Supi blog

Dobrodružství nejen z pražské ZOO

Návštěva ZOO patří mezi oblíbené nedělní či sváteční kratochvíle. Sledujete-li dění v pražské ZOO, můžete si připomenout události za posledního 2 a půl roku v knize ředitele Miroslava Bobka.

Pražská ZOO. Místo, kde se narodila slavná gorila Moja, svůj život zde prožil lachtan Gaston a letos jsme bez dechu sledovali narození sloních princezen. ZOO není pouze „zábavním parkem“, kam můžeme vyrazit v neděli s dětmi. Dalším důležitým úkolem, který ZOO plní, je také vzdělávání. Při návštěvě můžete vidět a obdivovat mnoho vzácných druhů zvířat, která byste ve volné přírodě bohužel hledali již velmi poskrovnu.

Pražská ZOO je dlouhodobě známá chovem a navracením koně Převalského do volné přírody. Za poslední desetiletí však získala na celorepublikovém i světovém věhlasu také díky úspěšnému chovu oblíbených goril nížinných, slonů indických, žiraf, gaviálů a mnoha dalších druhů.

Ke vzdělávání a popularizaci pražské ZOO a jejích obyvatel velkou měrou přispívá také ředitel Miroslav Bobek. Přírodovědec Bobek se podílel na popularizaci ochrany přírody už dříve, když pracoval v Českém rozhlasu. Určitě jste zaznamenali jeho slavné projekty. Odhalení byli tak trochu jinou reality show, při níž jsme v přímém přenosu sledovali nevšední život pražských goril. Africká odysea pro změnu monitorovala migraci čápů černých z ČR do afrických zimovišť a zpět. A během projektu Sokoli v srdci velkoměsta jsme on-line pozorovali líhnutí sokolů stěhovavých na Týnském chrámu v Praze.

Jako ředitel ZOO Miroslav Bobek v těchto činnostech úspěšně pokračuje. Své poznatky zaznamenává také prostřednictvím blogu na stránkách ZOO. Nejnovější zážitky a události z uplynulých dvou a půl let si nyní můžete přečíst knižně, ve skvělé novince Supi v hotelu Continental. Připomeňte si hrocha Slávka, gorilí babičku Kambu či narození sloních slečen. Bobek však reflektuje také aktuální dění, dozvíte se například o dopadech požárů v Austrálii, o složitostech při vypouštění koní Převalského zpět do mongolské stepi či jaké je nejoblíbenější zvíře v ZOO. Poznáte obyvatele pražské ZOO, vyrazíte na dobrodružné výpravy do světa zvířat neuvěřitelných i zdánlivě obyčejných. Příběhy úsměvné, dojemné i alarmující se střídají, aby dovedly čtenáře k poznání, jaká je naše i světová příroda jedinečná.

Ochrana přírody a zachování jejího bohatství je ostatně úkolem nás všech. A malým krokem je také to, že se o krásných obyvatelích planety dozvíte hodně nového. Knížka Supi v hotelu Continental vám určitě pomůže naučit se pozorovat přírodu kolem nás i při obyčejné procházce parkem a vážit si všeho živého, co nám nabízí.

Při čtení dostanete nejen chuť jít se projít po pražské ZOO, ale také obdivovat krásy přírody, kterou máme kolem sebe. A těch zajímavostí určitě najdete mnoho, takže zaklapněte knihu, popadněte foťák nebo telefon a vyrazte „ulovit“ srnku, skokana, drozda nebo nevídaný hmyz.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *