Václav Petráš

Václav Petráš – Vítězství znamená najít v sobě vůli, i když se mi nechce

Václav Petráš je sportovní psycholog s přidanou hodnotou. Když na vás totiž začne mluvit, okamžitě mu rozumíte. Žádná hatmatilka plná děsivých cizích výrazů, ale jasná řeč jdoucí k jádru věci. Seznamte se s jeho knihou Psychologie vítězství.

Psychologie vítězstvíDržím v ruce krásnou knihu a napadá mě – kdo by ji kromě sportovců mohl číst a mít z ní užitek?

V knize najde inspiraci každý, kdo chce posílit svou psychiku. Je jedno, jestli má zájem o vyrovnanější tenisové výkony nebo o lepší zvládání tlaku při pracovních pohovorech.

Trochu si dloubnu do titulu. Psychologie vítězství je pěkná věc, ale doopravdy je nutné pořád vítězit?

Velké sportovní (i jiné) úspěchy se skládají jako dopad mnoha drobných vítězství. Toho, že člověk zvládne boj sám se sebou, najde v sobě vůli i ve chvíli, kdy se mu nechce, nenechá nervózní myšlenky, aby jej zastavily. A přesně o těchto každodenních krůčcích je psychologie vítězství. Zkusit porazit své včerejší já a být dnes o něco lepším sportovcem, člověkem nebo třeba partnerem je rozhodně něco, o co můžeme usilovat každý den.

Kde má místo v tomhle konceptu prohra? A jak si s ní poradit, když mě srazí?

Naučit se prohrávat je podceňovanou součástí umění vyhrávat. Kniha se proto věnuje řadě témat, které čtenářům pomohou přestat se porážek děsit, umět porážky reflektovat či třeba zvládnout propady v sebedůvěře, ke kterým po těžké porážce může jednoduše dojít.

Klasická situace, kterou zažil každý, ať je sportovec, kterému se nedaří, nebo má třeba trému před vystoupením na početné pracovní akci. Dostane se nám rad jako: „Musíš si věřit!“, „Nenech se rozhodit!“ a podobně. Proč nepomáhají?

Protože jsou často zaměřené na něco, co nemáme zcela pod kontrolou. Tyto rady tak mohou nakonec vyvolat více frustrace než reálného pokroku. Potřebujeme lépe porozumět logice toho, co se s naší psychikou třeba před vystoupením na veřejnosti děje, a to nám otevře příležitost začít na lepším zvládání těchto výzev skutečně pracovat.

Dobře, nedostává se mi dostatečné odpovědi od trenérů, rodičů, šéfů, kolegů nebo přátel. Tak pohledám na internetu. V čem spočívá past?

V tom, že takto narazíme na řadu chybných úvah a postupů, které nakonec mohou způsobit více škody než užitku.

Jde být pořád motivovaný a šťastný, že dělám vysněnou práci nebo milovaný sport? A je to vůbec žádoucí?

Můžete milovat svou práci, ale stejně mít dny, kdy do ní rozhodně nejste vášnivě zamilovaní. Naučit se zvládat přirozené výkyvy v motivovanosti je klíčovou součástí stabilnější psychiky.

Součástí knihy Psychologie vítězství je i 111 cvičení pro rozvoj psychiky. Proč jste je do knihy vtělil?

Pro ještě větší praktičnost. Díky databázi cvičení budete mít vždy po ruce konkrétní návody, jak na jednotlivých oblastech své psychiky pracovat.

Václav Petráš je sportovní psycholog, který dlouhodobě spolupracuje s řadou vrcholových sportovců, svazů a organizací, mimo jiné s HC Oceláři Třinec či mládežnickými hokejovými reprezentacemi. Má sledovaný podcast Psychologie výkonu v praxi.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červnu 2022.