20230713 BookTook 21

Příběhy se musí vyprávět, jinak zmizí: recenze románu Sběratelka příběhů

Literární debut autorky Sally Page v zahraniční čtenářské komunitě sbírá jednu nadšenou recenzi za druhou! Mnohovrstevnatý román plný smutku i humoru vám přináší hned několik příběhů – jeho hlavní hrdinka je totiž tak trochu sbírá… Dostál román vysokému očekávání? To se dozvíte v recenzi čtenářky Simony.

9788024950860

Co když v životě nejde o to, aby člověk měl nějaký příběh, ale o to, aby dosáhl něčeho, co ho naplňuje a co mu dává smysl? V životě možná vždycky nejde jen o příběh – možná jde o nalezení dokonalého okamžiku.

Hlavní postavou románu Sběratelka příběhů je Janice, žena ve středních letech, která sdílí domácnost se svým manželem Mikem. Jejich syn Simon už je dospělý a žije sám, její mladší sestra Joy žije v jiném státě. Janice vydělává na živobytí jako uklízečka. Její manžel často mění zaměstnání, ale nikde se neudrží. Jejich manželství je plné stereotypu a nudy. Proto není divu, že Janice zaujme sympatický řidič autobusu Euan, který je veselý a pozorný.

„Říkala jsi, že sbíráš příběhy. Tak chtěla by sis poslechnout jeden z těch mých?“
„A kolik jich máš?“ Znovu je z ní sběratelka příběhů. Jeden člověk, jeden příběh.
„Řekl bych… že tak čtyři. Ale byl bych rád, kdyby jich bylo pět.“
Co to jako má znamenat? Tolik jich přece mít nesmí, tím porušuje pravidla. Pak jí hlavu zaplaví dvě myšlenky: Proč vlastně potřebuje nějaká pravidla? A nemůže ten příběh číslo pět náhodou nějak souviset s ní?
„Tak sem s tím, kolik jich můžu mít? Copak každý nemá víc příběhů?“

Janice pracuje jako uklízečka pro různé rodiny. Některé z nich má v oblibě, jiné méně. Její práce jí umožňuje nahlédnout do života jiných lidí a naslouchat jejich příběhům. Janice nikdy nevyslovuje dotaz na osobní zážitky svého nadřízeného. To by nebylo vhodné. Lidé by měli sdílet své příběhy jen tehdy, když chtějí. Existuje však situace, kdy zaslechne nějaký příběh v kavárně nebo v autobuse. Ty jsou ovšem nedokončené, a tak musí použít svou vlastní fantazii.

Její život se však změní, když začne uklízet u paní B, osamělé a mrzuté staré dámy. Postupně mezi nimi vznikne přátelství. Janice se nechává unášet vyprávěním paní B, které jí dodává naději a smysl. Paní B je také první člověk, který projevuje zájem o Janicino tajemství. Janice se však bojí otevřít a říct pravdu. Dokáže paní B prolomit její obranný štít? Nebo je Janicin příběh příliš bolestivý na to, aby ho někdo slyšel?

Sběratelka příběhů je kniha plná dojemných a humorných příhod o lásce a životě. Autorka v poděkování na konci knihy tvrdí, že většina z nich je inspirována skutečnými událostmi. Zajímalo by mě, jak se autorka setkala s těmito příběhy. Ráda bych podotkla, že je kniha určena pro všechny, kteří mají rádi emotivní a zábavné čtení.

PS: Příběhy se musejí vyprávět, jinak zmizí.

Autorkou recenze je Simona Krchová.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *