Hypnotizér kniha × film

Román je pomerne obsiahly, má 544 strán. Na tomto priestore sa odohrávajú a prelínajú dve hlavné dejové línie. Vyšetrovanie beštialnej vraždy (skoro) celej rodiny Ekových zaťatým komisárom Joona Linnom a únos Benjamína, syna terapeuta a hypnotizéra Erika Maria Barka. Pomaly a usilovne je tu budovaná hutná, melancholická atmosféra. Každý tu má svoje bolesti a obavy, s ktorými sa snaží žiť. Postavy sú deprimované, znepokojené, no i fatalistické. Nazrieme do duší týraných i týrajúcich, ktorým sa Bark snaží pomôcť zbaviť sa vnútorných hrôz. Autori sa usilovali pokryť veľmi široký záber udalostí, no sú tu zjavné isté problémy udržať súdržnosť diela. Dejová línia vyšetrovania vraždy Ekových, ktorá dominuje na začiatku knihy, je časom potlačená a je ukončená bez uspokojivého objasnenia. 

Film je zo svojej podstaty stručnejší nosič príbehu než kniha. Je pochopiteľné, že dej hallströmovho Hypnotizéra je skrátený a zjednodušený. Je komornejší, s menším množstvom postáv a pozmenená zápletka sa javí reálnejšie. Prepojenie dejových línií je výraznejšie. No postavám sa nedostáva dostatočný priestor na vykreslenie a ich motívy sú akoby povrchné. Bark tu je iba akýsi hltač tabletiek a jeho žena iracionálna hysterka. O hypnoterapiu, ktorej je v knihe venovaný sugestívny stostranový flashback do desať rokov starej minulosti, sa tu iba obtrieme. No režisérovi sa i tak podarilo priniesť ponurú a znepokojivú atmosféru knihy. Výrazne tomu napomáha kamera a zábery mrazmi zasiahnutého Štokholmu.

V knihe je pôsobivé zobrazenie psychológie postáv, čo je jedna z jej hlavných devíz. Vyšetrovanie samotné v nej nemá nejak výrazný prim. A práve vykreslenie hlavných predstaviteľov na obmedzenom filmovom priestore zlyháva. Naopak, dej je oproti knihe hutnejší, prehľadnejší a vyznieva reálnejším dojmom. Takže obe diela si akoby navzájom dopĺňajú svoje slabosti. 

Trailer:

Akce:

Kupte si jakoukoliv knihu Larse Keplera v našich knihkupectvích v Praze nebo ve Zlíně a získáte možnost jít s někým na film do Lucerny nebo Golden Apple Cinema za cenu jednoho lístku. Akce platí od 22. května do 3. června ve Zlíně a do 5. června v Praze.

Ohlasy fanoušků z předpremiéry:

Film Hypnotizér mě naprosto ohromil. Získá si Vás hned od prvního záběru a tónu hudby a neodtrhnete se od něj dokud neběží závěrečné titulky. Je stejně jako kniha naprosto strhující a věrně ji kopíruje. Je to dokonalé umělecké dílo. Úžasné záběry z ptačí perspektivy a propracované detaily to vše dokresluje severské prostředí…. nemám slov 🙂

– Anna K.

Musím se přiznat, že knihu, podle které byl film natočen, jsem nečetla a přesto (nebo možná právě proto?) se mi film líbil. Atmosféra filmu byla již od začátku tak hustá, že by se dala krájet a podíl na tom jistě má i vhodný hudební doprovod. Herecké obsazení pro mě téměř neznámé, ale přesvědčivé. Předvídatelnost děje minimální – tedy alespoň pro ty, co nejsou seznámeni s knihou a na film jdou stejně jako já nepřipraveni. Celkový dojem z filmu je tedy velmi dobrý a nebojím se říci, že by ho doporučilo 9 z 10 hypnotizérů.:) 

– Michaela Č.

Dobrý den, předem bych Vám chtěl poděkovat za možnost navštívit včerejší předpremiéru Hypnotizéra, moc jsem si promítání užil. K mému názoru na film: Celkově mám severskou literaturu a severské filmy rád, takže jsem se těšil. Včera odpoledne mi však přítel řekl, že podle traileru to bude nuda a že na ČSFD má film hodnocení asi 56%. Trošku mne to zarazilo, ale říkal jsem si, že mě se líbí většinou divné filmy, co nikdo nemusí, a že i přítel je v hodnocení filmu vždy kritický a jen tak něco ho nenadchne. Navíc nemusí drama a psychologické filmy, které já mám radši, než akčňáky a horory. Pln nedočkavosti jsme tedy vyrazili do kina. Překvapil mne velmi rychlý začátek, prakticky bez úvodu se hned v prvních pár minutách něco stalo. Začlo vyšetřování, a jelikož čtu rád detektivky (hlavně ty od Deavera), byl jsem tak trochu ve svém živlu, i když při pohledu na útoky a bodání jsem měl co dělat, abych neodvrátil zrak 🙂 Líbilo se mi postupné dávkování informací a napětí, zahalená postava dostala tvář až ke konci filmu, a až po nějaké době se ukázalo, že jsme ji vlastně už viděli na začátku, čehož si asi nikdo nevšiml. Ve filmu byl vidět skvělý vývoj postav, jejich odvaha, rozhodování. Nejpřesvědčivější pro mě byla Simone, její postavu jsem si oblíbil. Celkově se mi film líbil, i když je škoda, že tam některé věci nebyly dovysvětleny (např. jestli nápisy v ateliéru byly krví, nebo barvou – odebírali vzorek. Dále třeba co se na konci stalo s vrahem, atd atd 🙂 Ocenil jsem, což je snad u severských filmů zvykem, že prokládají napětí scénkami, kdy se člověk prostě musí smát 🙂 Pravda, nebylo to jako u Lovce hlav, kdy se člověk musel smát i nechutným věcem, protože byly podané skvěle (lovec v kadiboudě, nabodnutý pes na buldozeru…), ale i tak toto odlehčení fungovalo skvěle. Nejvíc mi uchvátila scéna, kdy je Simone v hypnóze a probouzí se na poli před domem, ty záběry byl nezapomenutelné. Celkově se mi i příteli film líbil a nelitujeme, že jsme na něj zašli. Rozhodl jsem se přečíst i knížku, abych zjistil, zda je tam vysvětleno a popsáno více věcí. Ještě jednou velké díky za nás za oba 🙂

– Jiří L. 

Dobrý den, pár vět k včerejšímu filmu v kině Lucerna. Zajímám se o sever jako takový, z jakýchsi studijních důvodů, musím se tedy zajímat i o detektivky, které tam píšou snad všichni a jako na běžícím páse.Což tedy není divu, když mají ve Stockholmu akademii detektivek. Pochopitelně své dělá prostředí, dlouhá zima, temné noci, všude samé lesy… Celkově se mi film líbil, i když tolik zase na detektivky nejsem, na to stačí číst noviny. Ale díky hercům, v čele s režisérovou manželkou Lenou Olin a sympatickými představitele dvou hlavních mužských hereckých hrdinů, spolu s prostředím, kde se děj odehrává, je film dost zajímavý. I to téma vyšinuté ženy je nakonec věc se kterou se člověk může setkat kdekoli, jelikož třeba i v ČR došlo k tragédiím, když schizofrenik někoho napadl či rovnou zabil. Myslím, že tento nový film Lasse Hallströma by se mohl zařadit jako jeho další úspěšný.

– Martina V. 

Film byl velice dobře zpracovaný, strhující příběh a děj byl plný záhad od začátku dokonce. S přítelkyní nás velice pobavila některá slova, která ve švědstině znějí zábavně i jméno hlavního vyšetřujícího policisty Joony (toto jméno se spíše hodí pro ženské pohlaví). Jinak jsme velice spokojeni a věříme, že i knížka bude velmi dobrá.

– Adam T.

Hodnocení knihy: 75 %

Hodnocení filmu: 65 %

Autor: Juraj Hladký

Zdroj obrázku: http://www.impawards.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *