Detox blog 1

Vše, co potřebujete vědět o detoxu

Nová kniha Anthonyho Williama z řady Mystický léčitel představuje DETOX jako jednoduchou ozdravnou metodu, která může podpořit léčbu celé řady chronických onemocnění. Domníváte se, že detox není nic pro vás? Zkuste se nad tím zamyslet a nechte se navnadit ukázkou z knihy.

Detox je považovaný za důležitý nástroj k očistě, díky němuž můžete chránit sebe i své blízké – pokud jej provádíte správně. A proto je zde šestá kniha z řady Mystický léčitel, v níž se dozvíte, jak vybrat postup, jenž je pro vás vhodný, jaké jsou příčiny téměř 200 symptomů a onemocnění a které doplňky stravy (včetně dávkování) můžete použít jako podpůrnou léčbu.

Považujte knihu Detox za manuál, který vám pomůže stát se odborníkem na očisty Mystického léčitele, a najdete v něm tipy a odpovědi na otázky, jak zvýšit účinnost očisty. A nejen to. Jedná se o důležité vědomosti a vhledy, aby se očista stala katalyzátorem pro změnu ve vašem životě. Poznáte vše potřebné o vejcích, mléčných produktech, lepku, rybím oleji, jablečném octu a kofeinu, pravdu o módních trendech, jako je přerušovaný půst, půst o vodě, půst o šťávách, vláknina, proteiny, mikrobiom a další.

„Mít odpovědi znamená mít moc. Vědět, že vaše tělo nenapadá samo sebe. Vědět, že za vaše onemocnění nejsou zodpovědné geny ani hormony, že nejste vadný člověk. Vědět, že nejste ani špatný člověk a nemoc jste si nepřivodili negativním nastavením mysli a emocemi.“
— Anthony William, Mystický léčitel

Detox blog

KDY OČISTU PROVÁDĚT
Pokud jde o to, kdy zahájit Léčebné pročištění 3:6:9, při rozhodování je nejdůležitější zvážit, které dny vám to bude nejvíc vyhovovat. Vyberte v kalendáři devět dní a ujistěte se, že devátý den nebude hektický, protože tělo bude hodně pracovat, aby vyloučilo co nejvíc škodlivin. Je také vhodné naplánovat si několik dnů po skončení očisty, abyste měli trochu víc času na zařa­zování dalších potravin. Jinými slovy, den poté, co dokončíte pročištění, nebudete chtít pořádat grilovací večírek.

PŘERUŠENÍ OČISTY
Musíte-li očistu v polovině ukončit, netrapte se kvůli tomu – nic špatného se nestane. Očista je přátelská k játrům. Její součástí jsou automatické ochranné mechanismy, takže to nemá pro tělo negativní následky.

Ve světě zdraví existuje mnoho různých očist a mnoho teorií o tom, jak tyto očisty můžou škodit – teoreticky –, když je musíte ukončit dřív. V této oblasti panuje hodně předsudků a strachu. Nezapomínejte, že tyto očisty vymysleli lidé, kteří nevědí, jak bezpečně a správně tělo pročistit. Tvůrci očist netuší, co způsobuje chronická onemocnění.

VODA A OSTATNÍ NÁPOJE
Jak jsem zmínil dřív, pijete-li vodu s aloe vera nebo zázvorovou vodu, můžete v tom pokračo­vat během Léčebného pročištění 3:6:9 (nebo jiné očisty z knihy), pokud to bude s dostatečným časovým odstupem od celerové šťávy (15 až 30 minut), aby šťáva mohla pracovat. Je-li součástí očisty citronová nebo limetková voda a citrony nebo limetky vám nechutnají, můžete ji nahradit zázvorovou vodou. Vodu s aloe vera ani zázvorovou vodu však do očisty nezařazujte – ostatní nápoje a potraviny bohatě stačí.

HLAD A PORCE
Připadá-li vám, že Léčebné pročištění 3:6:9 obsahuje příliš mnoho jídla, můžete některé porce zmenšit. Například Léčivý salát můžete připravit z polovičního množství surovin, použít méně surovin na posypání a místo 8 hrnků listové zeleniny dát 4 hrnky. O kolik zmenšíte konkrétní pokrm nebo svačinu, záleží na tom, jaké množství jste zvyklí jíst.

Dávejte si pozor, abyste nejedli menší množství, než je doporučené. Zmenšujete porce tak, že později máte hlad a pocítíte nutkání sáhnout po něčem, co byste během očisty neměli jíst? Ovoce, zelenina a listová zelenina jsou díky vysokému obsahu vody lehčí a nejsou tak hutné jako mnoho ostatních potravin, dokonce i uvařené, a mají vysoký obsah vlákniny. Pokud jste zvyklí jíst ráno topinku s natvrdo uvařeným vejcem nebo kouskem sýru, možná si budete muset zvyknout jíst trochu větší množství potravin, abyste se zasytili, když se zaměřujete na ovoce, zeleninu a listovou zeleninu.

UKÁZKA RECEPTŮ
V knize také najdete více než 75 receptů a ukázkové jídelníčky, z nich můžete čerpat inspiraci. A dva recepty vám představíme v tomto článku.

Detox blog 3

Zelená šťáva
Chuť šťávy je překvapivě příjemná a lahodná, a proto se snadno pije. Vyživuje na hluboké úrovni, uvádí tělo do rovnováhy a dodává energii.

Na 1 porci potřebujete:
5 stvolů řapíkatého celeru
1 středně velká okurka
¼ napěchovaného hrnku petržele
1 ½ napěchovaného hrnku špenátu nebo 2 hrnky nasekaného římského salátu

Suroviny odšťavněte. Ihned vypijte nalačno, aby léčivé účinky byly co nejsilnější. Zbytek šťávy skladujte v uzavřené nádobě v lednici. Suroviny můžete také nasekat a rozmixovat ve vysokorychlostním mixéru (nepřidávejte vodu). Důkladně sceďte; vhodný je sáček na výrobu ořechového mléka nebo fáčovina.

Detox blog 2

Dýňové bramboráčky
Pochutnejte si na zdravé variantě oblíbeného jídla z dětství, která pomůže léčit vaše játra a tělo. Bramboráčky můžete podávat samotné nebo posypané nakrájeným rajčetem nebo s čerstvou rajčatovou salsou.

Na 1 až dvě porce potřebujete:
½ velké špagetové dýně (asi 2 hrnky uvařené)
1 čajová lžička sušených bylinek, například rozmarýn nebo tymián
hrst nasekané jarní cibulky nebo petržele, jako obloha

Troubu předehřejte na 200 °C. Špagetovou dýni rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Položte půlky řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem a několikrát do nich píchněte vidličkou. Pečte 30 až 40 minut, až změkne. Nechte vychladnout.
Vidličkou vyškrábejte „špagetovou“ dužninu a vložte ji do misky. Přidejte bylinky a důkladně promíchejte. Vytvarujte placičky, vložte je mezi papírové utěrky a odstraňte přebytečnou tekutinu.
Bramboráčky smažte v keramické pánvi s nepřilnavým povrchem na středním plamenu asi 5 až 6 minut z každé strany dozlatova. Ihned podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou nebo petrželí.