Neošovy knižní tipy

1. Hiro Kamikagi: Bludiště. Staň se soukromým detektivem

Miluju bludiště! Jsou mazaná, plná nástrah a záhad k rozlousknutí. Vždycky mě zajímalo, jestli bych se z nějakého takového taky dostal. A vás to určitě zajímá taky, žejo, nejste přece žádná leča! Tahle knížka před vás postaví hned 15 božsky nakreslených bludišť, se kterými můžete změřit své síly. A nejsou to bludiště ledajaká – mrknete do podzemních měst, strašidelných domů i vesnic postavených na stromech. Při luštění se mi úplně kouřilo z hlavy, až mi táta radši vytunil kšiltovku a namontoval do ní chladicí systém. Když budete v průchodu bludišti rychlejší než já, tak vám ji klidně půjčím. Tak co, kdo si troufne?

2. Kolektiv autorů: V hlavě – Filmový příběh

Že jste to vy, prozradím vám tajemství, jo? Pojďte blíž, musí se to zašuškat. Totiž… abyste rozuměli, knihy jsou prostě lepší než filmy. A basta. Ale pssst! Nebo to zaslechnou všichni a vyfouknou vám tohle bombastické čtení! Dospěláci z Egmontu totiž taky vědí, jak jsou knížky super, a tak vydali V hlavě, které šlo nedávno do kin jako film. A to prosím dokonalý film. No, kdo by nechtěl vědět, jak nám to funguje v kebulích, že? A když je dokonalá předloha, vezměte jed na to, že kniha bude ještě o chlup lepší. Tak hybaj a než se nadějete, budete umět číst myšlenky! A to je prosím dost kůl superschopnost.

3. Joël Lebeaume, Clément Lebeaume: Víš, jak věci fungují?

Moje nindža brýle umí samy obracet stránky, vařit hranolky a mají magnet Antivlasák, to je jasná věc. Víte ale, jak fungují další stroje? Protože jestli jste si mysleli, že v počítači nebo dží pí esce sedí trpaslík, co tahá za páčky, tak jste na omylu, vážení. Přečtěte si tuhle knihu a budete vědět nejen o počítačích a GPS, ale třeba i o mobilech, jeřábech a kosmických raketách. No prosím, kolik dospěláků tohle může říct? Takhle budete mít náskok a ještě z vás třeba vyroste nový Iron Man.

4. Steven Butler: Postrach Denis si vede deník 2 – Bitva o Bugrburg

Číst cizí deníky se prý nemá… Ale u Denise si člověk zkrátka nemůže pomoct, ten kluk je třída. A taky trochu postrach, dobře. Tentokrát to ale ten suchar starosta od nich z Bugrburgu vážně přehnal! Přihlásil město do květinové soutěže. To jako fakticky nevěděl, že to přiláká ty smrduté měkkoně? A je to tedy na Denisovi s Raťafákem, aby zosnovali geniální plán na záchranu Bugrburgu. Jak to dopadne, si už musíte přečíst sami, postrachové!

5. Miroslav Šašek: To jsou Benátky

Jako snad každé děcko, které k nám přijde, mám rád ilustrace, to se ví. A když se chopí štětce takový kabrňák, jako je pan Šašek, je to podle mého gusta. Tentokrát ztvárnil město, kde místo hlavní třídy mají kanál a po vodě jezdí i metaři a autobusy se zvláštními šplouchavými jmény jako vaporetto, motoscafo a tak. Jasně, Benátky. Jak vypadaly, vypadají a vypadat budou, zjistíte právě z téhle knižní krásky. Palec nahoru!

6. Raina Telgemeierová: Drama

Holky, zbystřete! Je tady Callie a s ní pořádně Drama. To velké D je na místě. V Callině škole se chystá divadelní představení, pro které Call vyrábí kulisy. Divadlo totiž miluje. Jenže ups, je to průšvih za průšvihem – vstupenky nejdou na odbyt, herci se nesnesou, kulisy vylezly všelijak. A nejhorší na tom všem je, že Callie motá hlavu podezřele hodně kluků. No, pánové, tady se asi omluvíme, ale vy, holky, to s tou Callie nějak vyřešte. Pomoc by se jí hodila.

7. Alexandr Golubev: Kolem světa za 80 tahů

Co kdybych vám řekl, že pro cestu kolem světa vám stačí pohodlná židle, barevné pastelky a 80 tahů? Nevěříte? Tak si zkuste tyhle omalovánky a uvidíte, že nekecám! Je to paráda, můžu cestovat kolem světa a přitom být furt u nás v dětském oddělení se všemi knížkami na dosah. A že už jsem zažil dobrodružství! Kdo nezažil, neuvěří, tak se honem přesvědčte.

8. Kolektiv autorů: Máša a medvěd – Velká kniha zábavy

Tak tohle je prosím pěkně úplně nejlepší knížka. Je to vlastně pět knížek v jedné, 5 v 1, no chápete to?! Krutopřísný prostě! Šikovňáci z Egmontu zvládli spojit příběhy, komiksy, omalovánky, hry a doplňovačky do jednoho celku, kterým vás provede malá Máša s hromadou lesních zvířátek. Sice už jsem na tohle trochu velký frajer, ale když se v noci v Neoluxoru zhasne, tak si při baterce sem tam něco vyplním. Je to prostě bezva. Ale nikomu ani muk!

9. Lucy Hawkingová, Stephen Hawking: Jirkův tajný klíč k vesmíru

Od koho jiného se dozvídat o fascinujícím vesmíru, než přímo od pana Mistra v oboru – Stephena Hawkinga. Se svou dcerou Lucy sepsali další z Jirkových příběhů, co vás přiková ke stránkám knihy. Můžete jen doufat, že vás nespolkne černá díra, což dost dobře hrozí hrdinům knihy, pokud neubrání Kosmo (to je nejvýkonnější počítač na světě). Knížku jsem už přečetl třikrát, a to prosím vážně nemůžu říct, že bych neměl co ke čtení! Rozhodně ji zkuste taky!

10. Anna Kemp: Psi nebaletí

Hahaha. Seznamte se, tohle je Biff. Miluje hudbu, svit měsíce a rád by se dal na balet. Má to jeden háček – Biff je pes. A všichni říkají, že psi prý nebaletí. No, to by nebyl Biff, aby jim nevytřel zrak a neukázal, že všechno jde, když se chce! Tenhle pejsek vám ukáže, že jít si za svými sny a neztrácet naději se vyplácí. A mimochodem mu ten růžový trikot fakt sekne!

Tak. A šlus, finíto. Pro dnešek stačilo, je na čase vrátit se ke čtení. A do čeho se pustíte vy, už jste si vybrali? Dejte mi vědět do komentářů.

Tak zase příště! Čus, adijé, arideverčí!

Váš Neoš

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *