Jorge Bucay

Jorge Bucay: Základ štěstí je ve vás a nikdy nemůže přijít zvenčí

Argentinský gestalt psychoterapeut. Ve své rodné zemi je považován za jednoho z nejlepších psychoterapeutů současnosti. Jorge je také známý spisovatel. Jeho knihy byly přeloženy do více než sedmnácti jazyků. V současné době vychází v České republice jeden z jeho nejúspěšnějších titulů Budu ti vyprávět. Při této příležitosti jsme Jorgemu Bucayovi položili několik otázek.

Jste známý jako lékař – psychiatr – a pomáháte lidem řešit jejich potíže také metodou vyprávění různých příběhů. Kdy jste si všiml jejich terapeutické síly?

Moji prarodiče znali příběh téměř pro každou bolestnou situaci. Ale to, že vyprávění a čtení příběhů má takový účinek, překvapilo i mě. Jednou jsem vedl kurz psychologie v městské knihovně v Buenos Aires a skončilo to vyprávěním příběhů mých prarodičů. A tehdy jsem si plně uvědomil, jak moc se mnoha posluchačů dotkly.

Naše životní těžkosti a trápení jsou často způsobeny tím, že jsme otroky svých každodenních povinností. Chodíme do práce, staráme se o domácnost, vždycky se objeví nějaké nepředvídané úkoly…

Otrok je člověk, který nemá možnost svobodně se rozhodnout, zda něco udělá, nebo ne. Nikdo z nás není skutečným otrokem svého každodenního života. I když mnozí říkají, že je nemožné se z tohoto bludného kruhu dostat, já tvrdím, že to dokáže každý. Každý se může svobodně rozhodnout. Můžete nechat za sebou vše, co opravdu nechcete.

Budu ti vyprávětČasto se neodvažujeme přiznat, že jsme například v práci nešťastní nebo že naše láska k partnerovi už dávno vyprchala. Proč to přijímáme?

Nechat něco/někoho odejít je obtížný a bolestný proces. Napadá mě následující příběh: Jeden bohatý muž přišel za moudrým rabínem a chtěl mu položit důležitou otázku týkající se jeho víry. Stál před rabínovým domem, který byl neuvěřitelně přepychový a bohatý, a vešel dovnitř. Uvnitř však ke svému překvapení zjistil, že rabín má jen stůl a židli, na podlaze matraci a na zdi hřebík, na který si pověsil oblečení. Udivený boháč se zeptal: „Kde máš nábytek? Kde máš všechny věci?“ Rabín se na něj podíval a zeptal se na oplátku: „A kde máš nábytek a věci ty?“ Bohatý muž mu odpověděl: „Jsem tu jen na chvíli,“ na což rabín odpověděl: „Já také.“ Když pochopíme, že tímto pozemským světem jen procházíme, přestaneme věci hromadit a nebudeme se obávat, že je ztratíme, a můžeme být svobodní.

Své štěstí často hledáme v materiálních věcech. Co to o nás vypovídá?

Celá desetiletí jsme věřili velké lži, že abychom v životě někým byli, musíme mít takové a takové věci. Tak nás to učili a tak to nyní učíme naše děti. Ale je to lež! Základ štěstí je ve vás a nikdy nemůže přijít zvenčí.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v červenci 2022.