Tichá píseň života

Na přelomu 19. a 20. století vzniklo pět sbírek českého básníka a prozaika Antonína Sovy, syna venkovského učitele, jež jsou pokládány za jedny z vrcholů jeho díla. Za zmínku také stojí, že Sova je všechny napsal v době, kdy se stal historicky prvním ředitelem pražské městské knihovny. Byl rovněž signatářem manifestu České moderny, což je v jeho díle výrazně vidět.

Antonín Sova: Básně, první souborné vydání, obsahuje básně z pěti sbírek – Z mého kraje, Zlomená duše, Vybouřené smutky, Ještě jednou se vrátíme a Lyrika lásky a života. Každá z nich je jiná, ve všech je však vidět vliv symbolismu, realismu a impresionismu, přesně v duchu doby, v níž Sova žil.

Ve sbírce Z mého kraje vezme autor čtenáře mezi krásy svého rodného Pacovska a Lukavecka, kde prožil slastné roky dětství. Zlomená duše je jakousi revoltou, upozorněním, že i mladá generace má své city a tužby, jež má právo vyjádřit. Vybouřené smutky jsou vrcholně symbolistickou sbírkou, z jejíchž básní vyvěrají neurčité pocity smutku a básníkova zamyšlení. Ještě jednou se vrátíme rovněž vede čtenáře po vlnách symbolismu a u poslední sbírky, Lyrika lásky a života, je básník doslova věrný jejímu názvu.

Ať jste či nejste milovníkem Antonína Sovy nebo poezie vůbec, toto souborné vydání by rozhodně nemělo ve vaší knihovně chybět. Nejenže má čtenář konečně šanci pročíst si Sovovu poezii pěkně v jedné knize, publikace Antonín Sova: Básně je navíc opravdovým artefaktem. Kniha přímo vybízí k tomu, abyste ji nepřečetli najednou, ale pěkně pomalu a na několikrát ji uklidili a znovu vyndali z police. Stejně jako básně Antonína Sovy si zaslouží, abyste je četli několikrát, mnohé k tomu svým nejasným významem dokonce přímo vybízejí.

Obsáhlá publikace z literární edice Česká knižnice je doplněna o odborný komentář a pojednání o historii textu i předešlých vydáních. Sbírka ozhodně potěší milovníky poezie, především lyriky a moderního symbolismu, a také všechny, kteří dokáží ocenit krásně vyvedené knihy.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Helena Herynková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *