Terapie láskou

Příběh

Terapie láskou je příběh bez kýče a zaběhnutého schématu romantických filmů. Režisér David O. Russell (můžete znát jeho filmy jako třeba Fighter nebo Tři králové) natočil snímek o dysfunkčních vztazích a víře v lepší budoucnost. Učitel dějepisu, Pat Solatano (hraje ho Bradley Cooper), prošel duševní krizí, během níž přišel o všechno – ztratil dům, práci, manželku i svůj dosavadní život. Po osmi měsících strávených v psychiatrické léčebně se vrací ke svým rodičům. Je odhodlaný postavit se na vlastní nohy a zásadně změnit svůj život. Ale hlavně: Chce získat zpátky svou manželku Nikki (Brea Bee). Náhodou se ale setká se záhadnou a nevyzpytatelnou Tiffany (Jenifer Lawrence – možná si ji pamatujete jako Katniss z Hunger Games). Ta mu slíbí, že mu pomůže získat manželku zpátky, když pomůže on jí: shání totiž partnera do taneční soutěže. Ani jeden z nich netuší, že se díky tomuto spojenectví mezi nimi vytvoří nečekané pouto.

Kniha

Autorem knižní předlohy je Matthew Quick, americký spisovatel narozený v roce 1973. Nazval ji „The Silver Linings Playbook“ (volně bychom ji přeložili jako Rukověť pozitivního myšlení) a vydal již v roce 2008. Hemmingwayova nadace, která odměňuje debutová díla amerických spisovatelů, dala knize čestné uznání a ani kritici nešetřili chválou. Deník The New York Times napsal, že Terapie láskou je „krásná a mimořádně kvalitní.“ Uznávaný americký spisovatel Justin Cronin se nechal slyšet, že Terapie láskou je „citlivá, křehká, pravdivá a zábavná,“ a tak nikoho nepřekvapilo, když brzy Hollywood projevil zájem o zfilmování. Kromě kritiků si knihu oblíbili i čtenáři a Matthew Quick se vydal na profesionální spisovatelskou dráhu a vydal již tři další knihy.

Knihu Terapie láskou uvedl starým anglickým příslovím: „Každý temný mrak má stříbrné lemování.“ Právě optimismus a naděje jsou nejsilnější motory celého příběhu.

Soutěž

Pro pět z vás máme připravené lákavé ceny. 25. února se v kině Lucerna koná předpremiéra a vy máte šanci vyhrát jeden z pěti lístků pro dvě osoby, knihu a kosmetický balíček od Mary Kay.. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku v naší soutěži, která končí ve čtvrtek, 21. února v 16:00.

Trailer

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *