Neošovy knižní tipy

Michael Fry: Povedená partička – Past na surovce

Začnu knížkama, kde jsou drsňáci a obrázky, protože, ty jsou prostě nejlepší. Děcka ví, maminky, děcka ví! A než se dostanu k poseroutkovi, kterého zná každý, tak tady mám nového frajera. Jmenuje se Nick a je tak malý, až se mu kvůli tomu všichni smějí (hahaha). Taky je to trochu samotář, takže nezapadl do žádné party (trochu jako já, ale já jsem nikam nezapadl, protože jsem až moc chytrý) a navíc teď musí ještě ke všemu chodit do jednoho kroužku s beznadějným Karlem a abnormálně vysokou Molly. Jestli si myslíte, že to bude nuda, tak to se šeredně pletete. Je to vtipné, možná i o fous lepší než poseroutka. A napsal to Michael Fry, ten co udělal Za plotem. A to byl dobrý animák (a to já poznám, protože jsem taky animovaný)!

H. N. Kowitt: Pomsta trapáků

Četli jste první díl? Já vám řeknu o čem byl, protože já nejsem líný a první díl jsem četl! Danny Shine je trapák, a tak se v prvním díle dostal na seznam trapáků. Ten se nacházel na holčičích záchodcích, takže není divu, že když se pokusil vyškrtat svoje jméno, byl to solidní průšvih. Ve dvojce, která vyšla teprve před chvilkou, už na seznamu trapáků není – ale trapák to je pořád a to pořádný! Tentokrát má problém s Ty Randallem – to je na rozdíl od něj frajer, stejně jako já. Nemusím snad říkat, že si to spolu rozdají a že z toho vznikne strašně moc vtipných momentů a příhod. Kdo má rád poseroutku, bude mít rád i Dannyho!

Jeff Kinney: Deník malého Poseroutky: Fakt smůla

Mám já vám vůbec říkat, kdo je poseroutka? Určitě to všichni víte. Poseroutka je totiž jen jeden a je to král všech vtipných knížek, to vám teda můžu povědět. Tohle je jeho zatím poslední příběh, který vyšel před pár týdny, takže je dost velká pravděpodobnost, že jej ještě nemáte doma, a to by byl průšvih! Četl jsem o dětech, které nedostaly další díl a zmítaly se v pláči, dokud jej nedostaly. Tomu byste měli předejít! A tím spíš, že v tomhle díle se Greg rozhodne, že si najde nové kámoše a to jen díky náhodě. Prostě všechno, co dělá, dělá jen tak. A jak název napovídá, moc se mu to jen tak dělání nedaří. Haha!

Rachel Renée Russellová: Deník Mimoňky – Příběhy nerozumný poradkyně

Kluci, sorry, ale musím taky vybrat něco pro holky, že jo. Ale nebojte, že by mimoňka byla lepší než poseroutka – to není, protože je přeci pro holky (hahaha). Ale ne, teď si vymýšlím, protože jsem animovaný, takže mi všechno projde. Abych řekl pravdu, mimoňka je stejně dobrá jako poseroutka. Je stejně vtipná a taky je v ní hodně obrázků, které si můžete klidně vybarvit, jestli chcete. Toto je pátý díl a jmenuje se Příběhy nerozumný poradkyně. A je o nerozumný poradkyni! Víc nemůžu prozradit.

Ladislav Špaček: Tereza – Etiketa pro dívky

Když už jsem u těch knížek pro holky, tak ještě přihodím jednu. Ta se jmenuje Tereza a kromě toho, že je to dobře napsaný příběh dospívající holky (říkaly i prodavačky tady v dětském oddělení), tak je to i dost cenná lekce etikety. Takže, maminky, jestli máte doma nějaké dospívající princezny, které neví, že se u jídla nemluví a podobně, tak jim to můžete koupit. Lepší a nenápadnější způsob, jak je naučit správnému chování asi momentálně na trhu není. A to já vím moc dobře, protože před regálem s dívčími knihami spím už týden. Jo a jestli máte doma kluka, který brká po jídle a háže trička a ponožky všude po pokoji, tak tenhle pan Špaček už před časem vydal knížku Špaček v porcelánu, etiketa vole!

David Walliams: Krysburger

Tak a teď zase zpátky k normálním knížkám, tedy ke knížkám pro kluky. Ale Krysburger by se vlastně líbil i holkám. Těm správňáckým samozřejmě. Krysburger je další knížka od vtipného Angličana Davida Walliamse, který už vydal pecky jako Babička drsňačka, Pan Smraďoch nebo Malý miliardář. A když říkám, že to jsou pecky, tak tím myslím pořádné pecky. Třeba jako z broskve. Krysburger je o Zoe, malé dívce, která to nemá zrovna nejlehčí. Má zlou a uječenou macechu, ve škole ji otravují a do toho všeho jí chce padouch Burt sníst jejího malého krysáka. Vtipné dobrodružství může začít! Jo a podtitul je děsivě zábavná krysokniha – takže to je asi první krysokniha na světě!

Chris Priestley: Pan Krátur

Mamky, tohle je jen pro silné nátury! No dobře, tak strašné to zase není, ale je to dost strašidelné – a to především proto, že je to vlastně Frankenstein pro malé děcka (tak metr až metr třicet). Hlavní hrdina je patnáctiletý zlodějíček potulující se po temném Londýně v 19. století, který je shodou okolností zachráněn tajemným monstrem Panem Kráturem. Společně uzavřou pakt, že najdou toho, kdo Pana Krátura stvořil – a ano, je to Victor Frankenstein! Já už pomalu začínám číst klasiku, takže můžu s klidem říct, že tohle je dobrý úvod do světa klasické strašidlené literatury!

Lucie Fidlerová: Narozen o půlnoci: Dračí znamení

Jsem v šoku! Já tu knížku otevřel nedávno a byl jsem v šoku a pořád jsem! Narozen o půlnoci napsala teprve patnáctiletá Lucie Fidlerová z Brna a musím říct, klobouk dolů! Velmi příjemné fantasy! Pojednává o Gabrielovi, který se narodil přesně o půlnoci v pátek třináctého – a tím byl předurčen stát se zaklínačem, tedy umí léčit lidi, ovládá magii a zvládne přivolávat draky. Jo, vidíte, to jsem ani nezmínil – v knize jsou draci, elfové, trpaslíci, čarodějové a samozřejmě nechutně odporná královna! Je tam prostě vše! Kniha se tedy bude líbit všem, kdo mají rádi fantasy a ještě nedosáhnou ve spižírně na čokoládu (9-14 let).

Samantha Shannonová: Kostičas

Tuhle knížku máme v dětském oddělení, ale zase tak dětská není. Dokonce jsem slyšel prodavačky, jak se dohadovaly, že ono to je sice jako Harry Potter, ale už je to taky docela drsné, a nemusím dodávat, že to slovo drsné mě úplně navnadilo, tak jsem to potají vzal a teď vám můžu říct – čau Harry, nazdar Kostičasi! Ale jo, je to fakt tak dobré! Dlouho jsme čekali (my děti i vy dospělí) až se objeví nějaký plnohodnotný nástupce Harryho a konečně je tady. A to si nevymýšlím (vždyť já bych nejraději, aby mi tu zůstalo co nejvíc kousků), to je fakt, který dokládá strašně moc cen v cizině a trilión prodaných kusů! Knížka začíná v roce 2059, kdy devatenáctiletá Paige, pracující v kriminálním podsvětí jako jasnovidec, je unesena aby se setkala se Strážcem! Víc nechci prozrazovat! Jo a bude sedm dílů! Maminky, tím sfouknete sedmery narozeniny!

Charles Gilman: Podivné sestry

Tak a mám tady poslední kousek. A jelikož jsem drsňák a ničeho se nebojím, tak i tenhle je tak trochu hororový! Jde o tohle – jsou školy, které jsou nudné, a pak školy, které jsou nebezpečné, protože tam jsou samé podivné kreatury. Charles Gilman napsal už jednu knížku z téhle potrhlé školy a ta se jmenovala Šílený profesor – a byla o Šíleném profesorovi. To dává rozum, kdyby byla o něčem jiném, tak by ten název přece nedával smysl. A tahle druhá knížka, ta je o ještě podivnějších lidech – totiž o sestrách Priceových. A ty jsou podivné solidně! Robert Arthur a jeho kamarádi Glenn a Karina tedy musí zase vyrazit po stopě zlu a přitom zjistí, že ve škole jsou brány do jiných světů. Docela jim závidím, u nás žádné brány do jiných světů nejsou. Akorát tak do jídelny a do parku 🙁 Knížku doporučuji! Krátká, rychlá, pořád se tam něco děje! A je tam kouzel až až!

Váš Neoš

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *