Třetí pečeť

Třetí pečeť – Záhadné vraždy na královském dvoře

Příběh je zasazen do roku 1188. Na anglickém trůnu je král Henry II., ale čím dál víc se mezi lidmi spekuluje, který ze synů ho na vladařském místě vystřídá. Zdá se, že Jeho Výsost má blíže ke svým levobočkům, a tak se rozjíždí boj o moc.

Třetí pečeť od Hany Whitton je volné pokračování úžasné historické detektivky Sedmý hřích se trestá smrtí. Hlavní role v této knize se opět ujme chytrá a půvabná Grace, která v předchozím příběhu dokázala vyřešit vraždy v okolí Godstowského kláštera. Za svou pomoc tehdy obdržela od krále Zlatou pečeť. Ta dokládala, že její nositel je v královských službách a vždy věrně stojí za panovníkem. Svému majiteli skýtá řadu výsad a pravomocí, jež mohl uplatnit při pátrání vedeném jménem krále. Grace byla první, které král udělil privilegium trestat zlo, ale kdo byli další nositelé těchto pečetí a kolik jich vlastně celkem bylo?

Jednou uprostřed noci Grace probudí zběsilé bušení na okenice, přemůže svůj strach a spěchá otevřít. V hlavě jí prolétne myšlenka na dvě vraždy, které se staly před několika dny nedaleko jejich sídla. O život přišel zlatník a dívka nevalné pověsti. Záhada těchto vražd zůstala dosud neobjasněná. Grace proto zaváhá, zda v hluboké noci pustit do domu někoho neznámého. Bušení začíná být tak slabé jako by dotyčný tloukl již z posledních sil. Grace otevře a do domu vpadne Archibald, královský věrný rádce. Z úst mu vytéká tenký pramínek krve a s vypětím posledních sil promluví: „Grace, střez se třetí pečeti.” Poté umírá.

Kdo zabil králova rádce a před kým se má mít Grace na pozoru? Vždyť ona vůbec neví, kdo je majitelem další královské pečeti. A hraje v tom nějakou roli královna Eleanor Akvitánská, známá svými intrikami a posedlostí po moci? Nejraději by samozřejmě na trůnu viděla svého syna Richarda, ale obává se, že král předá vládnutí jednomu ze svých levobočků. Je známo, že král své dva syny, jejichž matka byla krásná Rosamunda, nosí hluboko v srdci a rozumí si s nimi více než s dětmi, které má s královnou Eleanor. Možná proto přišel o život králův rádce, ale je možné, že s tím nějak souvisí i vražda zlatníka? Nedává to žádný smysl. Grace má před sebou opravdu náročný úkol. A když se do toho zamotá vražda dvorní dámy, vše začne ukazovat na syny Rosamundy, jako na vrahy. Byli by toho schopni? Pro Grace jsou jako vlastní synové a zdráhá se těmto pomluvám uvěřit…

„Některé události ovlivní lidské životy natolik, že se navždy stanou jejich nedílnou součástí. A stejným způsobem do nich někteří lidé vtisknout pečeť své výjimečné osobnosti. Ne každému je podobný dar dán.”

Tak jako v prvním díle i zde autorka opět čerpala ze skutečných událostí. Reálné postavy se v knize setkávají s těmi fiktivními a dohromady tvoří perfektní příběh, kde ničí lidské životy nejen touha po moci a penězích, ale také po lásce.

Po knize můžete sáhnout i v případě, že jste nečetli první díl. Během tohoto příběhu jsou veškeré předchozí události vysvětleny. Já se ovšem přikláním k druhé variantě, a to pořídit si knihy obě. Nejen kvůli tomu, že obě části jsou příjemným čtením a dozvíte se možná pro vás nové informace z dějin Anglie, ale také proto, že knihy mají nádhernou obálku a budou se v knihovně krásně vyjímat. Ne, že bych vám chtěla napovídat, ale určitě jsou také skvělým vánočním dárkem pro milovníky historie.

Autorkou recenze je Markéta Pospíšilová (ig @cteni_me_bavi).