Rozhovor Chodov blog

Libor Tomáš (Luxor Chodov): Kladný vztah ke knihám je rodinná tradice

Knihkupectví Luxor v pražském obchodním centru Westfield Chodov se přes léto 2021 přestěhovalo do prvního poschodí centra na zcela nové místo. Knihkupectví se zvětšilo a nabídne vám všechny oblíbené knihy, ale i spoustu dalšího navíc. Než vyrazíte na nákupy a obhlídku, přečtěte si rozhovor s panem vedoucím Liborem Tomášem.

Libore, jak dlouho pracujete v Luxoru? A jaká byla vaše cesta Luxorem?
V Luxoru pracuji dva roky. V knihkupectvích pracuji nicméně déle, s brigádami to bude už patnáct let. Za tu dobu jsem nashromáždil určité zkušenosti, které mi umožnily nastoupit v Luxoru na pozici vedoucího prodejny na Chodově.

Proč jste se rozhodl pracovat v knihách?
Kladný vztah ke knihám je trochu až rodinná tradice. Doma jsme disponovali rozsáhlou knihovnou a měl jsem tedy od mala přístup k velkému výběru literatury. Když jsem si vyzkoušel knihkupeckou práci na brigádě, zaujala mě pestrostí práce a možností kontaktu se zákazníky. Člověk tak má možnost se neustále rozvíjet, učit se novým dovednostem. To je asi hlavní důvod, který mě na této práci stále baví.

Co rád čtete, co byste nám doporučil?
Z hlediska povolání se snažím udržovat si přehled o co nejširším spektru žánrů. Na knihkupecké pozici to byla naprostá nutnost, jelikož jste v neustálém kontaktu se zákazníky a musíte jim umět dobře poradit, když sami nemají přesnou představu, co shánějí, nebo chtějí knihou někoho obdarovat. Tento zvyk jsem si udržel dodnes, tudíž čtu zejména to, co mi kolegové nebo zákazníci doporučí. Nejvíce však tíhnu ke světové beletrii, historii a knihám z osobního rozvoje. Aktuálně se chystám na nejnovějšího Murakamiho, zároveň si doplňuji vzdělání dalšími klasiky různých žánrů – čtu Raye Bradburyho a Kazua Ishigura.

Vaše prodejna na Chodově se nedávno přestěhovala na nové místo. Jak se vám nová pobočka líbí a proč by se u vás čtenáři rozhodně měli zastavit?
Celý přesun prodejny o patro výš jsme se snažili pojmout jako velkou příležitost. Položili jsme si otázku, co u nás mají zákazníci nejraději, jaké žánry upřednostňují a co u nás naopak postrádají. Následně jsme se zaměřili na to, abychom to, co nás činilo pro zákazníky atraktivní, zachovali. A zároveň přidali něco navíc. Proto na nové prodejně zákazníci najdou spoustu novinek, nejen z knižních titulů, ale nově u nás objeví rozšířenou nabídku papírnictví, bohatší nabídku hudebnin či osvědčené značky jako diáře a zápisníky Leuchtturm nebo pera Parker.

Co dalšího vás (mimo čtení ?) ve volném čase baví?
Ve volném čase se kromě četby věnuji zejména svým dětem, které zaberou poměrně hodně času. Rád se věnuji také různým sportům, zejména karate.

Děkujeme za rozhovor a vřele doporučujeme všem čtenářům, aby se přišli do Luxoru na Chodov podívat.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *