Jak si vyrobit záložku do knížky

Jak si vyrobit záložku do knížky

Žádné oslí uši! Každý čtenář ví, že jediným správným způsobem, jak se neztratit v rozečtené knize, je záložka, která vás při každém otevření knihy přivítá a vtáhne zpátky do příběhu přesně tam, kde jste skončili. Výroba záložky do knihy může být kreativní a zábavná činnost – inspirujte se naším návodem, jak si vyrobit originální záložku, třeba i společně s dětmi.

Poskládejte si origami záložku

Chcete něco méně tradičního, než je klasická záložka, a přitom originálního? Vsaďte na rohovou záložku, do jejíchž útrob vložíte roh stránky. Rohové záložky, anglicky zvané corner bookmarks, si vyrobíte formou origami, tedy žádné lepidlo, které by vám slepilo stránky knih. A pro děti je můžete dozdobit třeba do podoby veselých zvířátek.

Co budete potřebovat?

shutterstock 2057754107

Na základní verzi vám úplně stačí nůžky a papír. Čím barevnější, tím lepší! Pokud navíc rovnou pořídíte origami papíry ve tvaru čtverce, můžete si odpustit i to stříhání.

Budete si přát záložku přeměnit třeba ve zvířátko? Připravte si papíry ve více barvách, lepidlo, tužku a fixu.

Tip: V sekci papírnictví na Luxor.cz najdete bohatou nabídku výtvarných potřeb, kde najdete vše pro domácí tvoření.

Papír ustřihněte na čtverec a ohněte tak, abyste vytvořili úhlopříčné ohyby.

shutterstock 2057754095
shutterstock 2057754101

Podle jedné z úhlopříček papír přehněte tak, aby vznikl trojúhelník, jeho cíp zahněte podle obrázku a ohyb prstem uhlaďte.

Spodní rohy nejdříve přehněte na místech, které na obrázku značí přerušované čáry, abyste vytvořili potřebné ohyby.

Navrh bez nazvu 48
shutterstock 2085035947

Oba takto ohnuté rohy potom vsuňte do vzniklé „kapsičky“. Všechny hrany prstem uhlaďte.

A je to!

Záložka je na světě! Pokud ji nechcete dál zdobit, tímto krokem můžete skončit. Záložku už stačí jen navléknout na roh stránky, od které jste si z příběhu museli odskočit zpátky do reality.

shutterstock 2085035944
shutterstock 2057754092

Nechte záložku oživnout

Tvoříte společně s dětmi? Dejte záložce tvář a proměňte ji ve veselé zvířátko. Fantazii se meze nekladou – ouška, čumáček i oči snadno vystříháte z barevných papírů.

Za použití lepidla je potom přilepte k záložce a nechte pořádně vyschnout.

shutterstock 2057754089
shutterstock 2057754104

Dokreslete poslední detaily. Pokud v kreslení nejste dvakrát sebejistí, můžete si je pro jistotu načrtnout obyčejnou tužkou a až potom obtáhnout fixou.

Hotovo!

Chcete své blízké podarovat osobitou záložkou, ale do výroby se vám pouštět nechce? Potěšte zapáleného čtenáře některou z hotových záložek, které najdete v našem sortimentu! Kromě těch papírových tu najdete i kovové, magnetické nebo třeba dřevěné záložky do knihy, které vydrží dlouhé roky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *