Návrhářka z Paříže

Někdy se ani útěkem nelze schovat před minulostí

Jsem ráda, že jsem sáhla po knize Návrhářka z Paříže. Jde o silný příběh Rosy Kusstatscherové, které utekla před minulostí a začala úplně nový život. Avšak minulost ji stále provází po celý její život.

65letá Rosa se připravuje na nejdůležitější schůzku ve svém životě, ale je tak nervózní, že poprvé neví, co si obléct na sebe, jak se nalíčit. Nikdy se jí nestalo, že by si něčím nebyla jistá až do dnešního dne. Tak se rozhodne vyprávět svůj životní příběh. A jak to všechno začalo?

Šestnáctiletá Rosa žila se svými rodiči a mladší sestrou Christl v Oberfalsu, kde vypomáhala své matce v hostinci. Jednoho dne však jejich městečko obsadili nacisté. Feldwebel – poddůstojník nacistické skupiny Rosu znásilnil. V té době byl pohlavní styk mimo manželství hřích a neprovdanými matkami s dětmi lidé pohrdali. Než Rosa zjistila že je těhotná, zamilovala se do mladšího nacistického vojáka Thomase. Rose tak nezbývalo nic jiného než z městečka utéct a začít žít nový život. Thomas a pošťák pan Laurin Maier pomohli Rose utéct. Thomas slíbil, že hned po válce Rosu najde a budou žít šťastný život. A tak se Rosa zanedlouho ocitla ve Švýcarsku v městě St. Gallenu, kde hledala bývalého Thomasova profesora z univerzity, u kterého se měla ubytovat. Pan profesor se Rosy ujal a také si velmi oblíbil jejího malého chlapečka Laurina. Jenže i přes všechno štěstí co Rosa pociťovala, opět přišla rána, kdy se profesor rozhodl odstěhovat do Jeruzaléma. Nabídl Rose výhodnou nabídku, ta ale odmítla. Malého chlapečka nechala druhý den u sousedky a utekla hledat štěstí do Paříže s tím, že jakmile vydělá dost peněz, tak se pro Laurina vrátí.

Rosa byla velmi šikovná krejčová a v Paříži své štěstí po nějaké době našla. Nakonec se stala múzou samotného mistra Diora. Práce pro Diora ji velmi bavila, bral ji s sebou na večírky, aby se na ní vždy mohl pochlubit novou kolekcí. Až na jednom večírku poznala svého budoucího manžela Charlese. Než se vzali, odjela Rosa do St. Galennu pro Laurina, aby si ho vzala zpět, ale skoro tříletý chlapeček ji nepoznával a nechtěl s ní odjet. A tak se ho Rosa musela úplně vzdát. Pro Rosu to byla strašná rána, a tak se s Charlesem rozhodli opustit Paříž a začít společný život v brazilském Rio de Janeiru. Charles tam získal místo na katedře chemie a Rosa si tam vybudovala svou vlastní módní značku Salón Dumarais. Rosa se stane velmi úspěšnou a vyhledávanou návrhářkou. Vše se daří až do té doby, než jednoho dne Charles onemocní a zemře. Rosa utíká se svou přítelkyní z Ria do New Yorku, kde vybuduje další své impérium.

Celý život Rosu stíhá rána za ranou. Celý život před něčím utíká. Nejdřív Oberfals, pak St. Gallen, Paříž, Rio, New York. Usadí se konečně v New Yorku? Zamiluje se znovu? A co její syn Laurin? Myslíte, že se znovu shledají? Je mnoho nezodpovězených otázek, ale odpovědi na ně se dočtete v Rosině příběhu, který dál pokračuje.

Tato kniha je přesně ta, u které se začtete a nechcete přestat číst, dokud není konec. Lehký, oddychový historický román plný emocí a zvratů, který vám nedá spát.

Autorkou recenze je Simona Krchová.