ales prochazka alan rickman

Tři otázky pro herce a dabéra Aleše Procházku, hlas Severuse Snapea

„Sakra, to je úplnej hřích ho přemlouvat do češtiny!“ řekl si v duchu herec Aleš Procházka, když poprvé daboval čaroděje Severuse Snapea ve filmech o Harrym Potterovi. Anglický herec Alan Rickman totiž nejen jeho dokázal uhranout svým charismatem, výraznými rysy, přímočarým hraním jasně načrtnutých postav a v neposlední řadě i svým hlasem.

Aleš Procházka se dabování britského velikána zhostil se ctí – a dnes už vám můžeme prozradit skvělou zákulisní zprávu! Je to právě on, kdo namluví i audio verzi knihy Alan Rickman: Deníky, která nabízí jedinečné nahlédnutí do mysli ikonického herce.

prochazka archiv divadlo na vinohradech

Vzpomenete si, jaké bylo Vaše první setkání s Alanem Rickmanem?

Moje první setkání s panem Rickmanem bylo při castingu na dabing role profesora Snapea. Do té doby jsem o Alanu Rickmanovi ani o Harrym Potterovi nevěděl takřka nic. Takže mi v podstatě bylo jedno, zda tu roli dostanu, nebo ne. Casting byl tříkolový a během něj jsem si Alana Rickmana opravdu oblíbil.

Kterou z jeho rolí máte nejraději?

Nadaboval jsem s ním opravdu jen pár filmů. V mnoha případech dabingoví režiséři zvolili jiný hlas. Nejraději mám Harryho Pottera. Během něj jsem se s Alanem Rickmanem setkával pravidelně po dobu deseti let. A byl jsem opravdu dost smutný, když to skončilo. To se mi nikdy během dabingu nestalo.

Setkal jste se někdy s Alanem Rickmanem osobně?

Bylo to v plánu, ale nevyšlo to. Měl jsem se s mistrem setkat, když u nás točil nějaký film. Byl ochoten si na mne jeden večer udělat půl hodinky čas. Ale ten večer jsem, bohužel, hrál. Jediné představení v týdnu! Smůla. O to víc se těším na jeho Deníky.

prochazka 1

Kdo je Aleš Procházka?
Herec a dabér narozený v Praze (*1963) absolvoval DAMU. V letech 1986–1988 působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a později hostoval v Činoherním klubu Praha a v Městském divadle v Kolíně. V letech 1990–2006 byl v angažmá v Divadle pod Palmovkou. Díky svému hlasovému projevu patří již několik let mezi přední české dabéry. Svůj hlas propůjčil kromě Alana Rickmana například agentu Cooperovi v kultovním seriálu Twin Peaks nebo Tomu Hanksovi ve filmech Zachraňte vojína Ryana, Terminál, Andělé a démoni. Angažuje se v projektu Múzy dětem, přivážejícím divadlo do dětských domovů.

Nejen o knize Deníky si Aleš Procházka povídal s Terezou Kostkovou v rozhovoru pro Český rozhlas:

O knize Deníky:
Deníky Alana Rickmana jsou jedinečnou pozvánkou do mysli autora – jednoho z nejoblíbenějších herců dnešní doby. Alan Rickman i po své smrti zanechal odkaz herce světové úrovně a jeho důstojnost, profesionalitu i zvučný hlas nepřestávají diváci obdivovat ani dnes. Rickmanovy deníky popisují neobyčejně i obyčejné věci, vypráví světsky, vtipně i s lehkou jízlivostí, přičemž zůstávají naprosto upřímné. Autor nás bere do svého domova, na výlety s přáteli po celém světě, k přípravě divadelních her i a na natáčení filmů od Rozumu a citu, k průlomové roli ve Smrtonosné pasti, přes Robina Hooda až po filmy o Harrym Potterovi a Královu zahradnici, kterou režíroval.

Tento článek vyšel v Magazínu LUXOR v červenci 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *