Krpole blog

Andrea Vařílková (Luxor Královo pole Brno): Ideální večer je s vínem v ruce jedné a knihou v druhé

Knihkupectví Luxor v nákupním centru Královo pole v Brně patří mezi ta nověji otevřená. Nejbezpečněji najdete pobočku vedle prodejny Jysku a v ní paní vedoucí Andreu Vařílkovou. Ta se nám svěřila se svou lásku ke knihám a vinařství. A také, proč byste měli přijít do jejího Luxoru, i když zrovna nejste zapálení čtenáři.

Andreo, jak dlouho pracujete v Luxoru?
Na naší pobočce jsem od jejího otevření, takže už 3 roky.

A jaká byla vaše cesta Luxorem?
Vystudovala jsem střední školu pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, a díky ní jsem se dostala na praxi do knihkupectví v centru Brna na Starobrněnské (další pobočka Luxoru v Brně), kde jsem pak pokračovala jako brigádník. Po škole jsem tam zůstala jako prodavačka, to ještě bylo knihkupectví pod Euromedia Group, které pak převzal Luxor. To už jsem povýšila na pozici knihkupec specialista a o rok později jsem pracovala jako zástupce vedoucí prodejny. Později mi bylo nabídnuto přejít na pobočku v Avion Shopping parku v Brně, již jako vedoucí prodejny. Tam jsem byla 2 roky.
Poté jsem si odskočila z knižního oboru k vínu a pracovala jsem jako provozní penzionu v rodinném vinařství. A když se měla otevírat naše krásná pobočka v Krpoli, tak jsem nemohla odmítnout vrátit se zpátky do oboru.

Proč jste rozhodla pracovat v knihách?
Asi jako většina lidí, co pracují v knihkupectví. Ráda a hodně jsem už od dětství četla, a proto jsem i studovala tento obor. A pak jsem nastoupila do knihkupectví a zjistila jsem, že mě tahle práce neuvěřitelně baví, a stala se mým koníčkem.

Co ráda čtete, co byste nám doporučila?
Sama jsem spíš fanouškem detektivek a thrillerů, takže mám několik oblíbených autorů jako Chris Carter nebo Agatha Christie, a z českých Michaelu Klevisovou. Ale mám ráda třeba i Jojo Moyesovou a z českých autorů humorné knihy od Dominika Landsmana, Evžena Bočka. Líbila se mi také prvotina od mladého začínajícího autora Aleše Novotného, jenž je právě také z Moravy. Mám malou neteř a synovce, takže pravidelně vybírám jako dárky knihy v našem dětském oddělení. Tam se řídím právě tím, co doporučuji i rodičům, co shánějí knihy pro děti. Vždycky říkám: „Nevybírejte to, co se líbí vám, ale co by se líbilo jim. Je jednoduché děti od čtení odradit právě tím, že jim koupíte knihu, co se líbí vám (nebo jste ji četli v dětství), ale ony by si ji nikdy nevybraly.“ Proto už jsem nakoupila všechny knihy s Tlapkovou patrolou, i když bych sama raději volila Čítanku od Zmatlíkové ?

Krpole blog 2

Andrea Vařílková s polovinou svého týmu

Proč by se čtenáři rozhodně měli v Luxoru v Králově poli zastavit?
Podle mě by se u nás měli zastavit právě tak čtenáři, jako i nečtenáři. Sháníte dárek pro někoho nebo jen pro sebe? Proto byste se měli přijít podívat právě k nám.
Máme nádherné velké knihkupectví se širokou nabídkou knih v každém žánru. Máme velké oddělení právě pro fanoušky thrillerů a YA. Máme překrásné dětské oddělení nejen pro děti a obrovský výběr kuchařek pro každého. Speciálně pro Brňáky máme oddělení region, kde máme knihy o Brně a Moravě. Myslím, že každý, kdo přečte za rok alespoň jednu knihu, si u nás dokáže vybrat v každém oddělení a kdyby byl na vážkách rádi poradíme a doporučíme. Samozřejmě máme i doplňkový sortiment ke knihám, jako jsou obaly na knihy, záložky atd.
A právě pro nečtenáře máme široký výběr dalšího zboží, velké oddělení stolních her, puzzle, různých dárkových drobností a velmi populárních Funko Pop figurek. Pro dospělé máme LP desky, DVD, čaje, audioknihy, filmové plakáty a krásné oddělení papírnictví. Do módy se opět vrátili Pokémoni, jež u nás rovněž zakoupíte. Pro mladší zákazníky prodáváme sady na výrobu slizu a hotové slizy, hřejivé plyšáky, obrovský výběr pastelek, omalovánek a spoustu dalších úžasných věcí.

Co dalšího vás ve volném čase baví?
Patřím ke šťastným lidem, pro které je jejich práce zároveň i koníčkem, a protože bydlím na vesnici a máme zahradu a vinohrady, trávím spoustu volného času i tam. Ideální večer je s vínem v levé ruce a s knihou v pravé.

Krpole blog 3

Druhá polovina Luxoráků z Krpole

Děkuji za rozhovor a určitě si k vám přijedu vybrat nejen knížky, ale i nějakou společenskou hru pro dlouhé zimní večery.

Helena Herynková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *