07b8c6db

15 důvodů, proč se těšit na Velký knižní čtvrtek

(Nejen) pro děti

Dívka, která upíjela měsíc

Tahle knížka je za mě největší peckou tohoto Velkého knižního čtvrtku. Autorka za ni dostala cenu Johna Newberyho za rok 2017, kterou uděluje Asociace amerických knihoven jedné publikaci, která byla za uplynulý rok pro americkou dětskou literaturu největším přínosem. Ale ačkoli je Dívka psána pro děti, potěší i dospělé. Vypráví o městě Protektorátu, jehož obyvatelé pravidelně obětují novorozeně zlé čarodějnici, aby se před ní uchránili. Ona však děti dává do milujících rodin a o jednu holčičku, kterou omylem napojí svitem luny, se dokonce začne starat sama. Tvorba Kelly Barnhillové u nás známá není, ačkoli nejde o její prvotinu – jedinou drobnou ochutnávkou byla její povídka v předloni vydané knize Plameňák na konci léta – Malá antologie amerických žánrových autorek.

Kepler62: Pozvánka

V nakladatelství Host rádi sahají na sever a většinou se to vyplácí. Nyní na trh přicházejí s finsko-norskou sci-fi novinkou z budoucnosti, která zaujme určitě nejen děti. Vyprávění o Arim a jeho nemocném bráškovi Jonim doprovází stylové ilustrace a je psáno moderním a čtivým jazykem. Oba bratři žijí ve světě budoucnosti, který žije tajemnou hrou Kepler62 – ovšem zdá se, že Kepler62 je více než hra. Co se stane s těmi, kteří ji dohrají? To chtějí bratři zjistit. A vy budete moci taky – hned v šesti dílech této série. Stojí za ní trojice autorů: Timo Parvela, kterému už u nás vyšla humoristická kniha pro děti Ella ve škole, Bjørn Sortland, autor obrázkových knížek pro děti i YA literatury, a také Pasi Pitkänen, ilustrátor a grafik, díky kterému postavy v obrázcích doslova ožívají. 

Biblické příběhy pro nevěřící děti 

Martin Vopěnka, spisovatel a majitel nakladatelství Práh, vydává naučnou knihu pro děti, která jim má pomoci pochopit kořeny evropské civilizace. Nejedná se jen o seškrtané a zjednodušené převyprávění klasických příběhů z Bible, ale spíše o jakési křesťanské minimum zasazené do současného kontextu, které může rozšířit obzory i mnohým z nás ateistických dospělých. Autor nekáže, ale rozmlouvá. S dětmi to totiž umí, jak dokazuje řádka knih, které pro ně napsal – série Spící město nebo nádherně ilustrovaná kniha O duši a dívce či pro starší děti psaný futuristický příběh Nová planeta, za kterou autor získal Zlatou stuhu.

Drama

Geniální přítelkyně 4 – Příběh ztracené holčičky

Závěrečný díl tetralogie Geniální přítelkyně asi není třeba blíže představovat, stala se totiž u nás stejně velkým hitem jako jinde ve světě a získala si srdce mnohého čtenáře. Příběh života obyčejné ženy ve změnami zmítané Itálii od čtyřicátých let dále je o to lákavější, že je identita její autorky či autora opředen tajemstvím – i když nyní už ne tak neprostupným. Čtenáře si získala upřímným a čtivým vyprávěním o osudech dvou žen, o jejich přátelství a životních peripetiích. Atmosféra historické Neapole je pak třešničkou na tomto literárním dortu.

Gentleman v Moskvě 

Takovou mužskou variací na Geniální přítelkyni je pak Gentleman v Moskvě. Román Amora Towlese si za hlavního hrdinu vybral hraběte Rostova, který je kvůli vydání nevhodné básně jaksi uvězněn za zdmi hotelu Metropol v Moskvě. Jeho očima sledujeme třicet let dlouhý příběh od vzniku Sovětského svazu až po nástup Chruščova k moci, to, jak dějinné zvraty působí na další charaktery, které se v hotelu střídají a tráví zde kratší či delší dobu, i osud hraběte samotného. Amora Towlese může již český čtenář znát jako autora vloni vydaných Pravidel zdvořilosti. 

Mezi krásou a ošklivostí

Dramatický příběh dívenky Wavy, která vyrůstá ve světě feťáků a násilníků a v době, kdy na tom nejvíc záleží, je pro svou rodinu vlastně neviditelná. Není tedy divu, že se upne na jediného člověka, který si jí všímá – motorkáře Kellena, který se nedaleko od jejich domu vyboural. V románu sledujeme Wavy, která roste a dospívá a snaží se poprat s džunglí života, jak jen to jde, i když musí bojovat mnohem více než většina z nás. Autorka nejspíš částečně čerpala z vlastních zkušeností, jejím otcem je totiž napravený drogový dealer.


Nádherná kacířství

Román z prostředí irského Corku v dobách hospodářské krize má stránky plné pokřivených charakterů, které se s neveselou realitou rvou, jak jen dovedou. Ať už ke čtenáři zrovna promlouvá mafiánský boss, který se stará o matku, kterou většinu života vůbec neznal, nebo obyčejný středoškolák, kterému umřela máma a přišel v životě vlastně o všechno, co měl rád – Nádherná kacířství hrají na vážnou notu, ale stejně často také čtenáře rozesmějí svým sarkasmem a šibeničním humorem. Autorka Lisa McInerneyová píše blog s příznačným názvem Prdel Irska a Nádherná kacířství jsou jejím prvním románem.

Stín

Český scenárista Jiří Křižan stojí za takovými filmovými kousky, jako je Je třeba zabít Sekala, Stíny horkého léta nebo O rodičích a dětech. Posmrtně mu nyní vychází román Stín, silně autobiografický příběh osiřelého venkovského chlapce prokládaný historkami z vojny o tom, jaký byl život člověka na okraji společnosti v minulém režimu. Ačkoli román Křižan sepsal už v mládí, právě díky režimu nikddy světlo světa nespatřil a vychází až nyní, po autorově smrti.

Thrillery

Hřbitov nevěst

Pokud máte severských thrillerů už dost, zkuste něco českého! Hřbitov nevěst je netradičním thrillerem z pera etnologa Tomáše Boukala a také jeho prvním beletristickým pokusem. Autorovo povolání se do příběhu, odehrávající se v sibiřské tajze, zásadně promítá. Hlavní hrdina je totiž českým etnografem a hledá poslední příslušníky místních domorodých skupin. V kraji ale mizí mladé dívky, a když se hrdina seznámí se sestrou jedné z nich, brzy se pátrání po nich stane jeho hlavním cílem. Ideální čtení na ledové počasí, které nás ještě čeká.


Sestra smrt

A ještě jeden český thriller/detektivku tu pro vás máme, tentokrát je dokonce inspirovaný skutečnými událostmi. V hlavní roli ústecký vyšetřovatel Václav Rákos, který v rumburské nemocnici zkoumá, zda nebyla pacientka, jež zemřela na otravu metylalkoholem, náhodou vlastně zavražděna. A k tomu vražda zaměstnance národního parku, kterou spáchal někdo, kdo měl být už nějaký ten pátek pod drnem… Rákos to nebude mít lehké, je tedy skvělé, že ho na cestě vede Petr Daniel, jehož román Straka na šibenici byl dokonce nominován na cenu Magnesia Litera a Cenu Josefa Škvoreckého.

Naučné

Pecková: Dítě štěstěny

Pokud není klasická beletrie vaším šálkem čaje, je tu přímo pro vás kniha Pecková: Dítě štěstěny. Jedná se o knižní rozhovor, který s hvězdou české hudební scény, mezzosopranistkou Dagmar Peckovou, vedl hudební publicista Lukáš Kuta. Pokud vás život této operní zpěvačky – a vlastně jakékoli operní zpěvačky nebo hudební branže obecně – zajímal, najdete v této knize úvahy na téma očekávání, stres, pozice klasické hudby v dnešním rychle se měnícím světě a další.


Příběhy Corsa rosa / Sto ročníků Giro d’Italia

Jestli spíše než hudbě fandíte sportu, mohlo by vás zaujmout volné pokračování knihy Příběhy Staré dámy o historii Tour de France. Tentokrát se sportovní reportér Tomáš Macek zaměřil na druhý z tria slavných třítýdenních cyklistických závodů a čtenáři předkládá bohatou knihu plnou statistik, tabulek i dobových fotografií. O závodu se tak dozvíte i to, co byste nechtěli. 

Raději zešílet v divočině

Kniha s podtitulem Setkání se šumavskými samotáři představuje unikátní sondu do života samorostů a individualit, kteří se rozhodli odejít z „civilizace“ a usadit se pod stromy, v maringotkách či v lesní chýši. Osm rozhovorů s jedinečnými osobnostmi vedl publicista Aleš Palán a fotografiemi je doplnil oceňovaný fotograf Jan Šibík, držitel například prestižní ceny World Press Photo. Aleš Palán je sázkou na jistotu, o čemž svědčí jeho více než zajímavé rozhovorové knihy s nejrůznějšími českými osobnostmi nebo na Magnesii Literu nominovaný Ratajský les.

Z lásky k Praze

Autobiografie Gena Deitche, amerického režiséra a scenáristy animáků, který se však proslavil právě u nás v Praze. První film natočil už ve třinácti, během života posbíral spoustu cen včetně nominace na Oscara, podílel se na seriálech jako Pepek námořník nebo Tom a Jerry, které se právě díky tomu rodily v Praze. Jedná se o jedinečnou možnost nahlédnout na životy českých osobností, jako je Werich nebo Trnka, americkýma očima a dozvědět se třeba také něco o animovaném filmu Hobit, který měl vzniknout ještě v dobách, kdy Tolkiena jeho budoucí sláva teprve čekala.

Historické

Falešné hranice

Václava Jandečková se věnuje historickému výzkumu a jejím cílem je odhalovat a popisovat nezákonné praktiky komunistického režimu v Čechách po roce 1948. Na své předchozí úspěšné knihy Kámen, Tři muži proti totalitě a Kauza Jan Masaryk (nový pohled) navazuje teď publikací Falešné hranice, kde rozvíjí téma, které popsala už v prvním ze zmiňovaných děl. Akce Kámen byla záminkou Státní bezpečnosti k výslechům vybraných osob na falešných německých celnicích. Autorka zvolila deset různých příběhů, které tuto akci ilustrují a odhaluje složité schéma a rafinovanost tehdejšího režimu. Kniha je plná dobových fotografií, dosud nepublikovaných výpovědí, které Jandečková konfrontuje s těmi pozdějšími.

A co si z jarního VKČ chcete přečíst vy? 

Autorka: Kateřina Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *