Kontroverzní velikán Michel Houellebecq: Která díla si nenechat ujít?

Tento týden, konkrétně 26. února, slaví své 65. narozeniny nejznámější francouzský spisovatel – Michel Houellebecq. Toho čtenáři znají především pro jeho temné a ironické texty, které ve světě literatury často vzbuzují vášně. Nezdráhá se v nich totiž kritizovat současnou společnost, náboženství, politiku nebo třeba feminismus. Které z jeho knih by vám neměly uniknout?

Zničit

S vydáním nejnovějšího, už osmého románu Michela Houellebecqa Zničit se pojí dvě zprávy – jedna dobrá a jedna špatná. Jedná se totiž o jeho dosud nejrozsáhlejší dílo, slibuje tedy výživné počtení, autor ho ale také označil za úplně poslední. Svou literární dráhu Houellebecq uzavírá filozofickým románem, který se zabývá politikou a mocí. Na pozadí prezidentských voleb a kybernetických útoků se zde odehrává jemný a citlivý příběh, dotýkající se témat existence, lásky a smrti. Hlavní hrdina, jehož otec hned v úvodu knihy utrpí infarkt a upadne do kómatu, se v něm vyrovnává s pomíjivostí života a nadějí, která se ukrývá v lidských vztazích. Zničit je velkolepou tečkou za autorovým dílem, která rozhodně stojí za přečtení.

„To, co nesnášel, uvědomil si znepokojeně, byla pomíjivost sama o sobě; myšlenka, že nějaká věc, ať už jakákoliv, končí: to, co nesnášel, nebylo vlastně nic jiného než základní vlastnosti života.“

–úryvek z knihy Zničit

Serotonin

Nenechte se zmást názvem – Serotonin totiž rozhodně není veselým čtením! Autor se v něm opět vrací se k hlubokým a těžkým tématům jako stárnutí, smrt, touha nebo láska. Ústy svého vypravěče, kterým je 46letý Florent-Claude Labrouste, Houellebecq popisuje všechno špatné, co s sebou nese dnešní doba, a přísně a negativně hodnotí vše od politiky a kultury až po záležitosti intimního života. Příběh hrdiny trpícího depresí má k „feel good“ dílu tak daleko, jak to jen jde, zároveň ale pobaví drsným humorem, ironií a chvílemi až nemístnými komentáři.

„Houellebecq stále ví, jak rozeznít vlnu lidských emocí, udržet pozornost i přes líčení naprostých banalit a jak ze zmatku současného světa vytáhnout nejhlubší frustrace a čtenáři v nich pořádně vymáchat hubu.“

–recenze z webu Databazeknih.cz

Elementární částice

Bestseller, který autorovi v roce 1998 přinesl celosvětový ohlas, je kritikou životního stylu (nejen) francouzské společností 20. století. Tu vnímáme na pozadí příběhu dvou inteligentních čtyřicátníků, nevlastních bratrů, z nichž jeden má k lidem i světu poněkud chladný vztah, zatímco ten druhý trpí neukojitelnou potřebou fyzického vztahu. Ani jeden z nich však neví, co si počít se životem v liberální společnosti. Na pozadí jejich příběhu potom Houellebecq zkoumá vývoj mravů v posledních třiceti letech, a přináší tak dokonalý obraz naší doby.

„Elementární částice je fascinující dílo, od kterého jsem se těžce odtrhával. Směs nekorektnosti, deprese, sexu, fyziky a existencialismu nemohla zplodit zcela normální mysl. Proto vzniklo velmi zajímavé a čtivé dílo.“


–recenze z webu Databazeknih.cz

Dílo Michela Houellebecqa u nás vychází v edici Světová knihovna Odeon, která je zárukou kvalitní četby pro náročné čtenáře. Které další „Odeonky“ by vám neměly ujít?

9788020720511
H. Murakami – Norské dřevo
9788020719935
H. Murakami – Tancuj, tancuj, tancuj
9788020720313
P. Giordano – Osamělost prvočísel

9788020720306
M. Kawakami – Prsa a vajíčka
9788020720573
D. de Vigan – Děti nade vše

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *