Všechny touhy blog

Cesta za štěstím vede přes Řím

Co spojuje tři lidi, kteří na první pohled nemají nic společného? Touha jít za sny navzdory překážkám. Spisovatel Luca di Fulvio v nejnovějším románu dokazuje, že je mistrem svého oboru.

Píše se rok 1870, Řím se otřásá v základech, neboť v něm právě probíhají boje za sjednocení Itálie. V centru dění se ocitají Marta, Pietro a Silvia. Za normálních okolností by se jejich cesty zřejmě nikdy neprotnuly, osud jim však naplánoval něco jiného. Pietro vyrůstal v sirotčinci, kde si ho v jeho šestnácti letech vybrala k adopci hraběnka Silvia di Boccamara. Než se chlapec stačí s novou situací srovnat a vklouznout do šlechtických střevíců, je rázem všechno jinak. Jeho adoptivní matka přijde o manžela i veškerý majetek a oba se musí protloukat, jak se dá. Marta žije v cirkuse obklopená svéráznými, leč milujícími lidmi, kteří tvoří její jedinou rodinu. Ona se i přesto cítí vykořeněná a ráda by zjistila, odkud pochází. Silvia už není hraběnka, ale švadlena a snaží se uživit sebe i Pietra. I ji tíží duchové minulosti, ale jak už to bývá, některá tajemství by měla zůstat ukrytá navždy. V kulisách magického Říma se odehrávají bouřlivé osudy hrdinů ovlivněné soudobou politickou situací.

Luca di Fulvio je autorem několika historických románů, které si získaly přízeň čtenářů po celém světě. A není divu, ať už si vybere kteroukoliv dobu a zemi, vždy dokáže přiblížit konkrétní reálie čtivým způsobem. Středověk či novodobé dějiny, pokaždé do svých knih otiskne to nejzajímavější z dané tématiky. Tentokrát se soustředil na historii své rodné země a zacílil na nelehké období, v němž se formovala Itálie.

Hrdinové románu Všechny touhy vedou do Říma jsou velmi uvěřitelní. Milují, nenávidí, bojují, trápí se, prožívají situace, které je srazí na kolena, přesto neváhají vstát a jít dál. Autor je nešetří, vystavuje je náročným životním situacím a mnohdy jim naloží víc, než se dá unést. Přese všechno má kniha optimistický podtón a nese v sobě naději na lepší zítřky.

Historický román je barvitou freskou, v níž není nouze o dramatické okamžiky, ochuzeni nebudete ani o milostnou linii, protože láska hraje v knihách italského spisovatele zásadní roli. Nahlédnete do zákulisí cirkusu (milujete-li poctivý a lidský Cirkus Humberto Eduarda Basse, pak vám bude blízká i tato knížka), zjistíte, jak fascinující byly počátky fotografování, kterému propadl Pietro, a ocitnete se ve světě revolucionářů, jenž bojovali za lepší zítřky a svým ideálům obětovali vše.

Výpravný román Všechny touhy vedou do Říma je nabitý emocemi a rozhodně by neměl uniknout fanouškům historických příběhů. s každým dalším dílem totiž Luca di Fulvio dokazuje, že jeho knihy právem patří mezi top tituly tohoto žánru.

Barbora Javorková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *