Banksy blog

Záhada jménem Banksy

Pro jedny legenda a jedinečný umělec otevřeného veřejného prostoru. Pro druhé vandal, pro všechny však záhada a ikona. Banksy. Seznamte se s ním ve výjimečné stejnojmenné publikaci.

Jestliže chcete nyní začít skákat radostí, že konečně odhalíte, kdo Banksy doopravdy je, tak klidně zase přestaňte. Velká publikace Banksy, spisovatelky, scenáristky a umělecké fotografky Alessandry Mattanzy, nepřináší žádná úžasná a objevná odhalení. Přesto, nebo právě proto, by se měla zařadit mezi jiné umělecké encyklopedie v knihovnách milovníků tradičního i moderního výtvarného (vizuálního) umění.

Banksy je tajemná osoba, jehož identitu znají jen pečlivě vybraní jedinci, u nichž si je jist, že jeho totožnost neprozradí či nezneužijí. Roky se vedou spory o to, kdo vlastně Banksy je. A on mezitím svým dílem dále zaplňuje veřejný prostor, vyjadřuje osobní a osobité názory, a zhusta způsobuje celosvětovou senzaci.

Jistě jste slyšeli o obrazu, který se bezprostředně po prodeji za astronomickou částku sám skartoval. Nebo o nástěnné malbě v Doveru, která velmi jednoznačně reagovala na Brexit. Či o kýchající babičce, jejíž podobizna v loňském covidovém roce neuvěřitelně zvýšila hodnotu nenápadného nakloněného domku v Bristolu. To, a nejen to je dílem právě Banksyho. Kdo je Banksy vám nová stejnojmenná publikace sice neprozradí, ale díky rozsáhlému portfoliu vyobrazených kreseb a instalací se vám možná dostanou pod kůži Banksyho názory na svět i politiku, a dovolí vám pochopit jeho počínání.

Banksy blog 2

„Umění by mělo být pro všechny.“ – Banksy

Autorka Alessandra Mattanza se dílu tohoto tajemného pouličního umělce věnuje skutečně zevrubně, a košatě rozebírá jeho různé styly a možné pohnutky, aby čtenáře uvedla do Banksyho světa. Seznamte se s jeho tvorbou s komentářem a v detailech, které nám umělec dovolil poznat.

Banksy je jedinou osobou na světě, jehož umění zná snad celá planeta, ale o koho se jedná, zůstává ukryto. Každopádně je to člověk, jenž vyzbrojen pouze šablonou a barvami způsobil revoluci a otřásl samotnými základy uměleckého světa.

Helena Herynková