Abhejali Bernardová

Abhejali Bernardová – Nejlepší česká plavkyně, kterou neznáte

Milovnice sportovních výzev všeho druhu, která se od osmnácti let věnuje meditaci. Povoláním překladatelka v nakladatelství, kterou můžete potkat, jak s mírovou pochodní Peace Run běhá po světě, organizuje běžecké závody nebo Plaveckou šestihodinovku. Své zážitky a lekce z plavání a poznávání ráda sdílí s ostatními – vypráví na školách, přednáší firmám nebo na konferenci TEDx. A teď napsala knihu.

Abhejali, dokážeme víc, než si myslíme?

Já si myslím, že toho dokážeme hrozně moc. Ale často si nedáme šanci, necháme se odradit vlastní hlavou, která nám podsouvá, že to nedokážeme, že jsme moc mladí nebo naopak moc staří, nejsme dost dobří a tak podobně.

Toto je hlavní poslání Vaší knihy, platí opravdu pro každého?

Určitě se netýká jen sportu. Ty lekce z plavání jsou přenositelné do každodenního života. Nevzdat se, když přijde nějaká nečekaná životní vlna, najít v sobě tu extra energii, extra pokoru. Nestěžovat si na věci, které změnit nemůžu, ale pracovat na tom, co změnit můžu. Stojí to úsilí, někdy větší a jindy menší, ale platí to úplně pro každého.

Vaše kniha je především o cestě. O cestě, kterou procházíme, abychom dosáhli svých cílů/snů. Co Vám na vlastní cestě pomáhá nejvíc?

Je o cestě, jak víc poznat sami sebe, jak být lepší lidskou bytostí. Jak doplavat do cíle – ať už je ten cíl jakýkoli. Hodně mi pomáhá meditace, to umění ztišit myšlenky a vnímat srdce. Snažím se vnímat, kterým směrem bych měla jít, a i když většinou zpočátku netuším, jak cíle dosáhnu, jakmile se vydám na cestu, v tu chvíli začíná získávat jasnější obrysy.

Meditace je pro Vás nástroj, jak se stát silnější, odolnější. Měl by ji podle Vás každý člověk praktikovat?

Klid a radost, které člověk získává z meditace, se hodí kdykoli, nejen v noci uprostřed rozvlněného oceánu, kdy plavete na místě a máte mořskou nemoc. Obzvlášť v dnešní uspěchané a nejisté době. Záleží na každém, co je pro něj důležité a pro co si najde čas. Ale já bych meditaci rozhodně doporučila.

Kniha je plná zážitků z přeplaveb sedmi oceánských úžin, ale také z vytrvalostních běhů. Co je Vám bližší – voda, nebo běh? A proč děláte obě tyto disciplíny? Co mají společného?

Voda, otevřená voda, má v sobě obrovskou svobodu a zároveň obrovskou sílu. Před lidmi se můžeme přetvařovat, ale ona z nás tohle všechno sundá, odhalí nás. I když to svým způsobem dělá každý extrémní výkon. Ačkoli se ty disciplíny mohou zdát odlišné a používají třeba jiné svaly, to nastavení uvnitř člověka je hodně podobné. A navíc se člověk tolik neopotřebuje, jako kdyby dělal jen jeden sport. Baví mě, že je to jiné, a přeci stejné.

Kdybyste se měla třemi slovy popsat, jaká je Abhejali Bernardová?

Vytrvalá. Hledající. Milující život.

Dokud voda neskončí

Dokud voda neskončíInspirující příběh ženy, která na cestě k poznání sebe samé překonala sedm oceánů

Abhejali Bernardová

Jako desátý člověk na světě dokončila výzvu „Oceans Seven“. Je první ze země bez moře, každou přeplavbu navíc zvládla na první pokus. Dalo by se říct, že Abhejali Bernardová je nejlepší česká plavkyně, kterou neznáte. Cesta k dosažení „Sedmičky oceánů“ je však v jejím příběhu mnohem poutavější než samotné dosažení cíle. Její výpravy po světě totiž nejsou jen o plavání, jsou především výpravami do nitra. S pomocí meditace, za hranicemi pohodlí a toho, co zná, poznává sama sebe. A svým vyprávěním v nás probouzí přesvědčení, že všichni dokážeme víc, než si myslíme.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v listopadu 2022.