Smutno se musí vyšeptat

„Žiji si svůj sen,“ říká v rozhovoru dětská spisovatelka Lenka Rožnovská

Naše oblíbená dětská spisovatelka Lenka Rožnovská píše krásné pohádky a příběhy pro děti nejrůznějšího věku – od tří let až po školáky, kteří její knihy čtou sami jednu za druhou. Minulý rok jí vyšly knihy – Smutno se musí vyšeptat či Anduličko, Anduli, začaruj ji v tabuli, které jsou určené pro děti od pěti let. V nakladatelství Triton jí také vyšly sešitky klasických pohádek, jako například Čert a Káča, Neposlušná kůzlátka, Sněhurka a další. Letos mohou čtenáři sáhnout například po její knize Jirka, Toly a kaktusoví dědci. Jak si užívá léta, čemu se nyní věnuje a na čem pracuje se můžete dočíst v následujícím rozhovoru.

Jste vystudovaná paní učitelka, věnujete se této profesi i nyní, nebo píšete knihy pro děti na plný úvazek? Vaše tvorba je obdivuhodná a moc za ni děkujeme.

Také děkuji za pochvalu. Ano, máte pravdu, svou prvotní profesí jsem paní učitelka. Dnes už neučím, ale práci s dětmi jsem na hřebíček nepověsila. Setkávám se s nimi na besedách, které jsou interaktivní. Baví mě povídat si s dětmi, těší mě, když mi řeknou, že se jim moje knížka líbila.

fotosmutnosemusíNapsala jste řadu pohádkových příběhů. Řekněte, co Vám psaní knih přináší? Co ve Vás vyvolává, „evokuje“? Prozradila jste na svých stránkách, že paní spisovatelkou jste chtěla být už jako žákyně první třídy. Jste lidem i dětem vzorem, že své sny máme následovat, ať se zdají být jakkoliv nereálné. Vám se sen vyplnil.

Jsem moc ráda, že si mohu žít svůj sen. Moje spisovatelské začátky nebyly vždy jednoduché, ale důležité bylo, že jsem se nevzdala. Měla jsem štěstí na lidi, kteří mi poradili, pomohli.

Dětem říkám, ať se svých snů nevzdávají. Vždy se najde někdo, kdo vám hodí klacek pod nohy, o který zakopnete. Je ale nutné se zvednout a jít dál. Jít třeba jinou cestou, vedle jiných lidí. Kdo se vzdá svých snů, zraní sám sebe, nemá se pak rád a upadá do smutku.

Na čem nyní pracujete? Můžeme se těšit na další pohádkové příběhy?

Moc se těším na knihy, které vyjdou v nakladatelství Triton. Společně s ilustrátorkou Adreou Popprovou jsme na vánoční knižní trh připravily jakousi dvouknihu. V knížce Pohádky od Ježíška najdou rodiče a děti adventní malované čtení. Jsou to pohádky s morálním podtextem. Každý adventní den si společně přečtou pohádku a k ní si vystřihnou figurku dítěte, které jde za Ježíškem do Betléma. Vystřihovánka vyjde pod názvem Kdo šel také do Betléma.

Píšete knihy pro děti. Čtete ráda knihy od Vašich kolegů, nebo četbu berete jako povinnost? Případně jaký jiný žánr máte ráda? Zaujala Vás v poslední době nějaká kniha?

Myslím, že je důležité být tzv. v obraze. Mám načteny všechny knihy, které vyšly v edici Má to háček (Albatros – Pasparta). Edice zpracovává náročná témata, která mohou děti potrápit, např. rozvod rodičů, střídavá péče, dítě s ADHD, s cukrovkou, deprese u jednoho z rodičů. Na konci každé knihy jsou rady odborníků. Pro tuto edici píšeme tři autorky – já, Ivona Březinová a Petra Štarková. Edice si povšimla i literární kritika, ocenila ji Zlatou stuhou.

Z knih pro dospělé mám ráda knihy, které nějak uchopují naši historii. Líbil se mi Šikmý kostel Karin Lednické, nyní čtu Bílou Vodu od Kateřiny Tučkové. Fandím knihám Simona Mawera.

Čtení miluji. Kniha je nejlepší antidepresivum.

Jak si užíváte léto? Umíte i odpočívat u vody s knihou v ruce?

Přiznám se, že nejsem vodomil. Raději odpočívám v přírodě, na zahradě. S knihou v ruce mě spíše najdete ve stínu jabloně.

Prozraďte našim čtenářům, zda jste byla někde na dovolené. Nebo se ještě chystáte?

Chystáme se na Slovensko. Už se moc těším.

Co byste našim čtenářům vzkázala?

Čeká nás recese. Mnoha věcí se budeme muset vzdát. Prosím, nevzdávejme se knih.

Autorkou rozhovoru je Jitka Ježková.