Objevte kouzlo retellingu s těmito 12 knihami

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Definici retellingu si můžete interpretovat po svém. Někdo vidí retelling v každé knize, kde najdeme lehkou inspiraci jiným dílem, někdo jej vnímá jako přesnější převyprávění příběhu, jen třeba zasazeném v jiné době či kulisách. Do dnešního knižního výběru jsem přidala tituly, které se původního příběhu drží přesněji a originál je v nich jasně rozpoznatelný. Nenajdete tady samozřejmě kompletní seznam, z výběru vynechávám např. sérii Fifty Shades, která je inspirovaná ságou Stmívání, dovolím si i blíže nepředstavovat známé variace na Pýchu a předsudek Jane Austenové, jako je Austenland, Já a pan Darcy nebo dokonce 1. díl Bridget Jonesové. I tak mi ale zbyla řada dalších knih, které, doufám, zaujmou.

Jasnou nevýhodou žánru je, že většinou víte, jak to skončí 😀 Nemusí to ale být nutně na škodu. Autoři se sice nesnaží šťastný konec moc měnit, ale cestu k němu vám určitě okoření něčím originálním, co dokáže zaujmout a vynahradit prozrazené vyvrcholení knihy. 12 knih, které jsou pro vás v tomto článku připravené, jsem se rozhodla rozdělit do 3 kategorií: Převyprávění pohádek, Převyprávění klasických děl, Převyprávění mýtů.

Převyprávění pohádek

Moderní pohádky, romance, sci-fi příběhy, současné romány inspirované Popelkou, Sněhurkou nebo Karkulkou. S touto podobou retellingu se setkáváme poměrně často. A i v češtině má své zastoupení.

1. Marissa Meyerová: Měsíční kroniky

Cinder (e-kniha) / Scarlet (e-kniha) / Cress – Cinder má macechu, dvě nevlastní sestry a zamiluje se do prince. Scarlet se vydává za babičkou, má co do činění s vlkem a nosí červenou kapuci. Cress je zavřená před světem a pěstuje si dlouhé vlasy. Bylo by to celkem normální, kdyby Cinder nebyla kyborg a na bále neztratila nohu, Scarlet s sebou místo košíku nenosila pistoli a Cress nebyla vesmírná hackerka uvězněná ve své lodi. A to se ještě můžete těšit na další díl se Sněhurkou. Marissa Meyerová je rozhodně mistr retellingu. Její moderní, sci-fi pohádky mají vše, co si přejete – dobrodružství, lásku, netradiční kulisy a opravdu originální příběh. A i když nakonec asi Popelka s princem skončí, je tady ještě spousta dějových linií se slepým finále.

2. Orson Scott Card: Zakletá

Zakletá – Šípková Růženka trochu jinak. V okamžiku, kdy desetiletý Ivan narazí v hustém lese Karpat na tajemnou mýtinu, se jeho život navždy změní. Na vrcholu podstavce uprostřed mýtiny spatří ležet krásnou zakletou princeznu Katarinu, kterou hlídá tajemná nestvůra, jež ho zažene na útěk. Nyní je Ivan americký postgraduální student, který před sebou má slibnou budoucnost a je zasnoubený s ženou svých snů. Přesto stále nemůže zapomenout na ono setkání, i když se sám sebe snaží přesvědčit, že to byl pouze výplod dětské fantazie…

3. Alex Flinn: Netvor

Netvor (e-kniha) – Jsem netvor. Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda. Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo – New York City. Čas – současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu. Ano, kletbu, kterou na mě ve škole uvrhla čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se skrývá před celým světem?

4. Soman Chainami: Škola dobra a zla

Škola dobra a zla – Takhle kniha není tak docela retellingem, jako spíše zajímavým „vpádem“ do světa pohádek. Myslím si ale, že se všem milovníkům pohádkových převyprávění bude opravdu líbit. Sofie čekala celý život na to, až ji unesou… Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pochází z Gavaldonu, městečka, kde se každé čtyři roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí?

Převyprávění klasických děl

Austenová, Brontëová, Shakespeare a další. Jsou to autoři ikonických děl, nekonečné studny inspirace pro stovky dalších. Určitě dokážete samo vyjmenovat řadu knih, které z nich čerpají. Já jsem dnes vybrala tyto čtyři.

TIP: Pokud zbožňujete Jane Austenovou a ovládáte angličtinu, určitě vyzkoušejte vlogové seriály The Lizzie Bennet Diaries a Emma Approved.

5. Seth Grahame-Smith: Pýcha, předsudek a zombie

Pýcha, předsudek a zombie – Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše a začneme zrovna s něčím extrémnějším. Adaptace klasického románu Jane Austenové s odvážnou Elizabeth, srdečnou Jane, trochu nesnesitelnou paní Bennetovou, povýšeným panem Darcym… a hordou obživlých mrtvol. Posláním paní Bennettové je provdat co nejdříve všech pět dcer, posláním pana Bennetta je ochránit je před útoky krvelačných zombie, které sužují celou Anglii. Všechny dcery jsou zdatné v boji s nebezpečnými stvůrami, jejich každodenní trénink je však narušen příjezdem mladého a nezadaného pana Bingleyho a jeho přítele Darcyho. Elizabeth Bennettová ovšem neslyší svatební zvony, ale řinčení šavlí a lámání kostí. A jak by se mohla zamilovat do arogantního Darcyho? Bude pro Darcyho a Elizabeth těžší boj s nenasytnými zombie nebo s vlastními předsudky…?

6. April Lindnerová: Jane a Catherine

Jane – Novodobé zpracování klasického příběhu o Janě Eyreové je současným milostným příběhem s dramatickou zápletkou. Jane Mooreová se po smrti rodičů vzdá studia na výtvarné škole a přijme místo chůvy malé holčičky, jejímž otcem je stárnoucí bývalý rocker. Dívka se sžívá s malou Maddy a chodem domácnosti Thornfield Parku, postupně začne podléhat kouzlu zkušeného podmanivého muže a poprvé v životě se zamiluje. Dům ale skrývá tajemství, které život všech obrátí naruby. Catherine – Moderní zpracování slavného románu Na větrné hůrce Emily Brontëové. Catherine je už unavená z toho, jak se jí snaží každý vetřít do přízně jen proto, že její otec je majitelem slavného klubu The Underground na Manhattanu. Pak ale potkává nadaného, ale také velmi záhadného muzikanta Hence. Prvotní přátelství dvou mladých lidí rychle přeroste ve spalující romanci… Chelsea vždy věřila tomu, že její matka umřela náhle po krátké nemoci. Dokud nenajde dopis, který pro ni otec po léta schovával. Dopis od matky Catherine, z něhož vyplývá, že matka neumřela, nýbrž utekla. Zpáteční adresa na obálce – Klub The Underground.

7. Laini Taylorová: Dcera kostí a dýmu

Dcera kostí a dýmu – Na první pohled se to nezdá, ale tady se potkáváme s motivem Romea a Julie – dva znepřátelené rody a zakázaná láska. Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji její pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne.

8. Julie Kagawa: Železný král

Železný král – A tady je další Shakespeare, tentokrát inspirace Snu noci svatojánské. První díl skvěle hodnocené „young adult“ série s nádechem fantasy. Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Během záchranné mise se ukáže, že Meghan je dcerou mocného Letního krále a ona samotná je pro mnoho obyvatel říše cennou trofejí. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…

Převyprávění mýtů

Staré báje, mýty a pověsti z různých koutů světa přináší lákavá témata i pro dnešní autory. Často se oblékají do fantasy hávů, jindy se známí bohové používají v netradičním příběhu a občas se setkáme s novou interpretací známých příběhů.

9. Maggie Stiefvaterová: Ve znamení Štíra

Ve znamení Štíra – Americká autorka, která se i u nás proslavila svou veleúspěšnou romantickou trilogií o vlkodlacích, vystavěla svůj strhující román s působivou tajemnou atmosférou na skotské, irské a manské mytologii: kolem báje o rychlých, nádherných, ale nebezpečných vodních koních rozehrála příběh dvou mladých lidí, příběh jejich vztahu a nelehkého dospívání.

10. Josephine Angelini: Proroctví

Proroctví – Variance na příběh Heleny Trojské. Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů…

11. Meg Cabotová: Podsvětí – Mezi láskou a smrtí

Mezi láskou a smrtí – A teď trochu inspirace Persefonou a Hádem. Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí. Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit… Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti? První díl nové strhující „podsvětní“ řady.

12. Madelaine Millerová: Achilleova píseň

Achilleova píseň (e-kniha) – Toto dojemné a originální ztvárnění trojské války je zničujícím příběhem lásky a soupeření mezi bohy a lidmi. Hlavní zápas se však odehrává mezi nelítostnou ctižádostí a touhou lidského srdce po míru. Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea. Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není — silný, krásný, syn bohyně —, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího — k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy. Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová, Knižní poradna

Jakou další knihu byste doporučili vy? Napište nám svůj tip do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *