Zubař Tim Sullivan

Tim Sullivan – Zubař

Také máte pocit, že autisté, speciálně lidé s Aspergerovým syndromem, jsou teď „v kurzu“? Jen namátkou: detektivní série s Kim Stone, seriály Most se Sagou Norén, Teorie velkého třesku se Sheldonem nebo chirurg Shaun z Dobrého doktora. Nově se mezi ně přiřadí George Cross, „nejlepší detektiv od Sherlocka Holmese“, hlavní hrdina nové krimisérie, jejíž první díl s názvem Zubař právě vychází.

George Cross je zhruba padesátiletý podivín, jehož smyslem života je hledání spravedlnosti. Je posedlý strukturou a detaily, v komunikaci je ovšem podprůměrný, což mu zdaleka nevadí tolik jako jeho kolegům v policejním sboru. Pracovat s Georgem je za trest, byť jeho statistika objasněnosti trestných činů je vysoká.

Případ mrtvého bezdomovce vypadá na první pohled jednoduše – zřejmě hádka mezi lidmi bez přístřeší, hlavní podezřelý je brzy za mřížemi. Jenže Georgovi se to nezdá – jak by mohl mít bezdomovec tak skvělý chrup a speciální kontaktní čočky? Posléze se ukáže, že mrtvým je mnoho let pohřešovaný oblíbený místní zubař. Zmizel po vraždě své manželky a po nějaké době byl prohlášen za mrtvého. Souvisí jeho vražda s nikdy neobjasněnou smrtí jeho ženy? A proč se tenhle případ vlastně nepodařilo vyřešit? I přes protesty nadřízených se George dává do vyšetřování, jeho speciální metody postupně přinášejí ovoce. Ne všem se to ale bude líbit…

Autistický vyšetřovatel není v krimi literatuře poslední doby ničím výjimečným, George Cross je ale zajímavá persona. Své si za ty roky u policie už vytrpěl, naštěstí současná doba přeje diverzitě, a tak do sboru zapadne stejně jako černošská samoživitelka a Crossova parťačka Otteyová. Na svět se dívá jinak než ostatní, což mu umožňuje všimnout si nesrovnalostí a dojít k řešení. I kolegyně Otteyová to nakonec dokáže ocenit, byť s Georgem zažívá poměrně dost perných (a pro čtenáře zábavných) chvilek. Rozmotávaný případ byl navíc také zajímavý – baví mě, když se vyšetřování vrací do minulosti, když je plné zvratů a temných tajemství. Zubař toho v tomto ohledu nabízí vrchovatě, tuhle knihu si každý milovník anglických detektivek užije.

Tim Sullivan je britský scenárista a režisér, podílel se na seriálech známých i v Česku – Šest v tom, Z deníku Sherlocka Holmese. Nyní se pustil do série románů se společensky nešikovným kriminalistou Georgem Crossem, po Zubaři se můžeme těšit ještě na Cyklistu a Pacienta.

Autorkou recenze je Hana Kubíková.

Tento článek vyšel v magazínu Luxor v březnu 2022.