Neošovy knižní tipy

1. Kolektiv autorů: Večerníčkův pohádkový špalíček

Taky tak zbožňujete Večerníček? Já jo, ale samozřejmě mě vždycky mrzelo, že je jen v televizi a ne na papíře. Tomu je ale konec. Volejte sláva a tři dny se radujte! Bystré hlavy v Albatrosu napadlo, že vydají Večerníček v knižní podobě, a já jim za ten geniální nápad tleskám! V podstatě teď už před spaním nic jiného nečtu. Večerníčkův špalíček pohádek je trestí padesáti nejlepších příběhů, které jsme dosud vídali na obrazovkách. Tak dobrou noc!

2. Hans-Jürgen Feldhaus: Fakt hustý

Byli jste někdy v nemocnici? Já jo, když jsem zabořil nos do knihy tak rázně, až jsem si ho narazil. A abyste věděli, nemocnice nejsou nic moc. Je tam plno důležitých lidí v bílých pláštích a na můj vkus málo knih. Ale pan Feldhaus mi ukázal, že i v nemocnici to vlastně může být dost hustý! Příběh tady toho puberťáka je brutálně ulítlý a zahrnuje zlomenou nohu, tři potrhlé spolupacientky, záhadné SMSky, iPhone a policajty. Knížka je navíc bombasticky vizuálně zpracovaná a fakt husťácky zábavná. Sáhněte po ní a už vždycky budete vědět, jak přežít v jakékoli situaci! To zní fér, ne?

3. Laura Overdeck: Zábavná matematika pod polštář 2

Hej, kam utíkáte? Tohle není žádná bubácká matematika, tahle hra s čísly je zábavná! Nekecám, fakt to jde. Je to vlastně knížka poutavých příběhů a na konci každého příběhu je tematická úloha, kterou si můžete vypočítat. A nebo vyzvat do ringu rodiče a schválně, kdo úlohu vyluští dřív správně! My s mámou jsme se nad ní dost vyřádili a mně to dost pomohlo ve škole. Což je paráda, protože když zvládám školu, mám víc času na čtení a testování těch fungl nových brýlí, co samy otáčejí stránky a vaří hranolky.

4. Jiří Žáček: Ezopovy bajky

Tak vážení, tohle je naprostá klasika, která mě nikdy neomrzí. Bajky jsou hrozně chytře a vtipně napsané historky, které vás pobaví, ale zároveň jsou neuvěřitelně moudré. Jestli jste je ještě nečetli, tak hybaj a rychle to napravte! Jiří Žáček je navíc známý kabrňák, který když se spolčí s Adolfem Bornem, co tak fantasticky kreslí, nemůžete šlápnout vedle. Tohle vydání Ezopových bajek opatruji jako oko v hlavě a určitě se k němu budu vracet!

5. Zoe Sugg: Girl Online

Holky, zbystřete! A kluci, kteří jste zvědaví, jak to holkám šrotuje v hlavě, klidně taky. Girl Online je hitovka až z Británie, kde byla nejrychleji prodávanou knihou roku 2014, a to už je docela něco! Hlavní hrdinka Penny je dost sympaťačka, která žije na internetu, ale taky je to smolařka. Sdílí na svém blogu víc, než by bylo zdrávo, a to se jí vymstí. Tuhle novinku si nenechte ujít, pokud vás onlájn svět zajímá a pokud se vám podařilo v něm někdy udělat trapas. Nejste v tom totiž sami.

6. Marcin Mortka: Příhody Tappiho ze šeptajícího lesa

Hahaha, tak hlavního hrdinu poznáte podle velikánského pupku a rohaté vikingské helmy. Slyší na roztomilé jméno Tappi, což se k obrovi jeho kalibru fakt nehodí, ale co se hodí, jsou jeho veselé příběhy z lesa. Tappi má sice velké panděro, ale také velké srdce a je to dobrák od kosti. Zamiloval jsem si ho hned na prvních stránkách a věřím, že vám se bude líbit taky!

7. Holly Blacková, Cassandra Clareová: Magisterium: Železná zkouška

Ááá! Pardon, trochu jsem se nechal unést, ale Magisterium je zkrátka pecka. Máte rádi Harryho Pottera? To je ale hloupý dotaz, co? Jasně že máte! No a Cal v Magisteriu je takový novodobý Harry. V první řadě vyrůstá v domnění, že oplétačky s magií by pro něj znamenaly jistou smrt, a tak se pokusí vybouchnout u přijímaček do kouzelnické školy Magisterium. Jasně že má smůlu, vy i já přece víme, že když máte magii v krvi, nedá se to ututlat. A tak se Cal dostane do učení u arcimága mistra Rufuse. Atmoška jako v Potter sáze a přitom poutavý příběh, který rychle odsýpá, to je sázka na jistotu!

8. Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

Tuhle knížku snad ani nemusím představovat, ne? Malý princ je nadčasový a kouzelný příběh o princi, který bydlel na planetě sotva větší než on a potřeboval přítele. Zbožňujeme ho my děti a zbožňují ho i naši rodiče, je to tedy ideální společný dárek pro Den dětí. Pokud jste ho ještě nečetli, honem to napravte, protože ke konci roku jde do kin film s jeho příběhem. Tak ať jste na něj připravení!

9. Jeff Kinney: Deník malého poseroutky 9

No jo, ten podivný poseroutka už si zase píše do deníčku a já už vím, co tam má! Tentokrát se totiž Greg vydává na rodinný výlet, což zní jako parádní akce… ale Greg je z famílie Heffleyových. Takže je to jedna lapálie za druhou, od záchodech na benzince až po prase na útěku. A nakonec se ze zdánlivě nevinného putování vyklube dost skvělé dobrodružství.

10. Élisabeth Marrou: Řekni mi, co to je?

Pastva pro oči! Tahle encyklopedie je pro všechny zvídavé hlavičky, které rády zkoumají svět kolem sebe a rády se o něm dozvídají z pěkně natištěných stránek. Knížka je plná obrázků a jsou v ní i samolepky, které jsem si vylepil u nás v dětském oddělení. Navíc, co je lepší, než pokládat záludné dotazy a získávat na ně trefné odpovědi? To já tedy můžu!

Váš Neoš

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *