835d19e8

Na dobrodružné vlně

Ocitáme se v 9. století, Benátky jsou zatím jen lagunová města a nově zvolený dóže má před sebou zdánlivě nesplnitelný úkol přivézt z Alexandrie ostatky svatého Marka. Těžkou hlavu mu dělá také jeho chytrá a nezdárná dcera Matylda, kterou více než vyšívání a vdavky zajímají lodě a lodní stavitelství. A samozřejmě celá řada nepřátel, kteří si brousí zuby na jeho úřad. Trn z paty mu vytrhne seveřan Alrik a jeho posádka lodi Visundur, nejrychlejším plavidle široko daleko, kteří se, pod mírným nátlakem, vydávají na dalekou cestu pro pozůstatky křesťanského světce.

Dirk Husemann není žádným amatérským pisálkem, který by historické události bral jen jako poutavou kulisu. Je vystudovaným archeologem a odborníkem na pravěk a starověk. Což se samozřejmě odráží v jeho tvorbě. Proslavil se knihou Zloději hedvábí, která vás přenese zpátky do 5. století a spolu s hrdiny se budete snažit bez úhony projít Hedvábnou stezku. Děj dalšího bestselleru Slon pro Karla Velikého se odehrává o něco později, v 9. století, kdy neutěšenou politickou situaci mezi Franky a Saracény má zachránit dar v podobě zvířete (hádejte kterého).

Pokud dějepis nepatřil k vašim nejmilovanějším předmětů a historický román je pro vás synonymem nudy a suchopárných statí, nemějte obavy. Dirk Husemann sice píše i vysoce odborné články, ale rozhodně ví, jak má vypadat to pravé dobrodružství. Hrdinové se pouští do akce hlava nehlava, bojují, padají do léček a zase z nich unikají, ocitnou se v přepychovém paláci i zatuchlém vězení. Pocítíte vítr ve vlasech a sůl na rtech, posádka drakaru Visundur totiž nejsou žádní peciválové, ale tvrdí muži. Tempo děje je ovšem trochu kolísavé. Chvilkami budete napětím tajit dech a chvilkami znuděně otáčet stránky. Autor dokáže napsat skvěle vygradovanou scénu, ale pak mu najednou dojde dech a další kapitola se nese v rozpačitém přešlapování na místě. Takže celkově kniha působí poněkud nevyrovnaně.

Působivé jsou samozřejmě historické kulisy. Poznáte zimní Benátky, prašnou Alexandrii spolu s majákem na ostrově Faru (a schválně, kdo dokáže vyjmenovat zbylých šest divů světa). Setkáte se s řadou reálných historických osobností  a vlastně zjistíte, že život ve středověku nebyl žádný med. Tohle má autor prostě zmáknuté na jedničku, vše působí autenticky. A pro ty, kdo by v nějakém historickém pojmu tápali, je na konci slovníček, který vysvětluje zásadní pojmy.

Postavy by ovšem zasloužily více péče. V případě Matyldy je těžké se rozhodnout, jestli je to děvče obdivuhodné nebo otravné. Což je vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní ženskou postavu poněkud škoda. Alrik a jeho synové Bjor a Ingvar jsou sice typově klaďasové se smyslem pro čest a v jiných dobách by byli těmi, kdo nosí meč a brnění, jenže jim trochu chybí charisma. Co se ovšem autorovi daří perfektně, jsou záporné postavy. Bonus z Malamocca je přesně tak podlý a slizký, jak od hlavního záporáka čekáte. Neštítí se zrady a jediné na co myslí je svůj vlastní prospěch. A je mu zcela ukradené, že kvůli slávě a bohatství za sebou nechává úctyhodnou hromadu mrtvol.

Jestli ve vás dřímá snílek, který by místo projíždění novinek na facebooku raději stál na přídi hledíc vstříc novým výzvám a nepřátelům by s pohrdavým úsměvem plivl do tváře, tato kniha vás jistě zaujme.

Autorka: Monika Riesová

Hodnocení:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *