Rudy Linka blog

Rudy Linka: Audiokniha plná hudby

Rudy Linka je světově proslulým kytaristou, kterému nedávno vyšla jeho biografie. Ta se nyní dočkala i své audioknižní verze v podání samotného autora.

V případě této audioknihy jste se ocitl jak v roli interpreta, tak v roli režiséra. Jaké to bylo?
Já jsem už přesně v této dvojroli poslední 3 roky díky natáčení naší TV show Linka pro ČT Art. Jsem jak moderátor, tak režisér a musím se přiznat, že to funguje skvěle. Oba se známe a oba už podvědomě víme, kdy ten druhý míří úplně vedle a potřebuje pomoc. Někdy si pomůžeme a někdy ne. I tak se člověk něco naučí…

Jak vypadala vaše příprava na nahrávání?
Příprava byla jednoduchá – znovu jsem si přečetl celou knížku a šel do studia. Z devíti mikrofonů, které mám, jsem nakonec vybral úplnou klasiku – Shure SM7B, a to hlavně proto, že se do něj musí mluvit velice zblízka a chtěl jsem, aby všichni měli pocit, že to, co říkám, je jen „mezi námi“. Myslím, že se to povedlo.

Komu byste audioknihu Rudy Linka: Na cestě domů… vždycky doporučil?
Moje audiokniha není jen „čtení jinak“, je to také poslouchání hudby, o které v knize píšu. Kniha tištená má plno fotek a audiokniha má plno hudby, a tak se tyto dva formáty navzájem doplňují. Je zde dokonce i písnička, kterou jsem napsal už před sedmi lety a dal jsem jí název „Na cestě domu… always“. Zvláštní je, že se k textu hodila, jako kdybych ji napsal až po napsání knížky.

Děkujeme za rozhovor a přejeme všem čtenářům, aby si vaši knihu i audioknihu užili.