Říše trav

Tad Williams – Říše trav

Nová série od autora Tada Williamse s názvem Poslední král Východního Ardu nás vrací do světa z jeho trilogie Jasný osten, Žal a Trn. Je to jeden z mála autorů, kterého přirovnávají ke Georgi R. R. Martinovi, který napsal sérii Hry o trůny, nebo dokonce i J. R. R. Tolkienovi, autorovi Pána Prstenů.

Druhý díl této série je také dvousvazkový a nese název Říše trav. Musím říct, že jako milovnice Her o trůny i Pána prstenů mě tato série uchvátila. Sledujeme příběh několika postav a zároveň zde probíhá více dějových linek, takže knize právem můžeme říkat „román“. Svět, který autor vytvořil, je plný kultury a historie. Obsahuje přesně ty drobné detaily, díky kterým se zdá uvěřitelným. Neskutečně mě zaujaly různé národy a jména, které v těchto knihách jsou.

V tomto díle jde lidem znovu o přežití a král Simon s královnou Miriamele musí s pomocí svých přátel zabránit hrozbě nových protivníků – Nornů. Postavy, jejichž příběh sledujeme, jsou rozesety po celém světě a bojují své vlastní bitvy s tím, co zrovna mají (anebo nemají). Všichni ale s jediným cílem – přežít a zachránit svou zemi.

Tad Williams rozhodně ví, jak psát! Tato kniha mě moc bavila, těším se na další svazek! Pokud máte rádi Pána prstenů nebo Hry o trůny, tak si tuto knihu musíte určitě přečíst.

Autorkou recenze je Klára Parmová.