Na slovíčko s Karlem IV.

Audiokniha Karel IV. – Tajný deník byla natočena podle předlohy stejnojmenného historického románu Josefa Bernarda Prokopa. Jaké bylo moje štěstí, když jsem se dozvěděla, že jde teprve o první díl plánované trilogie, která vzniká ku příležitosti 700. výročí narození jednoho z nejslavnějších králů evropské historie.

Jak je zřejmé, příběh je maximálně podložen všemi dochovanými historickými prameny, na druhou stranu z něj vycítíte autorovu invenci, fantazii a smysl pro vyprávění. Pečlivě vybraná slova, podtržena osobitostí Dvořákova projevu, tak rozvíjí spletitý řetězec událostí, které jsou svázány s vládou Karla IV., jeho osobním životem a vztahem k otci, matce, ke svým dětem a manželkám. 

Mě samotnou nejvíce zaujala autenticita, která dává celému příběhu punc důvěrnosti a jakéhosi souznění. Vyprávěná forma deníkových zápisků ve vás totiž dříve nebo později začne vzbuzovat pocit přátelského rozhovoru, ve kterém nezůstává nic skryto.

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, audioknize nic nechybí a nic nepřebývá. Jako bonus k navození té pravé „středověké“ atmosféry jsou jednotlivé kapitoly protkány dobovými milostnými, duchovními i pijáckými písněmi hudební skupiny Řemdih.

Co dodat? Karel IV. v jemném podání Jiřího Dvořáka se na několik dní stal mým milým společníkem během dlouhého cestování i víkendových procházek. Bylo mi potěšením a s nadšením čekám na další společné setkání.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Jana Sklenářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *