Navrh bez nazvu 22

Romány Celeste Ng: Outsideři i slepé úhly

„Pozornost jde ruku v ruce s očekáváním, které se jako sníh snáší, vrství a drtí vás svou vahou,” napsala Celeste Ng ve svém debutu Vše, co jsme si nikdy neřekli. Svazující pozornost nechyběla ani při čekání na její třetí román Naše ztracená srdce. Loni vyšel v originálu, nyní česky, a tak můžete po dlouhých šesti letech sáhnout po její novince. A vede si víc než dobře. Podle nadšených ohlasů se čekání vyplatilo.

Celeste Ng, americká spisovatelka hongkongského původu, chtěla původně napsat dystopický román, jenže přišla covidová pandemie a realita začala v mnohém trumfovat autorskou představivost. Diskriminační a protiasijské nálady najednou v USA nebyly jen ohlédnutím do historie, ale staly se mrazivě aktuální. „Jako největší kompliment vnímám, když lidé přiznají, že něco z toho, co jsem napsala, je přimělo přemýšlet. Sice si při tom u toho museli přiznat nějakou zaujatost, která plyne z výsad, které si často ani neuvědomují. Třeba to, že jsou bílí,” vysvětlovala otevřeně v nedávném rozhovoru.

Outsideři a outsiderky Celeste Ng baví. Propůjčuje svůj hlas těm, kteří nejsou běžně slyšet. Ani v rodinách, ve společnosti nebo médiích. To, že umí tnout „do živého”, dokázala bravurně ve svém druhém románu Ohníčky všude kolem (v originále Little Fires Everywhere), kde se potkají a vzájemně si naruby obrátí životy dvě matky s naprosto odlišnými sociálními a ekonomickými kořeny. Podle knihy vznikl stejnojmenný a velmi povedený seriál s Reese Witherspoon a Kerry Washington (k vidění na Prime Video nebo Hulu). I v tomto případě Celeste Ng surově obnažuje výsady i zažitá privilegia a neváhá přitom ostře říznout ani do těch nejbolestivějších předsudků.

Celeste Ng zdůrazňuje, že lidé mají podobně jako auta svůj slepý úhel. „Není to ničí chyba, jen to znamená, že nikdy nevidíme všechno. Když ale dojde na havárii, pořád to zůstane naše chyba. Proto si svých slepých úhlů musíme všímat, kontrolovat a případně je kompenzovat… Jinak řečeno: podívejte se přes rameno, nebo se někoho zeptejte na to, co sami nevidíte. A podobně jako radíme svým dětem, tak i sobě musíme říct: Je v pořádku, že něco nevím, ale je to příležitost k růstu. Škodu tím sice nenahradíš, ale můžeš se snažit být lepší,” tvrdí oblíbená spisovatelka. Kolik slepých úhlů dokážete v knihách Celeste Ng odhalit vy?

Ng Celeste orez

CELESTE NG (1980) se narodila ve Filadelfii, vyrůstala v Pittsburghu a Clevelandu. Její rodiče přišli do USA z Hong Kongu koncem 60. let 20. století. Její otec v USA pracoval jako fyzik pro NASA, její matka se věnovala chemii na Clevelandské státní univerzitě. Celeste vystudovala na Harvardské univerzitě anglickou a americkou literaturu. S manželem a synem žijí v Cambridgi na předměstí amerického Bostonu. Patří mezi nejprodávanější autorky v USA, její eseje a krátké příběhy publikují The New York Times nebo The Guardian.

O čerstvé novince Naše ztracená srdce:
Třetí román americké spisovatelky s hongkongskými kořeny se odehrává v současných Spojených státech po ničivé ekonomické krizi. Během ní postupně zavládly protičínské nálady, které vedly až k zavedení zákonů na ochranu amerických hodnot. Na jejich základě jsou Američané čínského, ale i jiného asijského původu pod ostrým dozorem úřadů i veřejnosti. Pronásledováni, trestáni i likvidováni jsou ale všichni, kdo proti diskriminačním zákonům jakkoli vystupují. Jedním z opatření proti těmto lidem je odebírání dětí. Celeste Ng se inspirovala mnoha skutečnými událostmi a historickými osobnostmi. Diskriminační zákony a protiasijské nálady v USA existovaly nejen za druhé světové války, ale také během nedávné covidové pandemie. V kontextu současného světového dění je román až mrazivě aktuální.

9788020721686

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v červnu 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *