Žena v ohni

Lisa Barr – Žena v ohni

Práce snů, která se velmi záhy změní v dobrodružný hon za záhadou. Umělecké dílo, o němž si všichni mysleli, že je nenávratně ztraceno. A dvě ženy, které o něj svedou boj bezmála o holý život.

Když Jules Rothová, začínající mladá novinářka, poprvé vstoupí do kanceláří Chicago Chronicle, má jedinou vidinu. Jejím snem od dětství bylo získat práci v investigativním týmu místního vedoucího redaktora Dana Mansfielda a nehodlá se nechat odbýt. Dana její odvaha zaujme a Jules díky prvnímu úspěšnému článku práci získá. Dan obratem dívce svěří velmi neobvyklý úkol, a sice vypátrat pro záhadného klienta (a dobrého přítele) cenný rodinný klenot – obraz ukradený nacisty. Není to však obraz ledajaký, pokud by se našel, jednalo by se o největší uměleckou senzaci od konce druhé světové války. Podobný úspěch by Jules rázem vystřelil do novinářských výšin a všem pochybovačům zavřel ústa.

Není však jediná, kdo touží ztracený expresionistický obraz s přiléhavým názvem Žena v ohni získat. Baží po něm rovněž slavná galeristka Margaux de Laurentová, ambiciózní a bezskrupulózní podnikatelka, která je ochotná jít přes mrtvoly. Na obraz si navíc také činí vskutku osobní nároky. Hned od začátku se tak rozjíždí zběsilá honba za dávno ztraceným pokladem, takřka ve stylu Indiana Jonese. Neohrožená Jules je však připravena postavit se celému světu, aby získala skvělý článek a pro Danova klienta milovaný obraz. Jak se popasuje s nebezpečným úkolem, při němž půjde nejen o krk, ale i zlomené srdce, už si musíte přečíst v krimirománu Žena v ohni. Strhující děj vezme čtenáře na dobrodružnou jízdu po zákulisních praktikách uměleckého světa a nelegálního obchodu s kradeným uměním. Právě lákavým spojením světa umění, zločinu a investigativní žurnalistiky vznikla kniha, která čtenáře přiková od prologu do posledního písmenka. Hlavní devizou knihy jsou nečekané a velmi pečlivě dávkované dějové zvraty, kvůli kterým jednoduše potřebujete načít před spaním ještě jednu kapitolu. Napínavé vyprávění je prodchnuté také správnou dávkou erotiky a vzrušení, které dodává příběhu na živosti a autenticitě. Autorka donutí čtenáře pochybovat nad tím, jestli je důležitější učinit zadost spravedlnosti a právu či utišit nezkrotnou touhu po odvěké pomstě. Události víří a čtenář se s nimi veze jako na horské dráze.

Lisa Barr plně využila svých novinářských zkušeností a stvořila čtivý, neotřelý příběh, založený na historických podkladech. Žena v ohni je první knihou, kterou si čeští čtenáři mohou od výborné americké autorky přečíst. A nutno rovnou přiznat, že po dočtení okamžitě zatoužíte po dalším napínavém románu z Lisina pera. Svůj román zalidnila sympatickými (i nenáviděníhodnými) postavami, s nimiž projdete příběhem hladce jako nůž máslem. Obě hlavní hrdinky jsou houževnaté bojovnice. Jules si zamilujete pro její odvahu, inteligenci a něžnou křehkost. Margaux je oproti tomu syrovou záporačkou, jejíž ostré lokty a neochvějná představa o vlastní pravdě vám budou pořádně odporné. Jejich mužské protějšky jim zdatně sekundují a vzniká tak skvělý koktejl. Jako u skoro každého detektivního románu je třeba nezapomínat na to, že nic není tak černobílé, jak se zpočátku zdá, a ne každý sympaťák jím zůstane až do poslední strany.

Žena v ohni zaujme především milovníky kvalitních detektivních příběhů, kde netečou potoky krve, ale naopak se sází na psychologii postav a chytlavou, neotřelou zápletku. Historický podtext románu vás donutí přemýšlet, co se zrodilo v autorčině fantazii a kolik z děje má předobraz ve skutečných lidech, kterým druhá světová válka vzala nejen blízké, ale také veškerý majetek a rodinné památky.

Autorkou recenze je Helena Herynková.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v listopadu 2022.