Budeme za dvacet let konečně létat?

Podle Milana Vodičky je totiž velmi pravděpodobné, že nebude žádný sad, ale vertikální zahrada výškové budovy někde ve městě a místo pečlivé ruční práce za mě většinu dřiny udělají automaty. Viděli jste někdy dobové pohlednice, na kterých si lidé představovali, jak bude vypadat rok 2000?

Tak úplně to nevyšlo, že?

V každém případě, pustíte-li se do čtení, předem upozorňuji, nečekejte žádné dystopické vize budoucnosti, ve kterých lidstvo přemohly stroje a poslední zbytky civilizace se sjednocují k poslednímu boji za svobodu. Naopak se těšte na zajímavé odhady, postavené na reálných základech.

Tušili jste například, že za 20 let bude obyvatelstvo činžáku tvořit už jen 18 % standardních rodinných jednotek (táta, máma a dvě děti)? Místo nich bude přibývat jednočlenných domácností. Budete třeba žít s matkami svých dětí každý ve svém bytě a čas od času se navštěvovat. To nejsou výmysly, ale obyčejná statistika.

Nebo, že až o 30 % klesne kriminalita mezi mladými lidmi a naopak se o 10 % zvýší mezi seniory? Prostě bude jich bude mnohem víc než teď! Takže, až se vaše babička začne chovat podivně, buďte ve střehu!

Dvacet let není zas tak dlouhá doba, abyste si nemohli většinu předpovědí sami na vlastní kůži ověřit. Je dost možné, že velká část se jich vyplní. Na druhou stranu, jsou to jenom předpovědi. Když si uvědomíte, jak přesná je předpověď počasí na měsíc dopředu, věřte potom předpovědi vývoje světa na 20 let.

Každopádně, pokud vás zajímá, co se už teď děje a má šanci se stát v budoucnosti realitou, tuhle knížku nesmíte minout. Doporučil bych ji všem zvědavcům.

A jako bonus si pusťte video o tom, jak dnešní děti reagují na technologie, které nám před pár lety připadly jako vrchol vývoje moderního světa. 

Hodnocení: 80 %

Autor: Petr Macháček

Zdroj obrázku: Shiz.sk, CC Alisa Perne

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *