucí trávy, žhavé léto, vánoční příběhy i povídky o vesnickém fotbale. V několika povídkách se Hájíček dotýká témat, ke kterým se později vrátil ve svých románech. Autor záměrně nezakrývá jistý odér regionálnosti, naopak jej používá jako koření a ozvláštnění obecně lidských příběhů. Neokázalost, pokud jde o styl, literární hrdiny i příběhy samotné, důvěrná znalost venkovského prostředí, vykreslení atmosféry — to jsou hlavní atributy Hájíčkova psaní. Návraty k realismu a přímočarému vyprávění jako by u autora nebyly otázkou volby, ale nutnosti či samozřejmosti vyplývající z témat a samotné podstaty a poslání jeho próz. Povídkový výbor Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku dotváří obraz Jiřího Hájíčka jako autora vesnických románů a doplňuje tak jeho dosavadní prozaické dílo.

Život za životem

Angličanka Ursula Toddová zemře těsně po narození jedné únorové noci roku 1910. V následující kapitole se téže únorové noci narodí znovu, přičemž tentokrát přežije, aby podstoupila celou řadu tragických, mnohdy heroických konců. Tak jako na divadle padá opona, v Ursulině příběhu „padá tma“, tedy smrt. Ta ovšem neznamená temný konec, ale je příslibem dalších, neomezených variant a pokračování. Není divu, že Ursula mívá silné pocity déja vu: je totiž obdařena možností prožívat tytéž chvíle a stavy znovu a znovu a snažit se zabránit osobním i dějinným katastrofám.

Netrpělivě očekávaný román, jenž se stále drží na předních místech mezinárodních žebříčků a s přehledem poráží knihy J. K. Rowlingové i Padesát odstínů šedi.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *