Maršálek blog 6

Josef Maršálek: Udělejte mně i sobě radost a pečte

„Jsem opravdu ze srdce rád, že se s vámi všemi mohu v knize Moje sváteční pečení podělit o 60 výjimečných receptů z celého světa. Provedou vás tím nejkrásnějším časem v roce, čtyřmi týdny adventu, obdobím od Štědrého dne do silvestra a skončí na Tři krále, kdy Vánoce slaví celý pravoslavný svět. Jsou seřazeny od velmi trvanlivých až po ty určené k rychlé spotřebě. Vhod vám jistě přijdou i jindy během roku. Jsou natolik univerzální, že je můžete připravit pro jakoukoliv slavnostní příležitost, rodinnou oslavu, anebo jen nedělní čaj o páté.“

Na Kyžlířov padla noc. Tma, že by se krájet dala. Pouliční neonky slabě prosvětlovaly silnici, která protíná vesnici údolím na dvě půlky. Hustě sněžilo. Cesta nebyla protažená, a tak jsme se s babičkou maličko bořili do čerstvě napadaného sněhu… Byl adventní čas, mně byly asi 3 roky a ten den se mělo péct vánoční cukroví. Aniž bych to tenkrát tušil, zažíval jsem něco, co se stalo mou nejsilnější předvánoční vzpomínkou, kterou mám. A týká se toho, co tak miluju. A tahle událost také předurčila všechny příští kroky mého života.

Maršálek blog 5

Babička vytáhla sešit s ručně psanými recepty, ty nejstarší byly psané ještě rukou její mámy, když ve třicátých letech sloužila v Praze. Vzala váhu decimálku a zručně navažovala jednotlivé ingredience. Připravila několik druhů těst: na linecké, na vanilkové rohlíčky, na plněné ořechy…

Nalaďte se již nyní na předvánoční a vánoční čas a upečte si dobroty s Josefem Maršálkem. A nejen pod stromeček si přejte jeho kuchařku Moje sváteční pečení.

Maršálek blog 2

Škvarkové pracny s hřebíčkem a mléčnou čokoládou
Škvarkové cukroví je prvorepublikovou klasikou. Dnes už se často nevidí, je to velká škoda, protože právě škvarky jsou jednou z výjimečných českých specialit. Cukroví vymačkávané do starých plechových formiček dochucené mléčnou čokoládou a hřebíčkem je opravdu kulinářským zážitkem. Samozřejmě platí, že nejlépe chutná rozležené.

TĚSTO NA 35 KUSŮ:
120 G MLETÝCH ŠKVARKŮ
110 G HLADKÉ MOUKY
100 G CUKRU MOUČKA
70 G STROUHANÝCH OŘECHŮ
50 G MLÉČNÉ ČOKOLÁDY
50 G VEJCE
1 G MLETÉHO HŘEBÍČKU
1 G SOLI

NA DOKONČENÍ:
100 G CUKRU MOUČKA
1 G MLETÉ SKOŘICE
1 G MLETÉHO HŘEBÍČKU

Maršálek blog 3

Postup
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a pak ji smícháme se škvarky. Přidáme cukr, sůl, hřebíček a dobře promícháme. Přidáme vajíčko a zbylé ingredience, vypracujeme těsto, které necháme přikryté v chladničce nejméně 2 hodiny odpočívat, nejlépe přes noc. Dobře vychladlé těsto dáváme do lehce vymazaných formiček na pracny a pečeme při 170 °C asi 15 minut dozlatova. Ještě vlažné opatrně vyklepneme a obalíme ve směsi cukru a koření. Zcela vychladlé poté skladujeme ve vzduchotěsné dóze.

Maršálek blog

Biskupský chlebíček babičky Boženky
Tento kousek mé milované babičky Boženky mě zajímal prakticky od dětství. Ale pravdou je, že jsem mu přišel na chuť až o mnoho let později. Vzpomínám si, jak jsem jako malý kluk labužnicky sledoval babičku, která si na jednotlivých malých kouscích pochutnávala. Když jsem to zkusil také, měl jsem chuťový problém právě s rozinkami a s kandovaným i sušeným ovocem. Čím jsem ale starší, tím víc právě tyto ingredience miluju. Jsou vysoce aromatické a obsahují velké množství přirozeně se vyskytujících cukrů.

TĚSTO:
180 G HLADKÉ MOUKY
100 G CUKRU KRUPICE
100 G VAJEC
20 G MEDU
300 G ROZINEK
300 G KANDOVANÉHO NEBO SUŠENÉHO OVOCE
5 G MLETÉ SKOŘICE
3 G MLETÉHO MUŠKÁTOVÉHO KVĚTU
2 G JEDLÉ SODY
2 G SOLI

NA DOKONČENÍ:
50 G VAJEC NA POTŘENÍ
50 G CUKRU KRUPICE

Maršálek blog 4

Postup
Vejce s medem, cukrem, kořením, solí a sodou ušleháme do husté pěny, stěrkou vmícháme zbylé ingredience a z hotové hmoty vyválíme na lehce pomoučeném vále 3 válečky stejně dlouhé, jako je plech, na kterém se budou péct. Přemístíme je na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 25 minut dozlatova. Necháme je zcela vychladnout a ostrým vroubkatým nožem nakrájíme na tenké plátky. Skladujeme ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.

Tip: Kandované a sušené ovoce můžete zcela jednoduše nahradit kousky sekané čokolády a křupavých ořechů podle vaší chuti. Zejména pistácie se budou na řezu krásně vyjímat.

Pořiďte pod stromeček knihy Josefa Maršálka:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *