Mělas to vědět blog

Povedená knižní inspirace pro novou HBO minisérii Mělas to vědět

Jednou z největších televizních událostí letošního podzimu je bezpochyby šestidílná minisérie HBO s názvem Mělas to vědět (v originále The Undoing). Hvězdně obsazený psychologický thriller, založený na stejnojmenné knize Jean Hanff Korelitzové, odstartoval v celosvětové premiéře 26. října. Stejně jako seriál pojednává jeho knižní předloha o boření snů, ztrátě iluzí, vině a pochybování o sobě samém a vyvolává znepokojivé otázky: Kam až ženy zajdou, aby ochránily rodinu, jak dobře známe člověka, se kterým žijeme, a jak moc jsme schopní lhát sami sobě?

Hlavní hrdinka příběhu Grace si myslí, že má všechno, a dokonce chce radit ostatním, jak být jako ona. Pak se její život obrátí naruby a ona zjistí, jak malý krůček stačí k tomu, aby se idyla změnila v noční můru.

Z pohledu zvenčí se zdá, že psychoterapeutka Grace žije život, jaký si vysnila: má dokonalého manžela, úspěšného dětského onkologa, báječného syna Henryho, krásný byt v New Yorku a vlastní terapeutickou praxi. Její skvělý život na jedné straně a naopak problémy ostatních, se kterými se setkává v práci, ji přimějí napsat knihu, ve které se snaží ženám napovědět, jak se vyvarovat problémů ve vztahu. Kniha nese příznačný název Mělas to vědět. Události, které se na Grace přiřítí, ukazují, jaký má někdy osud smysl pro ironii…

Těsně před vydáním knihy se totiž Gracein život od základů změní: bezcitná vražda v jejím blízkém okolí roztočí spirálu strašlivých odhalení a temných pravd a hlavní hrdinka si musí sama sobě přiznat: Mělas to vědět, Grace.

Prostředí manhattanské elity a spletitý příběh dlouho a pečlivě budovaných lží, polopravd a jemných manipulací přímo vybízí k filmovému nebo televiznímu zpracování. To zaštítil uznávaný tvůrce a producent David E. Kelley, jež si vybudoval jméno již v devadesátých letech takovými hity jako Ally McBealová nebo Nemocnice Chicago Hope. V roce 2017 pak stál za mimořádným úspěchem seriálu Sedmilhářky. V tomto dramatu zazářila australská herečka Nicole Kidmanová, která si za svůj výkon odnesla dokonce cenu Zlatý glóbus. Není proto divu, že ji Kelley obsadil spolu s Hughem Grantem nebo Donaldem Sutherlandem i do svého nejnovějšího počinu Mělas to vědět. V něm Kidmanová jako Grace neústupně pátrá po nečekané pravdě a snaží se vypořádat s rozpadem všeho, co dosud znala a považovala za dané. Stejně jako v knize to není ani v seriálu lehký úkol.

Psychothriller Mělas to vědět je totiž plný nečekaných zvratů, návnad, skrytých vodítek a momentů „tohle jsem fakt nečekal“ a je zaručené, že otřese i vašimi jistotami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *