20231011 Luxor 31

Novinka od královny romantiky: Ukázka z knihy Paříž pro jednoho a jiné povídky

Jojo Moyesovou, autorku kultovního bestselleru Než jsem tě poznala a neoficiální královnu romantiky, milují čtenářky po celém světě. Její čerstvá novinka Paříž pro jednoho a jiné povídky je proto rozhodně jednou z nejočekávanějších romantických knih sezóny! Přečtěte si ukázku z ústředního příběhu sbírky.

Nell si posune cestovní tašku na plastové nádražní sedačce a po devětaosmdesáté se podívá na nástěnné hodiny. Potom jí zrak sklouzne zpátky na automatické dveře vedoucí z bezpečnostní kontroly, jež se právě otevřely. Do odjezdové haly vstoupí další rodinka, která má očividně namířeno do Disneylandu – sportovní kočárek, ječící děti a rodiče, kteří už příliš dlouho nespali.

Už půl hodiny jí buší srdce jako o život a hruď jí svírá nepříjemný pocit.

„Přijde. Určitě ještě přijde. Pořád to může stihnout,“ mumlá si polohlasně.

„Vlak číslo 9051 do Paříže odjíždí z nástupiště číslo dvě za deset minut. Připravte se prosím na nástupišti. Ujistěte se, že máte všechna zavazadla.“

Kousne se do rtu a pošle mu další zprávu – už pátou.

Kde jsi? Vlak za chvíli odjíždí!

Když vycházela z domu, poslala mu dvě zprávy, aby se ujistila, že se mají opravdu sejít na nádraží. Neodpověděl a ona si říkala, že je to určitě tím, že zrovna sedí v metru. Anebo že seděl v metru. Pošle třetí zprávu, pak čtvrtou. A pak jí telefon zavibruje v ruce a jí se málem podlomí kolena úlevou.

Promiň, zlato. Trčím v práci. Nestíhám to.

Jako by se měli jen sejít na skleničku. Nevěřícně zírá na telefon.

Nestíháš tenhle vlak? Mám počkat?

Za pár vteřin dorazí odpověď:

Ne, jeď. Zkusím stihnout pozdější vlak.

Je v takovém šoku, že se ani nedokáže zlobit. Stojí jako socha, kolem ní lidé vstávají a oblékají si kabáty. Pak zuřivě vyťuká odpověď.

Ale kde se sejdeme?

Žádná reakce. Trčím v práci. Dělá v obchodě se surfařským a potápěčským vybavením. A je listopad. Kvůli čemu tam může trčet?

Nejistě se rozhlédne, jako by doufala, že je to jenom nějaký vtip. Že se každou chvíli přiřítí s tím svým širokým úsměvem a řekne jí, že si z ní jenom utahoval (utahuje si z ní až moc rád). A pak ji vezme za ruku a rty studenými od větru jí vlepí pusu na tvář a řekne něco jako: „To bych si přece nenechal ujít, ne? Tvůj první výlet do Paříže!“

Jenomže skleněné dveře se ani nepohnou…

9788024952031

O knize Paříž pro jednoho:

Nell je dvacet šest a nikdy nebyla v Paříži. Nikdy předtím nebyla ani na romantickém víkendu – a vlastně nebyla pořádně nikde. Cestování prostě není její parketa. Když ji ale přítel nechá na holičkách, má Nell šanci všem – a především sama sobě – dokázat, že i ona umí být nezávislá a neohrožená. Sama v cizím městě o sobě Nell zjistí netušené věci… Jedenáct vtipných a okouzlujících povídek britské královny romantiky Jojo Moyesové nás seznamuje s řadou silných a sympatických žen, mezi nimiž nalezneme například i Liv a Sophii z bestselleru Dívka, již jsi tu zanechal, a ukazuje, že i ten zdánlivě nejobyčejnější okamžik nám může proměnit život navždycky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *