Otevři se blog

Otevřete se nové lásce

Otevři se lásce je moudrý a citlivý průvodce pro všechny, kteří jsou už unavení a frustrovaní z hledání toho pravého partnera a jsou ochotni objevit způsob, jak si ho k sobě přivolat. Najdete zde propracovaný sedmitýdenní program, který vás povede krok za krokem k tomu, abyste identifikovali a odstranili překážky, uvolnili toxické vazby a otevřeli se vědomému vztahu a lásce. Autorka sdílí velmi otevřeně svoji osobní zkušenost, kterou prolíná s inspirativními příběhy svých klientů, a nyní můžete z knihy ochutnat.

Občas mě přepadá sklíčenost, když mi ženy vykládají, že muže nepotřebují. Jako kdyby „potřebovat muže“ bylo něco jako „potřebovat invalidní vozík“. Pokud si k sobě někoho pustím, budu se na něj také muset spolehnout. Přesně tak by to mělo být. Od lidí kolem sebe toho potřebuji mnoho, a doufám, že mi natolik důvěřují, aby si dovolili ode mne také něco potřebovat.

Chápu, že si s sebou z minulosti neseme nevyléčené rány, které se v současnosti projevují jako potřebnost. Máme pocit, že své potřeby musíme skrývat, bojíme se, že jimi vystrašíme každého, kdo se k nám přiblíží. Na jednu straně nechceme působit jako „příliš nároční“, ale na druhou se právě tím od svých potřeb odpojujeme. K potřebám, které vnímáme jako přehnané, přidáme i ty legitimní, a nakonec je stejně všechny spolykáme. Tím ovšem náš hlad paradoxně roste, protože nemít ve vztahu k druhým žádné potřeby není přirozené. Snažíme-li se předstírat, že žádné potřeby neexistují, anebo je pokládáme za patologické, tento hlad se nám čím dál tím víc zažírá do srdce.

Lidé nejsou stvořeni pro život v izolaci. Narodili jsme se, abychom pěstovali vztahy. Bez propojení s ostatními toho v životě moc nedosáhneme. Takže se raději přestaňte pokoušet zbavit potřeby lásky, laskavosti, úcty a blízkosti a namísto toho ji začněte brát vážně. Pěstujte vztahy s lidmi, kteří jsou schopní a ochotní laskavě reagovat, když je o něco požádáte, místo toho, abyste zůstávali s lidmi, kteří to nedělají, a vy stále doufali, že se změní.

Mužské a ženské potřeby jsou obecně rozdílné. Žena potřebuje mít pocit, že je ve vztahu vyslyšená a opečovaná. Touží po tom, aby si jí muž všímal, chtěl ji a zbožňoval. Potřebuje cítit, že si ji její muž váží, a potřebuje partnera, kterému záleží na jejích pocitech. Potřebuje člověka, který dokáže předvídat její přání a plní je, aniž by ho o to musela žádat. Potřebuje muže, který drží slovo. Potřebuje, aby s ním mohla vždycky počítat a aby se s ním cítila v bezpečí.

Muži se na druhou stranu potřebují cítit potřební. Jestliže mu partnerka dává najevo uznání a ocenění za jeho úspěchy, bude se mu dařit. Až příliš často se stává, že žena oceňuje velké úspěchy, ale nevšímá si maličkostí, které partner každý den dělá, aby ji potěšil. Muž potřebuje uznání i za maličkosti. Potřebuje být přijímán takový, jaký je. Pakliže muž cítí obdiv, lásku a respekt, bude vzkvétat. Milující partnerka, která muži dodává odvahu a inspiraci, v něm probudí to nejlepší, co v něm je.

Vlastní potřeby je velice důležité zkoumat a pochopit, abychom se dokázali správně rozhodnout, komu otevřít (či neotevřít) srdce. Zároveň je třeba nesoudit a neobviňovat sami sebe za to, že tyto potřeby máme. Dokud nepřevezmete plnou odpovědnost za to, co ve vztahu chcete a potřebujete, promrháte spoustu času s lidmi, kteří buď to, co chcete, nemají, anebo vám to z nějakého důvodu nejsou ochotni dát.

CVIČENÍ
Do deníku si napište seznam pěti (a více) věcí, které potřebujete, abyste byli ve vztahu šťastní. Dovolte si být autentičtí. Váš seznam by mohl zahrnovat věci jako:

Potřebuji se cítit doceněný/á a respektovaný/á.

Potřebuji slyšet, že jsem krásný/á.

Potřebuji být inspirován/a.

 

Nyní zavřete oči a každé prohlášení ze svého seznamu si jedno po druhém řekněte nahlas nebo potichu tímto způsobem. Například:

Potřebuji se cítit doceněný/á a respektovaný/á…… Cením si sám/sama sebe a respektuji se.

Potřebuji slyšet, že jsem krásný/á…… Oceňuji svoji krásu.

Potřebuji být inspirován/a…… Stále inspiruji sám/sama sebe.

Každou tuto afirmaci minimálně desetkrát napište. Při psaní ve svém srdci prociťte, že tomu tak je.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *