Fourová rozhovor blog

Karolína Fourová: Vynechte nesmyslné diety

Gastronomická novinářka a foodblogerka Karolína Fourová propojila zdravý postoj k jídlu a lásku k focení v blogu Nejez blbě – letos skončila na 2. místě v hlavní kategorii soutěže Food blog roku a na 1. místě v kategoriích Přínos a Instafood. Teď jí vychází kniha.

Co vlastně znamená „jíst blbě“…?
Znamená to jíst tak, že tělo nemá dostatek potřebných živin, aby prospívalo. Jíst blbě může znamenat špatně poskládaný jídelníček nebo vynechávání celých skupin živin z rozmaru, i nesmyslné diety.

A je „nejez blbě“ jen pravý opak tohoto?
V podstatě ano, když nejíte blbě, cítíte se dobře fyzicky i psychicky, váš jídelníček je pestrý. Nejíst blbě znamená dát si k večeři salát, ale i dát si občas ke kávě kus dortu, pokud na něj máte chuť.

Proč v knihkupectví sáhnout po vaší knize?
Je to jedna z mála knih o stravování a složení potravin, která se zakládá na vědeckých faktech, a přitom je napsaná tak, aby jí rozuměl úplně každý. Nenajdete v ní žádné extrémní zákazy a příkazy, pomůže vám pochopit, jak jídlo v lidském těle funguje, proč jsou jednotlivé složky jídelníčku nepostradatelné, naučí vás odolávat reklamním trikům a ušetří zbytečně vyhozené peníze. Ať už tak, že si nekoupí předražené dietní keto programy, detoxikační směsi nebo kokosový cukr se stejným složením, jako má bílý cukr, ale s dvojnásobnou cenou.

Proč je výživa tak kontroverzní téma? Proč je tolik různých pohledů na to, co je a co není správné? Jak si vybrat, komu věřit? Jaké z těch teorií o výživě důvěřovat?
Jídlo je jednoduché a jíst umí každý. Snadno pak člověk získá pocit, že by mohl o stravování radit druhým a předávat jim své zkušenosti. Myslím, že by lidé měli více naslouchat odborníkům, naučit se hledat relevantní zdroje informací a řídit se selským rozumem.

Kdybyste měla vybrat jen tři mýty, které je potřeba vyvrátit, které by to byly?
1. Po sacharidech se tloustne.
2. Lepek zalepuje střeva, způsobuje trávicí potíže a tloustne se po něm.
3. Maso a mléko obsahuje hormony a antibiotika.

Jaký je podle vás zdravý detox?
Žádný. Naše tělo se detoxikuje samo čtyřiadvacet hodin denně. Máme játra, ledviny, plíce, kůži…, to všechno jsou orgány určené pro detoxikaci organismu. Tělo nečeká, až mu jednou za rok nabídnete týdenní očistu s ovocnými šťávami nebo zelený ječmen.

Fourová rozhovor blog 2

Zachrání vegani planetu?
Bylo by fajn, kdyby „masoužrouti“, kteří vyžadují maso v každém denním chodu, odkoukali od veganů a vegetariánů nějaké recepty, třeba na čtyři až pět dní v týdnu. Záchrana planety v tuto chvíli není jen otázkou jídla, je to něco, k čemu musí přispět každý z nás v různých aspektech svého života. Ať už maso jíme, nebo ne.

Zlepšuje se u nás kvalita potravin?
Vstup do Evropské unie nám nepřinesl jen problémy s pomazánkovým máslem a Tuzemákem. Razantně se zvýšily hygienické standardy při výrobě, informace na obalech jsou přehlednější, výrazně se snížilo použití pesticidů, byly nastaveny přísné podmínky pro používání antibiotik v chovech. I to je něco, co můžeme nazývat kvalitou.

A vy sama někdy hřešíte?
Nehřeším, zkrátka si dám dort nebo koláč, když na něj mám chuť. Když se váš jídelníček skládá primárně ze zdravých potravin a pokrmů, nemusíte mít pocit, že jedním hamburgerem z fastfoodu nebo jedním dortem hned hřešíte. Zvlášť v případě, že pravidelně sportujete nebo chodíte pěšky místo toho, abyste se pár zastávek svezli tramvají.

Děkuji za rozhovor.
Pavlína Saudková

Rozhovor vyšel v magazínu Page, listopad 2020
foto autorky: Tereza Dolejšová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *