Vyhrajte knihy, lístky do kina a filmové plakáty k Daleko od hlučícího davu

V roce 1874 byla poprvé vydána kniha Thomase Hardyho Daleko od hlučícího davu. Román se stal literární senzací a spisovatel si získal reputaci jednoho z předních autorů viktoriánské Anglie. Nyní přichází do kin filmová adaptace pod taktovkou Thomase Vintenberga.

Thomas Vintenberg je režisér dánského původu. Společně s Larsem von Trierem sepsal manifest Dogma, který se snaží o zbavení filmu nadbytečných efektů. Vintenberg má na kontě mnoho úspěšných snímků, jeho poslední film Hon byl nominován na Oscara a získal několik cen na filmovém festivalu v Cannes.

Před tvůrci stál nelehký úkol, román Daleko od hlučícího davu byl již třikrát zfilmován. Čtvrtá adaptace je kratší, hutnější a hrdinové osamělejší. Děj se točí kolem Bathsheby Everdene, tvrdohlavé a svobodomyslné ženy. Po smrti strýce zdědí statek, který se snaží sama obhospodařit. To je ve vikotriánské Anglii neuvěřitelně odvážné rozhodnutí. Jako by toho nebylo příliš, musí navíc odhánět tři neodbytné nápadníky.

Prvním odmítnutým je pohledný chovatel ovcí Gabriel Oak. S neúspěchem se potýká i zámožný soused William Boldwood. Ale pak přichází Frank Toy, šarmantní a arogantní seržant.

Ztvárnění literární postavy Bathsheby Everdene je, právě pro její nezávislou a feministickou povahu, velkým oříškem. Ve filmu Thomase Vintenberga uvidíte v hlavní roli umanuté statkářky herečku Carey Mulligan, která zazářila mimo jiné ve snímcích Škola života, Drive či Velký Gatsby. Šeptá se, že Bathsheba Everdene je její životní rolí. Kombinací hlubokého hlasu a křehkého vzezření tvoří výjimečnou avšak uvěřitelnou hlavní postavu.

Daleko od hlučícího davu je melodrama o nestálosti osudu, o nevděčné úloze ženy devatenáctého století, o bolesti, ponížení, vášni a to vše na pozadí dechberoucí přírody Wessexu, zelených kopců a západů slunce hrajících všemi barvami. Připravte si balíček kapesníků a nenechte si film ani knihu ujít. Stojí to za to. 

Soutěž (ukončena)

Úplná pravidla soutěže 

Výherci:

  • Lucie Předotová
  • Jolana Hommerová
  • Petra Kamlachová
  • Pavlína Procházková
  • Lucie Josefusová
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *