Polovina tebe blog

Zmizelá polovina člověka

Zajímáte se o historii a baví vás i mezilidské vztahy? Chtěli byste se dozvědět více o tom, jak se ve druhé polovině 20. století žilo v USA Afroameričanům? Román Polovina tebe se vám bude líbit.

Desiree a Stella jsou jednovaječná dvojčata z malého městečka Mallard v Louisianě. Mallard je unikátní město, žijí tu jen Afroameričané, kteří mají světlou pleť. Čím světlejší odstín, tím líp (mimochodem, říkalo se tomu colorismus – diskriminace podle odstínu kůže v afroamerické komunitě, zase jsem chytřejší). Jenže stále se píší padesátá léta a pro většinovou bílou populaci jsou obyvatelé města pořád ti „barevní“, tj. lidé druhé kategorie, kteří jezdí v autobuse na vyhrazených místech, nesmějí s bílými do divadel ani galerií a dostávají pouze podřadné práce. Dvojčata jsou sice hodně světlá, ale po násilné smrti otce je na tom rodina bídně a holky musí nechat školy. Táhne je to pryč, a tak ve svých 16 letech z města tajně utečou.

Ve velkoměstě se protloukají všelijak, a právě tehdy Stella učiní zásadní rozhodnutí: zkusí se vydávat za bílou ženu. A podaří se jí to líp, než chtěla: stane se sekretářkou a později se provdá za svého šéfa, který netuší, kým jeho manželka doopravdy je. Stella musí přerušit veškeré kontakty s původní rodinou a celý život prožije ve strachu a lži, tajemství svého původu musí skrývat i před svou dcerou Kennedy, která vyrůstá jako bohaté bílé dítě. Oproti tomu Desiree se dostane do státních služeb, provdá se za svého černošského kolegu a porodí dceru Jude, která má po otci mimořádně tmavou pleť. Po několika letech od manžela kvůli domácímu násilí utíká a vrací se do rodného města, kde však její temně černá dcera zažívá pouze ústrky a diskriminaci. Desiree po své sestře celý život pátrá, rodinné osudy posléze pokračují ve druhé generaci, životní dráhy dcer obou dvojčat, totiž sestřenic, se v dospělosti protnou.

Polovina tebe je mimořádně poutavá kniha. Její vydání loni v létě vyvolalo pozdvižení, kniha se okamžitě stala bestsellerem New York Times i Sunday Times. Je to totiž román, který se strefil do společenské nálady. Najdete tu spoustu témat: mimořádný sourozenecký vztah, lásku i širší rodinné vazby, rasismus a diskriminaci podle odstínu kůže, řeší se tu problémy identity (v případě přítele jedné z dcer dokonce transgender), společenské okolnosti, které předurčují život hrdinů, dopad předstírání a lží na morální integritu, nádavkem je tu pak domácí násilí, segregované vzdělávání apod. V knize se prolínají časové roviny, vše je ale velmi srozumitelné. Určitě vás uchvátí také styl a jazyk (tomu dala vyniknout překladatelka Irena Steinerová), první věta knihy je jak z Márqueze! Po dlouhé době jsem si čtení opravdu užila a bylo mi líto, když jsem se 336 stranách musela s hrdinkami rozloučit.

Knihu Polovina tebe, autorky Brit Bennett, vydává nakladatelství Ikar v edici Světový bestseller – pevně doufám, že tato kniha najde hojné příznivce i v Česku.

Hana Kubíková